Ένα τετραήμερο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Πάτρα, χωρίς τον Δήμο

σπιράλ: έπαινος στην ιδιωτική πρωτοβουλία, κατακριτέα η απουσία του Δήμου Πατρέων

Ο Σεπτέμβριος στην Πάτρα ξεκινά με ένα τετραήμερο πλούσιο σε πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα. Από την 1η ως την 4η Σεπτεμβρίου φιλοξενούνται, παράλληλα, στην πόλη: το «1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα KiteSurf» και το «5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας». Πρόκειται για ιδιωτικές πρωτοβουλίες που, εκτός από διοργανώσεις υψηλού επιπέδου, φέρνουν στην περιοχή θετική προβολή, υψηλή επισκεψιμότητα, παράλληλες δράσεις και επιπλέον οικονομική (και όχι μόνο) κίνηση.


Το σπιράλ επικροτεί αυτές τις πρωτοβουλίες και εκφράζει τον θαυμασμό του προς τους συμπολίτες μας που τολμούν να αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεων, εν μέσω δύσκολων καιρών. Εξίσου αξιέπαινοι είναι οι θεσμικοί φορείς και οι εταιρίες που συμμετέχουν, ως συνδιοργανωτές, υποστηρικτές ή χορηγοί. Εκτός της έμπρακτης διάθεσης τους για προσφορά προς την τοπική κοινωνία, τέτοιες συνέργειες προωθούν το πνεύμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Παράλληλα, οι συγκεκριμένες διοργανώσεις αποδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η περιοχή της Πάτρας, τόσο από πλευράς υποδομών, όσο και από πλευράς εξειδικευμένου και υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού. Δεν πρόκειται για «πυροτεχνήματα» της στιγμής, αλλά για προσπάθειες με βάθος και ουσία, που γίνονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αποδείξεις:η θεσμοθέτηση του ποιητικού φεστιβάλ και το ότι στηνΠάτρα θα συσταθεί η εθνική ομάδα του KiteSurf, για πρώτη φορά!

Αντίστοιχες προσπάθειες υπάρχουν κι άλλες στην πόλη, με κοινά γνωρίσματα το ότι αποτελούν πρωτοβουλίες μεμονωμένων προσώπων ή συλλογικοτήτων, το υψηλό επίπεδο των διοργανώσεων και την πανελλαδική, πανευρωπαϊκή και ενίοτε παγκόσμια εμβέλεια. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, για παράδειγμα, φιλοξενήθηκε στο μόλο της Πάτρας το «Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού και Παράδοσης» με συμμετοχές χορευτικών συγκροτημάτων από 4 χώρες. Αντίστοιχα στο «Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» συμμετέχουν ποιητές από 12 χώρες, ενώ για το «Πρωτάθλημα Kite Surf» έχουν ήδη καταφτάσει στην πόλη αθλητές από όλη την Ελλάδα και από 6 χώρες του εξωτερικού.

Ποιος απουσιάζει πανηγυρικά από αυτές (και άλλες παρόμοιες) διοργανώσεις; Ο Δήμος Πατρέων. Το θεωρούμε αδιανόητο και δεν σκοπεύουμε να το… συνηθίσουμε. Το να μη λαμβάνει πρωτοβουλίες η δημοτική αρχή -λόγω ανικανότητας, αδιαφορίας, ιδεοληψίας ή έλλειψης αντίληψης- μπορεί να γίνει κατανοητό, αλλά το να μη στηρίζει τους ντόπιους διοργανωτές που κομίζουν τόσα στην Πάτρα, είναι απόλυτα κατακριτέο. 

Το σπιράλ συγχαίρει την «Πύλη Πολιτισμού εν Πάτραις»,  τον «Ιστιοπλοϊκό Όμιλό Πατρών», το αθλητικό σωματείο «CapeDrepano», το «Γραφείον Ποιήσεως» και το «CultureBook» καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς που στηρίζουν τις παραπάνω εκδηλώσεις. Συγχαίρει επίσης οποιονδήποτε ιδιώτη, όμιλο ή σωματείο αναλαμβάνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Το σπιράλ πιστεύει σε μία διοίκηση του Δήμου Πατρέων που θα τον καθιστά αυτονόητα αρωγό κάθε σοβαρής πρωτοβουλίας που αναδεικνύει τον τόπο μας και ωφελεί τους δημότες του. Και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου