Δεινόσαυροι εναντίον… F-16



Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιστροφή των θεατών στις κινηματογραφικές αίθουσες όπως δείχνουν οι ειπράξεις και τα εισιτήρια που «κόβουν» μεγάλες παραγωγές. Μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα του «Top Gun: Maverick» τώρα τη σκυτάλη παίρνει μια άλλη γνωστή ταινία, το «Jurassic World Dominion». Πρόκειται για σκληρή μάχη που δίνουν πλέον οι δεινόσαυροι του Jurassic με τα μαχητικά αεροσκάφη του Τομ Κρουζ για το ποιος θα επικρατήσει στο αμερικανικό και το παγκόσμιο box office. Το γεγονός ότι η νέα συνέχεια της σειράς με τους δεινόσαυρους που πρωτοδημιούργησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ πλέον κυνηγά σε εισπράξεις την ταινία του Τομ Κρουζ δείχνει ότι υπάρχει σημαντική προοπτική για αναβίωση του κλάδου του κινηματογράφου μετά την πανδημία.

Στην πρώτη εβδομάδα προβολής της στις αίθουσες η ταινία «Jurassic World Dominion» έκοψε εισιτήρια αξίας 145 εκατ. δολαρίων, όσο περίπου και η πρεμιέρα του «Top Gun: Maverick». Την προηγούμενη εβδομάδα η ταινία του Τον Κρουζ έκοψε άλλα 50 εκατ. σε εισιτήρια διατηρώντας κατά πολύ τη δυναμική της, οδεύοντας σε νέα ρεκόρ. Οι εισπράξεις στις ΗΠΑ υπολογίζονται, τις τρεις εβδομάδες που προβλήθηκε, σε σχεδόν 400 εκατ. δολάρια και σε όλον τον κόσμο σε περίπου 700 εκατ. δολάρια

Οι εισπράξεις του «Top Gun: Maverick» μειώθηκαν μόλις κατά 42% στο τρίτο Σαββατοκύριακο προβολής που ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου, καθώς οι φίλοι του κινηματογράφου εξακολουθούν να πηγαίνουν στις αίθουσες για να τη δουν. Καθώς πλησιάζει η αμερικανική εθνική Γιορτή της Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου, οι εισπράξεις της εν λόγω ταινίας αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Και οι δύο ταινίες, το «Jurassic World Dominion» και το «Top Gun: Maverick», βασίζονται για την επιτυχία τους ως συνέχειες σε ηθοποιούς που είχαν οδηγήσει σε μεγάλες εισπράξεις και τις πρώτες παραγωγές.

Βασικοί πρωταγωνιστές της πρώτης είναι οι Σαμ Νιλ, Τζέφ Γκόλντμπλουμ και Λορς Ντερν, κάτι που τα στούντιο φρόντισαν να διαφημίσουν κατάλληλα για να προσελκύσουν τον κόσμο. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τον Τον Κρουζ και τον Βαλ Κίλμερ.

Οι παραγωγές των «Jurassic» και «Top Gun» χρονολογούνται περίπου τρεις δεκαετίες ή και περισσότερο πριν, κάτι που θα μπορούσε να έχει δελεάσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές του κινηματογράφου – που αρχικά ήταν απρόθυμοι να επιστρέψουν στις αίθουσες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως σημειώνουν οι «Τάιμς του Λος Αντζελες». Σχεδόν το μισό κοινό του «Dominion» ήταν ηλικίας 18 έως 34 ετών, ενώ το 31% ήταν 35 και άνω.

Οσον αφορά το «Top Gun: Maverick», ηλικίας 35 και άνω ήταν το 50% όσων πήγαν να δουν την ταινία. Ειδικά όσον αφορά το «Jurassic World Dominion», είχε αρχικά μέτρια υποδοχή από τους κριτικούς λαμβάνοντας καλή βαθμολογία μόνο από το 30% των κριτικών στον ιστότοπο Rotten Tomatoes. Ωστόσο, οι ταινίες με γνωστές ιστορίες και θεαματικά οπτικά εφέ ξεπερνούν συνεχώς τις κακές κριτικές για να δημιουργήσουν ισχυρές πωλήσεις εισιτηρίων, σχολίαζε το Bloomberg. Η προηγούμενη ταινία του 2018, το «Jurassic World: Fallen Kingdom», είχε βαθμολογία 47% στο Rotten Tomatoes και έκοψε εισιτήρια 148 εκατ. δολ. στο ντεμπούτο της στις ΗΠΑ.

Η πρώτη ταινία της τριλογίας, το «Jurassic Park», ξεκίνησε το 2015 με τεράστια έσοδα 208 εκατ. δολ. και ολοκλήρωσε τη θεατρική της πορεία με εισπράξεις 653 εκατ. δολ. στη Βόρεια Αμερική και 1,6 δισ. δολ. παγκοσμίως. Η συνέχειά της, το «Fallen Kingdom» του 2018, απέσπασε 417 εκατ. δολ. στην εγχώρια αγορά και 1,3 δισ. δολ. παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου