Εφυγε από την ζωή η Νίτσα Μαρούδα:

 
Η χαριτωμένη «αγαθιάρα ξανθιά» του ελληνικού κινηματογράφου –Ηταν γεννημένη στην Πάτρα

Η ηθοποιός, που απεβίωσε σήμερα Πέμπτη σε ηλικία 87 ετών από ανακοπή καρδιάς, σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Μουσικού Θεάτρου Θεοφανίδη και έπαιξε κυρίως σε κωμικές ταινίες, είτε σε ρόλο «αφελούς» νεαράς, είτε της συντρόφου των κεντρικών ηρώων, ή της υπηρέτριας, ενώ είχε παίξει με επιτυχία και σε δραματικές ταινίες που έκαναν θραύση εκείνη την εποχή.

Πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του '60 και του '70 στις χρυσές εποχές του ελληνικού κινηματογράφου δίπλα σε θρύλους όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Τζένη Καρέζη, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Θανάσης Βέγγος, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Κώστας Βουτσάς, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Σταύρος Παράβας, ο Λαυρέντης Διανέλλος, ο Σωτήρης Μουστάκας και τόσοι άλλοι.

Η πρώτη της ταινία στο σινεμά ήταν «Το αγρίμι», του Κώστα Καραγιάννη, το 1960, ενώ έπαιξε σε 37 ταινίες, με τελευταία αυτή του 1980 με τίτλο «Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες»

Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στην ΥΕΝΕΔ το 1982, στη σειρά «Κομμωτήριο - Ιστορίες του σεσουάρ» (1982)

Ανάμεσα στις ταινίες όπου συμμετείχε, συμπεριλαμβάνονται οι «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Ο κατήφορος», «Μην είδατε τον Παναή», «Τέντυ μπόι αγάπη μου», «Μια τρελή τρελή οικογένεια», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Ο Παπατρέχας», «Η γυναίκα μου τρελάθηκε», «Η βουλευτίνα», «Η αρχόντισσα και ο αλήτης», «Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα», «Το ανθρωπάκι», «Η ωραία του κουρέα», «Η νεράιδα και το παλληκάρι», «Ενα αστείο κορίτσι», «Ο μάγκας με το τρίκυκλο» και πολλές ακόμη.

Το... περγαμόντο και οι ρόλοι τής τσαχπίνας και χαζούλας ξανθιά

Μπορεί να μην ήταν ποτέ η βασική πρωταγωνίστρια στις ταινίες που έπαιξε, αλλά πάντα άφηνε το στίγμα της, έστω και αν είχε ένα απλό πέρασμα από αυτές.

Χαρακτηριστικά είναι τα περάσματά της από ταινίες όπου με την τσαχπινιά της έριχνε τους άνδρες για να πάρει αυτό που ήθελε, όπως στην ταινία «Το ανθρωπάκι», με τον Κώστα Βουτσά.

Σε πολλές από τις ταινίες που έπαιξε είχε το στιλ της… χαζούλας ξανθιάς και ο τρόπος με τον οποίο πετούσε ορισμένες ατάκες την έκανε να ξεχωρίζει.

Είχε μάλιστα την τύχη να παίζει και σε σκηνές που ατάκες συμπρωταγωνιστών της έμειναν στην ιστορία. Από τις πλέον χαρακτηριστικές το περίφημο «Θέλετε ένα περγαμόντο;», που τη ρωτά ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος στην ταινία «Δεσποινίς Διευθυντής», καθώς αυτή περίμενε την Τζένη Καρέζη να της ζητήσει να δώσει άδεια στον Αλέκο Αλεξανδράκη για να βγουν να διασκεδάσουν

Στην ίδια ταινία λέει την ατάκα στον Αλέκο Αλεξανδράκη «Αλέκο μουυυυ, σε παρακαλώωωω», ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει και σε δραματικούς ρόλους, όπως στην ταινία «Ο κατήφορος», όπου ο πατέρας της -που τον υποδυόταν ο Λαυρέντης Διανέλλος-, λέει την ατάκα «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος» όπου τη χτυπάει επειδή καθυστέρησε να επιστρέψει σπίτι και είχε βγει έξω με αγνώστους..

Ποια ήταν η Νίτσα Μαρούδα

Η Ελένη (Νίτσα) Μαρούδα, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1935, και είναι Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου. Έπαιξε σε πολλές ταινίες τη δεκαετία του '60 και του '70 της λεγόμενης «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου, με τους χαρακτηριστικά κωμικούς ρόλους που έπαιζε της χαζής ξανθιάς.

Σπούδασε ηθοποιία στη σχολή μουσικού θεάτρου Θεοφανίδη. Η πρώτη της ταινία στο σινεμά ήταν το «Αγρίμι» του Κώστα Καραγιάννη το 1960, και έπαιξε συνολικά σε 37 ταινίες δίπλα σε όλα τα ιερά τέρατα του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής. Τελευταία της ταινία ήταν το 1980 το «Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες» και τελευταία εμφάνιση της στην τηλεόραση της Υ.Ε.Ν.Ε.Δ. το 1982 στη σειρά «Κομμωτήριο – Ιστορίες του σεσουάρ». Έχει μείνει χαρακτηριστική η ατάκα της «Θέλετε ένα περγαμόντο;», στην ταινία «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» το 1968.

Η Νίτσα Μαρούδα ήταν παντρεμένη με τον Συμεών Κολοκοτά, ενώ η κόρη της, Ιωάννα, είναι σύζυγος του πολιτικού και πρώην υπουργού Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου