ΠΑΤΡΑ : Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας στο Πολύεδρο συζητά το βιβλίο του Αντρέι Κούρκοφ «Γκρίζες Μέλισσες»

Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας που λειτουργεί στο Πολύεδρο , την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 7:00 το απόγευμα, συζητά το βιβλίο του Αντρέι Κούρκοφ «Γκρίζες Μέλισσες», από τη συλλογή  “Συγγραφείς του κόσμου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης.

«Οι Γκρίζες μέλισσες είναι ένα μυθιστόρημα-αποτύπωμα μιας χώρας, μιας ιστορικής κατάστασης, ενός γεωπολιτικού μπερδέματος, αλλά και μιας εθνικής αναπηρίας που μεταβιβάζεται και στους πολίτες.


 Όλα μπατάρουν σ’ αυτόν τον κόσμο. Όλα τελούν υπό καθεστώς αλλαγής. Οι δρόμοι αλλάζουν ονόματα, οι πόλεις ερημώνουν, η χώρα βλέπει τα σύνορά της να ανοίγουν και να κλείνουν κατά το στρατιωτικό δοκούν του Πούτιν, οι άνθρωποι στέκουν άπραγοι μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό. Ο πόλεμος τους έχει κόψει από καιρό τα φτερά και ό,τι μένει είναι μια κρυφή ελπίδα πως το ανθρώπινο μελίσσι θα καταφέρει κάποια στιγμή να αποτινάξει από πάνω του τις φαιές σκιές των πολεμικών συγκρούσεων και θα αποκτήσει ξανά τα έντονα χρώματα της ζωής.»      (Δ.Μαρίνος–Bookpress)

Ο Αντρέι Κούρκοφ είναι ο επιφανέστερος συγγραφέας της σύγχρονης Ουκρανίας και ο πλέον μεταφρασμένος στο εξωτερικό. Γεννήθηκε το 1961 στο Λένινγκραντ αλλά ζει στο Κίεβο από τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε ξένες γλώσσες και μιλά 11 συνολικά, μεταξύ των οποίων και ιαπωνικά. Προτού αφοσιωθεί πλήρως στη λογοτεχνία, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, δεσμοφύλακας, κάμεραμαν και σεναριογράφος. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε να αποκτά διεθνή αναγνώριση. Με τα έργα του, στο μεταίχμιο ρεαλισμού και σουρεαλισμού, αποτυπώνει με διεισδυτικό τρόπο τη νέα αντιφατική πραγματικότητα της μετασοβιετικής περιόδου στην Ανατολική Ευρώπη. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα μυθιστορήματά του: «Οι πιγκουίνοι δεν πεθαίνουν απ’ το κρύο» (2008),  «Ο φίλος του μακαρίτη» (2011) και «Ο τελευταίος έρωτας ενός Ουκρανού προέδρου» (2014). Οι Γκρίζες μέλισσες κυκλοφόρησαν το 2018 και είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του.

«Με το απέριττο ύφος του, ο πιο διάσημος μυθιστοριογράφος της Ουκρανίας εξετάζει ανελέητα τη συντριπτική σύγχυση του καιρού μας αλλά και τη λαχτάρα του συμπονετικού ήρωά του, ενός απλού καθημερινού ανθρώπου, για κάποιον ορθολογισμό άλλης τάξεως που φαίνεται να μας υπαγορεύει ο φυσικός κόσμος».                                     (Financial Times)

«Η αθώα ματιά του Σεργκέι Σεργκέγιτς, του πρωταγωνιστή στις Γκρίζες μέλισσες, επιτρέπει στον Αντρέι Κούρκοφ να εισχωρήσει στον πυρήνα μιας χώρας που ταλανίζεται από την κρίση και τον πόλεμο, μιας χώρας, ωστόσο, όπου μπορεί ακόμη να βρεθεί η καλοσύνη». (Times Literary Supplement)

«Ένας Κάφκα της μετασοβιετικής εποχής».( The Daily Telegraph)

«Αυτός ο συγγραφέας ξέρει τον τρόπο, ξέρει πώς να κάνει την οποιαδήποτε ιστορία και διασκεδαστική και ψυχαγωγική». (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου