Πατραϊκό Ημερολόγιο

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
* 10 Hμέρες για τα Χριστούγεννα

-09.00 – 14.00 και  17.30 – 21.00 : Εορταστικό ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων

-09.00 – 21.00 Πλατεία Γεωργίου Ο Όμιλος Plus Media, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τα σούπερ μάρκετ «Ανδρικόπουλος» και το radio taxi Express Ratrasπροχώρησαν σε  πρωτοβουλία δράσης για να συγκεντρώσουν τρόφιμα για άτομα και οικογένειες της διπλανής πόρτας που δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για να μπορέσουν να διαμορφώσουν την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι τους ή που απλά δεν έχουν την δυνατότητα για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους, καλώντας την πόλη και τους πολίτες της να «δώσουν το παρών». Το σύνθημα της δράσης αυτής είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες.

-12.00 Ο Σύλλογος  Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας μαζί με  την Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας  καλεί σε Παράσταση Διαμαρτυρίας  στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος  (Ακτή Δυμαίων. H ΔΟΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας για μια σειρά από βασικά θέματα, από τις 11.30 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και  ο Σύλλογός κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας από ενάρξεως του ωραρίου για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στη συγκέντρωση.

-16:00 Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών 32 & Αμερικής). Θεματικό εργαστήριο -Focus Group με τίτλο: «Πρόβλεψη δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας στον τομέα των Κατασκευών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος»

 

- 18.30 Café Μώλος : Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) Ν. Αχαΐας, διοργανώνει  σε Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό Gala με τίτλο :" Δώσε πάσα στην αγάπη"  Θα μιλήσει η Πρόεδρος Μάχη Σαλαμαλίκη, Η εκδήλωση θα διανθιστεί με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την 25μελη Χορωδία της Αμαλίας Αντωνοπούλου, Καθηγήτριας του Ωδείου Μότσαρτ. Ποίηση θα απαγγείλουν:

 Μαρία Αναλυτή, μέλος Χοροθεάτρου Παν/μίου, Ήρα Κουρή, φιλόλογος, Λάκης Βανταράκης,

Μουσικό Πρόγραμμα  Νίκος Λέκκας Παρουσίαση:  Έφη Αναλυτή, Πρόεδρος Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών. 

 

-18.30  Θέατρο Πάνθεον (Γούναρη 34). ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα “Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για να γίνουν τα σκοτάδια φως!”

 

-20.00 Αίθουσα  της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7 : για τα 130 χρόνια της  Φιλαρμονικής    Συναυλία της Σχολής Κιθάρας.

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

* 9 Hμέρες για τα Χριστούγεννα

-09.00 – 14.00 και  17.30 – 21.00 : Εορταστικό ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων

-Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο  διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Φοιτητικό Τουρνουά Beach Volley για Φοιτητές και Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών, στα γήπεδα Beach Volley του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, Δήλωση συμμετοχής γίνεται στο e-mail του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου usport@upatras.gr. Απαραίτητη και μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή δωρεάν κάρτας μέλους του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου 2022-2023.

 

-19.00 “Χριστούγεννα είναι…”  ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σύντομο ορχηστρικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΠΙΝΑΚΗΣ»

 

-19:00  Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» Πανεπιστημίου Πατρών (Κτίριο Διοίκησης). Εκδήλωση για την παρουσίαση του Λευκώματος για την Ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών «1964-2021 | 50+7 Χρόνια μετά | Προϊστορία – Ίδρυση – Ανάπτυξη – Προοπτική | Β΄ΕΚΔΟΣΗ».

-19.00 Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων (Φωκαίας 26) στα Προσφυγικά. Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ και η  «Σύγχρονη Εποχή» συνδιοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «1922: Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας.Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στη Μικρά Ασία, επισκέψιμη πριν ή μετά από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

-19:00  DuePiani (Αγίου Νικολάου 47) Οι Εκδόσεις Κύφαντα συνδιοργανώνουν με το Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων ΕΡΙΦΥΛΗ την παρουσίαση του νέου βιβλίου της ΝίναςΚουλετάκη «Φόνισσες» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κύφαντα.

-20.00 Αίθουσα  της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7 : για τα 130 χρόνια της  Φιλαρμονικής  Συναυλία της Σχολής Πιάνου.

-20:00  Πολύεδρο Ξεκινά η ομαδική έκθεση Χριστουγέννων «εικαστικές προσεγγίσεις»  Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ανδρουτσάκης Στάθης, Διονάς Βαγγέλης, Ελευθεριάδη Νίκη, Ζαβιτσάνου Σπυριδούλα, Καλαφάτης Νίκος, Καμπάνης Μάρκος,  Καραχάλιου  Γεωργία,   Κολοκυθάς Βασίλης,  Κόντογλη Τίνα, Μακρή Κλειώ, Μελά Εύα, Νικολάου Νίκος, Νικολοπούλου Όλγα, Παπανικολάου Ηλίας, Σιαμπακούλης Γιώργος,  Σιαφάκας Κώστας, Σόρογκας Σωτήρης, Χατζηγιάννης Γιώργος,Το Ωδείο Paganini και οΓιώργος Ντούρης (βιολί), θα συνοδεύσει μουσικά την εκδήλωση. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2023.

-21.00 Θέατρο Λιθογραφείον  : Πρεμιέρα της παράστασης "Το Νούμερο 31328" του Ηλία Βενέζη.  Η παράσταση  σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου παρουσιάζει όλη την πορεία του Βενέζη και των συντρόφων του στις απάνθρωπες συνθήκες της  αιχμαλωσίας, το θάρρος και την απελπισία τους, την αλληλεγγύη τους  τόσο μεταξύ τους αλλά και με τους φρουρούς τους,  την μεγάλη προσπάθεια του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος μέσα στις φρικαλεότητες και τις δοκιμασίες των στρατοπέδων συγκέντρωσης που πρώτη φορά δοκιμάστηκαν με τα τάγματα εργασίας από τους Τούρκους.  

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

* 8 Hμέρες για τα Χριστούγεννα

-10.00 – 16.00 : Εορταστικό ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων

-10.00 Χώρος του Abelos Events&more : Μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, το Stratego έχει την τιμητική του σε μία εκδήλωση που θα περιλαμβάνει 3 κορυφαία τουρνουά. Το Χριστουγεννιάτικο τουρνουά για τους μικρούς, Junior Christmas 2022, το Φοιτητικό Πρωτάθλημα και κυρίως το Πρωτάθλημα Πάτρας – Patras Championship 2022. Όλες οι κατηγορίες θα ακολουθήσουν τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Stratego (ISF) με 5 αγωνιστικούς γύρους για όλους τους συμμετέχοντες. Όποιος ενδαφέρεται να συμμετέχει, μπορεί να δηλώσει  στα social media της Patras Stratego Team και στο 6982221639.

-10.00 - 14.00 ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ (ΠΡΩΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ)  ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/12 Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για τα παιδιά σε συνεργασία με το  Εργατικό Κέντρο  από το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου. 18.00 Προβολή της ταινίας «Τραγούδα» (Sing

 

-11:30 – 14:30 Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου  : Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών προσκαλεί όλα τα μέλη του, εν ενεργεία και μη, τους φοιτητές του, τους αποφοίτους του και τους φίλους του, στην εκδήλωση εορτασμού των 50 χρόνων λειτουργίας του. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης (και ο σύνδεσμος για δήλωση συμμετοχής) δίνονται στον σύνδεσμο: https://www.civil.upatras.gr/index.php/event/ekdhlwsh_eortasmou50xronwn/

-Χριστουγεννιάτικο Φοιτητικό Τουρνουά Beach Volley για Φοιτητές και Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών, στα γήπεδα Beach Volley του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου (2η ημέρα)

-18.00- 21.00 Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ 2ου Συστήματος Προσκόπων,  Καρόλου & τζουρτζ 9

-18.30 Αίθουσα Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πλατεία Ελευθερίας :  "Ο Άγιος Βασίλης των Πάγων" της Μάρθας Βασκαντήρα σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ - ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΑΤΡΑΣ. Η παράσταση θα δοθεί και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου  11.30π.μ και 6.30μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δραματοποίηση - Διασκευή - Σκηνοθεσία: Αθηνά Καλλιμάνη - ΓεωργιτσοπούλουΣυμμετέχει η Προπαιδική Χορωδία της Πολυφωνικής (Διεύθυνση: Μαριαλένα Μπόκαρη)

-20.00 Αίθουσα  της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7 : για τα 130 χρόνια της  Φιλαρμονικής Ρεσιτάλ Πιάνου της Ηλιάννας Κωνσταντοπούλου

- Μουντιάλ 2022  Μικρός τελικός :  17:00 ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ  (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) Κροατία - Μαρόκο

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες (O.H.E)

Ημέρα Αραβικής Γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη (O.H.E)  

* 7 Hμέρες για τα Χριστούγεννα

-11.00 – 17.00 : Εορταστικό ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων

-ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ (ΠΡΩΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ)  Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για τα παιδιά σε συνεργασία με το  Εργατικό Κέντρο 18.00 Προβολή της ταινίας «Οι Κρουντς 2  (Νέα εποχή)»

 

-11.00  Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των δημοσιογράφων  στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (Μαιζώνος 200). Θα μοιραστούν δώρα  στα παιδιά  ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στην γιορτή είναι καλεσμένοι όλοι οι δημοσιογράφοι των Μέσων Ενημέρωσης της Πάτρας, ανεξάρτητα  αν  είναι  ή όχι μέλη της Ένωσης.

-12.00 “Χριστούγεννα είναι…”  PATRASSANTABIKE 2022   σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας, Αφετηρία Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, και τερματισμός στην Πλατεία Γεωργίου. Ποδηλάτες ντυμένοι Άγιο-Βασίληδες θα παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης δίνοντας ένα χαρμόσυνο τόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Στην αφετηρία θα βρίσκεται και η Δημοτική Μουσική Δήμου Πατρέων

-11.30 και 18.30 Αίθουσα Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πλατεία Ελευθερίας :  "Ο Άγιος Βασίλης των Πάγων" της Μάρθας Βασκαντήρα σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ - ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΑΤΡΑΣ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δραματοποίηση - Διασκευή - Σκηνοθεσία: Αθηνά Καλλιμάνη - ΓεωργιτσοπούλουΣυμμετέχει η Προπαιδική Χορωδία της Πολυφωνικής (Διεύθυνση: Μαριαλένα Μπόκαρη)

- Μουντιάλ 2022  Μεγάλος Τελικός : 17:00  (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1: Γαλλία - Αργεντινή

-2η Αγωνιστική Α2 Εθνικής Πόλο : ΝΕ Πατρών ΠΑΚΕΒ, ΝΟ Πατρών –ΟΦΗ

-20.00 Αίθουσα  της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7 : για τα 130 χρόνια της  Φιλαρμονικής «Χριστουγεννιάτικη Γιρλάντα», ομιλία από τον Άκη Μπελεζίνη.

-20.00 Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου  Christmas Concert από την Cantelena: Holy Night και το δέντρο των ευχών :  Η Cantelena μαζί με την διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου ζωντανεύουν ξανά την μαγεία των Χριστουγέννων. Μια συναυλία – μουσική παράσταση με έναν μοναδικό συνδυασμό: την παγκοσμίου φήμης σοπράνο και την ορχήστρα της να συμπράττει και να τραγουδά με τη χορωδία Cantelena.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

* 6 Hμέρες για τα Χριστούγεννα

 

-08.00 Εναρξη του νεου ραδιοφωνικού σταθμού PELOPONNISOSfm_104.1

 

-09.00 – 14.00 και 17.30 – 21.00 : Εορταστικό ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων

 

-12.00 Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος (Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 32) Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα τη χορήγηση σήματος «Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό ΠΔΕ», στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Δράσεις Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαου Κοροβέση.

 

-15:00 Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 32 & Αμερικής). Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος Μεταξύ άλλων  θεμάτων είναι και η έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της ΠΔΕ.

 -17:00  24ηειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

 

-ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ (ΠΡΩΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ) Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για τα παιδιά σε συνεργασία με το  Εργατικό Κέντρο:  20.00 Συναυλία με την Παιδική Χορωδία, το σύνολο «Κρούσις» και την Χορωδία Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου.

 

-18.00 Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου (Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών 38 – 40) : Εκδήλωση αφιέρωμα στη μαρτυρική Κύπρο, που αποτελεί σπονδή στους ήρωες του αγώνα κατά της τουρκικής εισβολής το 1974. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κενεβέζου, ο οποίος και θα απευθύνει χαιρετισμό. Την εκδήλωση τιμής και μνήμης, συνδιοργανώνουν η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), ο Σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» και ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών. Ενεργό συμμετοχή θα έχει ο Σύλλογος Αγωνιστών Κύπρου 1974 Νομού Αχαΐας η «Ενότητα».

 

-20.00 Καθολική Εκκλησία Αγίου Ανδρέα Μαιζώνος 81 : Συναυλία Χριστουγέννων, με την μικτή Χορωδία του Ναού και την ανδρική του «Ορφέα».

 

-19.00 και 21.30 Αίθουσα 3 της Grouper Cinemas (πρώην Odeon VesoMare). Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας. "Η Μεγάλη Ρήξη" μια γαλλική ταινία με χιούμορ και σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό. Η ταινία θα προβληθεί σε δύο προβολές, ώρες

Με το κλείσιμο των προβολών του έτους 2022 θα υπάρξει ένα μικρό κέρασμα για ανταλλαγή ευχών..

 *Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου