«ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – 2024» -Για τα πενήντα χρόνια από την μεταπολίτευση- Μια πρόταση της ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Με αφορμή τον εορτασμό για την 48η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με προεξάρχοντα ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 1974 στάθηκε το εφαλτήριο για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος, την ομαλότητα και την ευημερία της χώρας μας στα χρόνια που ακολούθησαν. Η 24η Ιουλίου όμως δεν είναι μόνο μια ημέρα γιορτής και μνήμης. Με ευθύνη για την πορεία της πατρίδας μας είναι μια ημέρα που μας καλεί να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον, γιατί με ό, τι συμβαίνει γύρω μας καθίσταται προφανές ότι η Δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένη. Όσοι αισθανόμαστε ότι καθήκον μας είναι η διαρκής περιφρούρησή της με εμβάθυνση του κράτους δικαίου και των ελευθεριών και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση.

Σήμερα στην χώρα μας βασικοί πυλώνες της δημοκρατίας, όπως είναι η διάκριση των εξουσιών, ο έλεγχος και η διαφάνεια στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας αδυνατίζουν. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει πως η δικαιοσύνη χειραγωγείται, το Σύνταγμα παραβιάζεται, η διαφθορά απλώνεται παντού, η πολυνομία, η κακονομία και η ανομία κυριαρχούν και η θέσπιση κανόνων παρακάμπτοντας όλο και περισσότερο τη Βουλή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων  εντείνεται. Η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά την παρούσα διακυβέρνηση.  Προκλήσεις για το κράτος δικαίου αποτελούν το πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας και μια καρικατούρα «επιτελικού» κράτους, που με τις πρακτικές του νοθεύει τη μορφή του πολιτεύματος της χώρας. Τα προβλήματα  εντείνονται από τις σχέσεις αλληλοεξαρτήσεων και αλληλοεξυπηρετήσεων του συστήματος της πολιτικής εξουσίας με ισχυρούς οικονομικούς και μιντιακούς παράγοντες. Αναφερόμαστε στη διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική και στο χρήμα.

Επειδή η αξία ισχυρών και λειτουργικών θεσμών, πέραν της αυταξίας τους, ενισχύει τη δημοκρατία, έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της οικονομίας στην ανάπτυξη και στη κοινωνική συνοχή, έχει αντανάκλαση στη διεθνή εικόνα της χώρας και στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου, είναι επιτακτική η ανάγκη ενδυνάμωσης αυτών των θεσμών μέσα από διαδικασίες που υπερβαίνουν πολιτικές και εκλογικές «οχυρώσεις» και ορίζοντες εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Για τους παραπάνω λόγους η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ προτείνει μια ευρεία «Διάσκεψη για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ελλάδα». Στη διάσκεψη αυτή θα μπορούσαν να μετέχουν, μεταξύ των άλλων, κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, η ακαδημαϊκή κοινότητα, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, οι διατελέσαντες και ευρισκόμενοι εν ζωή Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Βουλής, Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και πολίτες που θα επιλέγονταν μέσα από διαδικασίες που θα καθορίζονταν γι’ αυτόν το σκοπό.

Η διάσκεψη αυτή με ορίζοντα την 24η Ιουλίου 2024 και τα 50 χρόνια από την μεταπολίτευση πρέπει να καταρτίσει ένα Σύμφωνο για μια «Νέα Ελληνική Δημοκρατία-2024» υψηλής πολιτικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης, το οποίο θα δεσμεύσει τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας για τους καιρούς που θα ακολουθήσουν.

Στην Διάσκεψη αυτή, που πρέπει να συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα προσερχόταν με θέσεις για τη λειτουργία των θεσμών και την ενίσχυση της Δημοκρατίας και με προτάσεις για κανόνες και μέτρα που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας Πολιτείας που θα οδηγήσει με ασφάλεια τον ελληνισμό στους δρόμους του τρίτου αιώνα από την εθνική ανεξαρτησία μας».

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

(Δημοκράτες, Ελεύθερη Πατρίδα,

Έλληνες Ριζοσπάστες,

Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου