Δημήτρης Κοσμόπουλος: Ένας Καλαβρυτινός που έφτασε ως την κορυφή της Ολυμπιάδας Νόησης μέσα από την αγάπη του για το Stratego

 

Νατάσα Παυλοπούλου newsbomb.gr

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος μόλις στα 25 του χρόνια έχει ήδη γράψει τη δική του ιστορία στην Ολυμπιάδα Αθλημάτων Νόησης εκπροσωπώντας τη χώρα μας και έχοντας ήδη κατακτήσει 5 Ολυμπιακά Μετάλλια -3 Χρυσά, ένα Αργυρό και ένα Χάλκινο- μέσα από τις συμμετοχές του σε αγωνίσματα του Stratego.

Κατάγεται από τα Καλάβρυτα Αχαΐας, είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και ολοκληρώνει και τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βρίσκεται στη λίστα των κορυφαίων 60 παικτών του κλασσικού Stratego διεθνώς, ενώ στην κατηγορία Stratego Duel βρίσκεται πλέον στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Συγχαρητήρια για τις διακρίσεις σου Θα ήθελες να μας πεις συνοπτικά δυο λόγια για το Stratego;

Ευχαριστώ πολύ για τα θερμά λόγια αλλά και για τη φιλοξενία. Το Stratego είναι ένα εξαιρετικό επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, ένα άθλημα νόησης που σε βοηθά να αναπτύξεις τις νοητικές σου δεξιότητες και να βελτιώσεις παράλληλα πάρα πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα τη μνήμη, την αποφασιστικότητά σου, την προνοητικότητα, τη γρήγορη σκέψη σε δύσκολες και περίπλοκες καταστάσεις, αλλά ακόμα και τη λογική σου σε σχέση με τις υπολογιστικές σου ικανότητες.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα ταμπλό όπου διαχειρίζεσαι ένα στράτευμα από 40 πιόνια, τα οποία αποτελούνται από διάφορες βαθμίδες και σκοπός σου είναι να
επιβληθείς στον αντίπαλό σου, κατακτώντας τη σημαία του ή οδηγώντας τον σε σημείο να μην μπορεί να κάνει κάποια άλλη κίνηση πάνω στο board. Στην αρχή του αγώνα ο κάθε παίκτης έχει ένα δικό του στήσιμο για τα πιόνια του και όταν αρχίσει ένας αγώνας αυτά είναι κρυφά προς τον αντίπαλο. Μόνο σε περίπτωση κάποιας «σύγκρουσης» θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του κάθε πιονιού.

Το πιο μεγάλο, με βάση τη βαθμίδα του, θα υπερισχύσει διώχνοντας το αντίπαλο πιόνι εκτός παιχνιδιού. Το θέμα είναι όμως ότι από εκεί και πέρα το πιόνι που θα υπερισχύσει αναποδογυρίζει εκ νέου, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένος ο αντίπαλος παίκτης να το θυμάται για το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Γι’αυτό και λέμε ότι στο παιχνίδι υπάρχει και έντονο το στοιχείο της μπλόφας.

Άρα συμφωνείς με την άποψη οτι το Stratego αποτελεί ένα κράμα σκακιού και πόκερ;

Ναι, συμφωνώ με αυτό. Αν και εγώ ασχολούμαι ενεργά μόνο με το πόκερ, θα έλεγα ότι συνδυάζει αρκετά πράγματα και από τα δύο, αφού συναντάται έντονα στο Stratego τόσο τα στοιχεία της προνοητικότητας και της υπολογιστικής ικανότητας που αποτελούν ζητούμενο στο σκάκι, όσο και εκείνα του ενστίκτου και της μπλόφας που υπάρχουν στο πόκερ.

Πότε ξεκίνησαν επί της ουσίας όλα για εσένα σε αγωνιστικό επίπεδο;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με το Stratego από το φθινόπωρο του 2015, όταν και άρχισα να σπουδάζω στην πόλη της Πάτρας. Η αλήθεια είναι ότι σαν επιτραπέζιο παιχνίδι για διασκέδαση το είχα και στο σπίτι μου από πολύ μικρός, αλλά έπαιζα μόνο με φίλους και συγγενείς μια φορά στο τόσο.

Όταν πήγα στην Πάτρα ήρθα σε επαφή με ένα νεοσύστατο τότε club, την Patras
Stratego Team που διοργάνωνε συναντήσεις και τοπικά τουρνουά και μέσα από όλο αυτό κατάφερα να αναπτυχθώ αγωνιστικά, να γνωρίσω πολύ κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια και να λάβω μέρος σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερα τουρνουά και διοργανώσεις.

Πες μας λίγα πράγματα για την ομάδα της Patras Stratego Team

Η Patras Stratego Team αποτελεί αυτή τη στιγμή μια ομάδα πρότυπο, καθώς αποτελεί το πιο πολυάριθμο και άρτια οργανωμένο κλαμπ της Ελλάδας. Με συνεχείς τοπικές
διοργανώσεις, συναντήσεις, σεμινάρια σε σχολεία αλλά και μεγαλύτερους νέους
παίκτες έχουμε καταφέρει με την πάροδο του χρόνου να καταστήσουμε το άθλημα
του Stratego όλο και πιο οικείο και ελκυστικό σε περισσότερο κόσμο.

Επίσης, σαν ομάδα έχουμε πολύ σημαντική συνεισφορά τόσο στην ελληνική όσο και
στην παγκόσμια κοινότητα του Stratego, αφού έχουμε διοργανώσει μια σειρά από
διεθνή τουρνουά στην πόλη της Πάτρας με την ονομασία «Patras Battles», ένα
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2018, ενώ από τις 25 έως και τις 28 του Αυγούστου διεξήχθη στα Καλάβρυτα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego του 2022 με τη συμμετοχή πολλών κορυφαίων παικτών του αθλήματος διεθνώς αλλά και τη σημαντική δραστηριοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση του προέδρου του σωματείου, Γιώργου Τρυπαναγνωστόπουλου.

Πώς αποφάσισες να λάβεις μέρος στην Ολυμπιάδα Αθλημάτων Νόησης;

Η πρώτη μου συμμετοχή σε Ολυμπιάδα Νόησης ήταν τον Αύγουστο του 2019 όπου και κατέκτησα δύο μετάλλια, ένα Χρυσό και ένα Χάλκινο για τα ελληνικά χρώματα. Η αλήθεια είναι πως ήταν μια απόφαση που έλαβα μόνος, αν και θα μπορούσα να
πω ότι με πίστεψε και με στήριξε το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Η Ολυμπιάδα Αθλημάτων Νόησης (Mind Sports Olympiad) είναι μια διοργάνωση σχετικά άγνωστη στη χώρα μας, παρόλο που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως στην Αγγλία, όπου και διεξάγεται, είναι πιο δημοφιλής.

Μέχρι το 2019 οι ελληνικές διακρίσεις ήταν μηδαμινές. Απλά
σκεφτείτε ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε Έλληνας που να έχει κατακτήσει κάποιο
Χρυσό Μετάλλιο σε αγώνισμα εκεί. Επομένως, θα έλεγα ότι και αυτό για εμένα ήταν
σαφώς ένα σημαντικότατο επιπλέον κίνητρο.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου να συμμετέχω στην Ολυμπιάδα Νόησης έπαιξε και το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μιας κατηγορίας του Stratego που λέγεται Stratego Duel εντάσσεται ετησίως στα αγωνίσματα της Ολυμπιάδας, οπότε αυτό σε συνδυασμό και με το ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία έχω και τη μεγαλύτερη κλίση μου με έκαναν να λάβω την οριστική απόφαση για συμμετοχή.

Το Stratego Duel είναι υπο-παραλλαγή του κλασσικού Stratego;

Ακριβώς, είναι μια παραλλαγή του κλασικού Stratego, καθώς σε αυτή την κατηγορία ο κάθε παίκτης αγωνίζεται μόνο με 10 συγκεκριμένα πιόνια εκ των 40 που διαθέτει συνολικά σε μια κλασσική αναμέτρηση έναντι του αντιπάλου του. Αυτό φυσικά κάνει το παιχνίδι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το κλασσικό, καθώς υπάρχουν πολύ πιο γρήγορες εναλλαγές ως προς τα προβαδίσματα αλλά και την έκβαση ενός αγώνα.

Επιπλέον, σε αυτή την κατηγορία η γρήγορη αντίληψη και η μπλόφα θα έλεγα ότι είναι οι πιο σημαντικές παράμετροι για έναν πραγματικά καλό παίκτη. Από το 2017 η ομάδα μας (Patras Stratego Team) διοργάνωνε ετήσια τουρνουά της κατηγορίας Stratego Duel στα οποία συμμετείχα ανελλιπώς μέχρι και το προ κορονοϊού έτος 2019 που συμμετείχα και στην πρώτη μου Ολυμπιάδα.

Σε όλα αυτά τα τουρνουά κατάφερα να κατακτήσω την 1η θέση και αυτό μου έδειξε πως ούτε τόση τύχη εμπεριέχεται σε αυτή την κατηγορία, όπως ισχυρίζεται μια μερίδα παικτών λόγω του μειωμένου αριθμού πιονιών, και από την άλλη πως ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα, μια διοργάνωση στο εξωτερικό με εκπροσώπηση και της Ελλάδας.

Θεωρείς ότι με τις διακρίσεις σου έχεις καταφέρει να εμπνεύσεις περισσότερα άτομα να ασχοληθούν με το Stratego;

Ναι, θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο έχουμε πετύχει. Πολύ συχνά πλέον συναντώ
ανθρώπους μικρών ή και μεγαλύτερων ηλικιών που με ρωτούν πράγματα για το
Stratego, πώς παίζεται, πού μπορούν να μάθουν να παίζουν, να εξελιχθούν κλπ.
Ευτυχώς, στην Patras Stratego Team όλα αυτά τα χρόνια γίνεται πολύ καλή δουλειά
προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό είναι κάτι πολύ ευτυχές για το μέλλον του
παιχνιδιού στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου