Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τιμά τη μνήμη των Πεσόντων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto 1571) και αναδεικνύει τη συμμετοχή των Επτανησίων στο ιστορικής σημασίας γεγονός

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα και στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά, για πρώτη φορά μετά την καθιέρωση -με Προεδρικό Διάταγμα- της 7ης Οκτωβρίου ως δημόσια Εορτή τοπικού χαρακτήρα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 Ως δημόσια εορτή τοπικού χαρακτήρα γιορτάζεται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, για πρώτη φορά, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (Lepanto), η οποία έλαβε χώρα στο Ιόνιο Πέλαγος -συγκεκριμένα στις Εχινάδες Νήσους- το 1571, για την υπεράσπιση των αρχών του Δυτικού Κόσμου ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο.

Μετά την πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και την καθιέρωση της 7ης Οκτωβρίου -με το Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Μαΐου 2022- ως Ημέρα Μνήμης του σπουδαίου αυτού ιστορικού γεγονότος, αναδεικνύεται πλέον η συμμετοχή των Επτανησίων στην πραγματική της διάσταση.

 

Υπενθυμίζεται ότι σχετική απόφαση είχε ληφθεί ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στις 28 Αυγούστου 2021, έπειτα από εισήγηση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

 

«Τιμάμε τους προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν ως Ακρίτες του Δυτικού κόσμου και παράλληλα τονίζουμε τη σημασία της Ναυμαχίας για την ιστορική μοίρα των Επτανήσων, καθώς απετράπησαν οι Οθωμανοί από τα νησιά μας και τη Δυτική Μεσόγειο», επισημαίνει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

 

Στις εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στην Κέρκυρα, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι των χωρών, οι οποίες αποτέλεσαν τις Χριστιανικές Δυνάμεις, που πριν από 451 χρόνια κατατρόπωσαν τον Οθωμανικό Στόλο υπερασπιζόμενες τις αρχές και τις αξίες του Δυτικού Κόσμου. Ειδικότερα, στην Κέρκυρα θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες από τη Μάλτα, το Βατικανό, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

 

Οι εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας Μνήμης των Πεσόντων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto) στην Κέρκυρα περιλαμβάνουν επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, όπως και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από πλοίο του Λιμενικού, στο οποίο θα επιβιβαστούν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «1571 – Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου – Η μεγαλωτάτη βιτώρια των Χριστιανών στο Ιόνιο», ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την επετειακή συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος». Η εκδήλωση θα μεταδίδεται και μέσω διαδικτύου με livestreaming στο κανάλι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο YouTube.

 

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού της Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, στην Κέρκυρα:

 

 

11.00    Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό

-       Χαιρετισμός Μητροπολίτη (ή εκπροσώπου του), μετά το πέρας της δοξολογίας

 

-       Πανηγυρικός της Ημέρας από τον κ. Σπυρίδωνα Γαούτση, Γραμματέα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και Επίτιμο Πρόξενο της Μάλτας με θέμα: «Η Ναυμαχία του Λεπάντο, σημείο σύγκλισης και ενότητας των Ιονίων Νήσων»

 

11.30    Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριο Ντόβα (ή εκπρόσωπό του) και από τον Μητροπολίτη Καθολικών Κερκύρας, Κεφαλληνίας & Ζακύνθου κ.κ. Γεώργιο Αλτουβά

 

-       Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, τους βουλευτές Κέρκυρας, τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών

 

-       Τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου

 

-       Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος»

 

13.00    Επιβίβαση αντιπροσωπειών συμμετεχουσών χωρών σε πλοίο του Λιμενικού και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών

 

19.00    Εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

 

-       Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: «1571 - Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου - Η μεγαλωτάτη βιτώρια των Χριστιανών στο Ιόνιο»

 

-       Επετειακή συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας « Μάντζαρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου