19η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας- ΑgreXa 2022 ΅Απολογισμός

 Άλμα στη νέα εποχή, εισάγοντας καινοτόμα στοιχεία που αναβαθμίζουν τον χαρακτήρα και το κύρος της, πέτυχε η 19η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας- ΑgreXa 2022, η οποία ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, μετά από ένα πλούσιο τετραήμερο εκδηλώσεων, δράσεων, συνεργασιών και εμπορικών συμφωνιών.

Τα λιθόστρωτα σοκάκια της Χαλανδρίτσας, στα οποία περισσότερα από 100 εκθέτες από την Αττική, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα κι εξοπλισμό, αγροτικά εφόδια αλλά και προϊόντα, τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, «πλημμύρισαν» από κόσμο, ο οποίος με τη μαζική του παρουσία απέδειξε τη δυναμική του θεσμού.ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Η πρώτη ημέρα της 19ης Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας-ΑgreXa 2022 ήταν αφιερωμένη στη νέα γενιά με τιμώμενα πρόσωπα τον αγαπημένο ηθοποιό, Δημήτρη Γκοτσόπουλο με καταγωγή από το Μίραλι, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή του στη δημοφιλή σειρά «Άγριες Μέλισσες», τους αριστεύσαντες μαθητές του Δήμου, αλλά και τα παιδιά που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα έτη 2020,2021 και 2022. Επίσης, ξεχωριστή ήταν η παρουσία του  Συλλόγου γονέων για την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση «Μαχητές» που παρουσίασε ένα μοναδικό μουσικό-χορευτικό δρώμενο. Την ίδια ημέρα, στη Χαλανδρίτσα και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Έκθεσης άναψε και η «Φλόγα της αγάπης» από τους λαμπαδηδρόμους εθελοντές αιμοδότες του δραστήριου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, οι οποίοι δημιούργησαν ένα «ανθρώπινο ποτάμι» προσφοράς προς τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο, στέλνοντας ηχηρό κοινωνικό μήνυμα. Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας έκλεισαν με συναυλία από τους "Above Suspicion".

ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Τη δεύτερη ημέρα και παρά τη βροχή, τελέστηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης από τον Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου, του πρώην πρωθυπουργού, βουλευτή Αχαΐας, Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, του προέδρου της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος, Θανάση Παπαδόπουλου, του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, βουλευτών, Δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και φορέων και πλήθους κόσμου. Τα εγκαίνια πλαισίωσαν χορευτικά συγκροτήματα και μουσικά σχήματα.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικό ενδιαφέρον επιστημονική- ενημερωτική εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας αναδείχτηκε όλο το φάσμα των νέων προκλήσεων στον τομέα της οικοανάπτυξης με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας και σύγχρονων εργαλείων για τη βιώσιμη διαχείριση της παραγωγής, αλλά και του αγροτικού περιβάλλοντος. Έγινε παρουσίαση της «Γεωργίας Ακριβείας» με drone, παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και η τοπική στρατηγική CLLD/LEADER στις ορεινές περιοχές, ενώ βραβεύθηκε το διακεκριμένο τοπικό ελαιόλαδο Κουτσουρελιά – Ranis.

ΑΥΛΑΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ «ΗΧΟΧΡΩΜΑ»

Η αυλαία των εκδηλώσεων είχε έντονο πολιτιστικό και παραδοσιακό «ηχόχρωμα», αλλά και «γεύση» Ερύμανθου, καθώς εκτός από το χορευτικό σεργιάνι στην Ελλάδα με τη συμμετοχή αρκετών χορευτικών, παρασκευάστηκαν αρκετά πιάτα με προϊόντα εκθετών της Αγροτικής Έκθεσης, ενώ η βραδιά επεφύλαξε για όλους παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρα λαϊκής μουσικής.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου, Χαλανδρίτσας, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, των Απανταχού Φίλων Δαφνούλας, του Πολιτιστικού και Χορευτικού Σωματείου Τριταίας και του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών.

Να σημειωθεί πως στο χώρο του Νερόμυλου φιλοξενήθηκε Μουσειακή Έκθεση κειμηλίων 1821, μία ευγενική παραχώρηση από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, ενώ καθημερινά γινόταν επίδειξη τοξοβολίας.

Θ. ΜΠΑΡΗΣ: ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

«Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ καταρχάς σε όλους τους εκθέτες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους και μας εμπιστεύτηκαν για ακόμη μία χρονιά, σε όλους τους επισκέπτες, τους οποίους υποδεχτήκαμε στο Δήμο μας με μεγάλη χαρά, αλλά και σε όλους τους συλλόγους και φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις. Ο απολογισμός της AgreXa 2022 είναι θετικός και θέτει ακόμη υψηλότερα τον πήχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν αποκόμισαν σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο από την απευθείας πώληση των προϊόντων τους, όσο και από τις επαφές και συνεργασίες που έκαναν σε επίπεδο χονδρικής πώλησης. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η 19η Αγροτική Έκθεση της Χαλανδρίτσας κατάφερε να προσδώσει εξωστρέφεια στον πρωτογενή μας τομέα και στα αγροτικά μας προϊόντα, συνέβαλε στη δικτύωση των επαγγελματιών του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, ανέδειξε τις τελευταίες τάσεις, επιστημονικές εξελίξεις και καινοτομίες στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία, τόνωσε την τοπική μας κοινωνία και απέδειξε ότι ο Δήμος μας επάξια κατέχει μία θέση στον πανελλαδικό εκθεσιακό χάρτη. Η αυλαία της 19ης Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας σηματοδοτεί την έναρξη των προετοιμασιών για τη διοργάνωση της ΑgreXa 2023 για την οποία και ανανεώνουμε το ραντεβού μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής.

                                                                                                         Εκ του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου