ΠΑΤΡΑ : «Μέσα από τις λέξεις»

Μια διαφορετική συζήτηση για τη γλωσσολογία την Πέμπτη 6/10στο θέατρο «Αγορά»

Οι Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου και το Δόντι παρουσιάζουν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στις 7.30 μ.μ. το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Φοίβου Παναγιωτίδη με τίτλο «Μέσα από τις λέξεις»και υπότιτλο:«Θέματα στη γραμματική των λέξεων για όσους (νομίζουν ότι) βαριούνται τη γλωσσολογία».Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Αγορά» στην Πάτρα (Καραϊσκάκη 147).Μαζί με τον συγγραφέα θα συζητήσει η Ελένη Γκίκα, γλωσσολόγος, συνιδρύτριαPIVOTΑΜΚΕ.

Το βιβλίο «Μέσα από τις λέξεις» απαντάει σε μια σειρά από καυτά ερωτήματα:

Ποια είναι τα όρια του κόσμου μου;Υπήρχε δημοκρατία πριν το 1974;Ποιο είναι το θηλυκό του «εαυτός»;Ποιο είναι το αντίθετο του «όλοι»;Τι αποκαλύπτει το μπακλαβαδογλύκι;Υπάρχουν ανύπαντροι κλαρινογαμπροί;Θα προσγειωθούμε ποτέ στον Άρη;Γιατί τα γαριδάκια δεν είναι μικρές γαρίδες;Ποια είναι η διαφορά καυσίμου και κάψιμου;Παίζει τίποτα;Τελικά να λέμε «επίλεξε» ή «επέλεξε»;Όταν όλα είναι έτοιμα, είναι όλα άνθρωποι;Αν έρθει ένα πούλμαν προσκυνητών, σημαίνει ότι ήρθε κι ένα πούλμαν προσκυνητές;

 

Ο Φοίβος Παναγιωτίδης είναι Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (2000) και συγγραφέας του Μίλα μου για γλώσσα: Μικρή εισαγωγή στη γλωσσολογία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013) καθώς και δύο μονογραφιών: της "Pronouns, Cliticsandemptynouns" (Benjamins, 2002) και της "CategorialFeatures: agenerativetheoryofwordclasscategories" (CambridgeUniversityPress, 2015). Έχει κάνει πάνω από 190 ανακοινώσεις και διαλέξεις ενώ έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι γραμματικές κατηγορίες, τα επίθετα, οι ρίζες, οι αντωνυμίες, το ονοματικό σύνολο, οι μεικτές κατηγορίες και η σύνταξη της ελληνικής και των βαλκανικών γλωσσών. Από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Mathesis (mathesis.cup.gr) προσφέρεται το ανοιχτό μάθημά του «Τι είναι γλώσσα; Από τηνόησηστηφωνή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου