σπιράλ: Ανησυχία για την αντιπλημμυρική προστασία στο Δήμο Πατρέων

Η αρμόδια αντιδημαρχία αποκλειστικά υπεύθυνη για την ελλιπή προετοιμασία

 Σε μια προσπάθεια να προλάβει την επερχόμενη ανάδειξη της έλλειψης  ετοιμότητας του Δήμου Πατρέων για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων πιθανών πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη μας, αποδόθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αναστασίου. Στα πλαίσια μάλιστα μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας δήλωσε πρόσφατα (σε ραδιοφωνική του συνέντευξη) πως ο Δήμος Πατρέων ανησυχεί(!) για τα 3.500 φρεάτια (από τα 14.000 συνολικά, δηλαδή ποσοστό 25%) που υπάρχουν στις περιοχές του δήμου.

Εκτός από τα συνηθισμένα (έλλειψη χρηματοδότησης -που ισχύει- συνομωσιολογίες περί ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου κ.α.) αναρωτήθηκε «ποιος φταίει που το Ανεξάρτητο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας (ΑΓΠΠ) του Δήμου Πατρέων είναι στελεχωμένο από δυο μόνο άτομα;». Χρειάστηκαν τόσα χρόνια στην απερχόμενη δημοτική αρχή για να διαπιστώσει την ένδεια στελέχωσης αυτού του κρίσιμου γραφείου! Και θέτει το σημαντικό ερώτημα τώρα, ένα χρόνο πριν παραδώσει την διοίκηση του δήμου.

Για να μην ψάχνει αλλού, τον διευκολύνουμε τον κ. Αντιδήμαρχο -η απάντηση στο ερώτημα είναι, άλλωστε, προφανής:

·      Ο κ. Αντιδήμαρχος ας κοιτάξει τον καθρέπτη.

·      Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι αυτός που πρέπει να φροντίζει ώστε να υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό που να μπορεί να στελεχώσει αυτό το κρίσιμο γραφείο.

·      Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι αυτός που πρέπει να αναζητά από το προσωπικό του Δήμου Πατρέων αυτούς ή αυτές που μπορούν να εκπαιδευτούν και να στελεχώσουν αυτό το γραφείο. Ναι, το προσωπικό του Δήμου Πατρέων είναι λιγότερο από αυτό που θέλουμε να έχει, σίγουρα όμως υπάρχουν περιθώρια καλύτερης διαχείρισής του. Υπάρχουν εξαιρετικά στελέχη στο δυναμικό του, που μπορούν να ανταποκριθούν (μετά από σχετική εκπαίδευσή) στα πολλά, σημαντικά και κρίσιμα καθήκοντα του ΑΓΠΠ.

·      Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι αυτός που πρέπει να προγραμματίσει αυτή την εκπαίδευση (και μην ακούσουμε ότι ο κ. Αναστασίου έχει αναλάβει πρόσφατα τα σχετικά καθήκοντα, η απερχόμενη δημοτική αρχή είναι πολλά χρόνια ήδη στο «τιμόνι» του δήμου).

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά βλέπουμε τον τρόπο («ερασιτεχνικά» είναι ο ευγενικός χαρακτηρισμός) με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτό το σοβαρό θέμα, της στελέχωσης του ΑΓΠΠ, ενώ η διατύπωση αυτοεκπληρούμενων προφητειών (το 25% των φρεατίων δεν θα μπορέσουν να απομακρύνουν έγκαιρα τα νερά πιθανών έντονων βροχοπτώσεων) μας κάνει να αμφιβάλουμε σοβαρά για τη θέληση (αλλά και την ικανότητα) της απερχόμενης δημοτικής αρχής να ασχοληθεί σοβαρά, κυρίως όμως αποτελεσματικά, με την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης. Το ίδιο ακριβώς που, δυστυχώς, έχει κάνει σε όλο το φάσμα της προστασίας από πιθανούς κινδύνους της ζωής και της περιουσίας των δημοτών και του φυσικού περιβάλλοντος.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου