ΠΑΤΡΑ : Εδώ Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στα «Πρόσωπα της Χρονιάς 2022»

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 και ώρα: 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών η Τελετή Απονομής των Βραβείων στα πρόσωπα και τις ομάδες που ξεχώρισαν για την προσφορά τους και τα επιτεύγματά τους το 2022, που για 9η συνεχή χρονιά διοργανώνει η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».
Βραβεία θα απονεμηθούν στα φετινά Πρόσωπα μέσα από τις κατηγορίες: Κοινωνία, Αθλητισμός, Εκπαίδευση Έρευνα και Καινοτομία, Πολιτισμός & Τέχνες, Τιμής Ένεκεν.

 
Για μία ακόμη φορά το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει με διαφορετικές υποψηφιότητες στον εν λόγω θεσμό. Μπορείτε να αναζητήσετε όλους τους υποψηφίους (πρόσωπα & ομάδες της Χρονιάς 2022) στο σύνδεσμο: https://www.prosopaxronias.gr/category/candidates-2022/

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ονομασία «Γρύπας» μεταξύ της ΕΑΒ και τεσσάρων Πανεπιστημίων
Μνημόνιο συνεργασίας για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone), μεταξύ της ΕΑΒ και των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεγράφη την Πέμπτη (12/1), στο Yπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου. Το νέο πρόγραμμα, με την ονομασία «Γρύπας» – από το μυθολογικό ον, που αποτελούσε σύμβολο ισχύος – ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στην εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετείχαν, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Καθηγητής κ. Διονύσιος Μαντζαβίνος και ο υπεύθυνος για το έργο, Καθηγητής κ. Βασίλης Κωστόπουλος. Ο κ. Μαντζαβίνος ανέφερε: «Αποτελεί μεγάλη χαρά για το Πανεπιστήμιο Πατρών να είναι σήμερα παρόν στην υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας. Είναι στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου Πατρών η συμμετοχή του σε projects μεγάλης επιστημονικής, τεχνολογικής και εθνικής σημασίας, όπως είναι ο “Γρύπας”. Η συνεργατική δράση συμπράξεων όπως αυτή, που περιλαμβάνει ακαδημαϊκά ιδρύματα, τη βιομηχανία αλλά και την πολιτεία, μέσω των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, φαίνεται ότι δεν θα είναι απλώς αθροιστική, αλλά θα είναι πολλαπλασιαστική, και αυτό είναι το κέρδος. Θέλω να ευχαριστήσω το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, που συμμετέχει στο project αυτό και θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό, με την τεχνογνωσία και τον ζήλο του».

----

27.1.2023 | Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Ανδρέα Γ. Τζάκη, σε Επίτιμο Διδάκτορα
O Ανδρέας Γ. Τζάκης, Emeritus Director Transplantation Cleveland Clinic Enterprise, “Tzakis” Chair Transplantation University of Miami, Τακτικό Μέλος Ακαδημίας Αθηνών θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής κ. Ιωάννης Μαρούλης ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καγκάδη και η περιένδυσή του από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου με τίτλο: «Προσωπική εμπειρία με τις μεταμοσχεύσεις μήτρας».
Επισυνάπτεται η πρόσκληση της εκδήλωσης (pdf). H εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά.

----

Επαναφορά του θεσμού του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας του Ιδρύματος και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, επαναφέρει τον θεσμό του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων» για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Πολίτες που το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις πανεπιστημιακών μαθημάτων της επιλογής τους από όσα προσφέρονται στα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματος. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους από τις 31/01/2023 έως τις 10/02/2023 στον παρακάτω σύνδεσμο: http://auditor.upatras.gr/ . Περισσότερες πληροφορίες για τον θεσμό του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων» θα βρείτε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/stay-tuned/akroatis-panepistimiakon-mathimaton/.
Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών. (στοιχεία επικοινωνίας: 2610 - 969045, 2610 – 969046,  e-mail: dee@upatras.gr ).

----

Παρουσία του Εργαστηρίου Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού του ΤΔΕ στο Συμπόσιο του UNWTO
Το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ.) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε, κατόπιν προσκλήσεως, στο Συμπόσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, όπως επίσης και στη Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για τη Μέτρηση της Βιωσιμότητας του Τουρισμού  (UNWTO Symposium on Country Experiences and 3rd Meeting of the Expert Group for Measuring  the Sustainability of Tourism) που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Δεκεμβρίου 2022 στη Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Εμπειρογνωμόνων παρουσιάστηκαν από την πλευρά του Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ., σε συνεργασία με τον Dr. Peter Hackl (Vienna University of Economics and Business, Austria), τα πρώτα αξιόπιστα αποτελέσματα για το Άμεσο Τουριστικό ΑΕΠ της Ελλάδας για την περίοδο 2010-2020, στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν ήταν διαθέσιμα. Στα πλαίσια του Συμποσίου UNWTO, όπου συναντώνται κορυφαίοι εμπειρογνώμονες σε διεθνές επίπεδο για την τουριστική στατιστική, η ερευνητική δραστηριότητα του Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ. προτάθηκε ως καλή πρακτική, για την εφαρμογή της μεθοδολογικής προσέγγισης του UNWTO που αποσκοπεί στην αξιόπιστη εκτίμηση της άμεσης οικονομικής επίδρασης του τουρισμού σε περιπτώσεις όπου τα διαθέσιμα δεδομένα του Στατιστικού Συστήματος είναι ελλιπή. Την πρακτική αυτή παροτρύνονται να μιμηθούν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και, όπως η Ελλάδα, δε διαθέτουν Δορυφόρους Λογαριασμούς Τουρισμού (ΔΛΤ). Σημειώνεται ότι οι ΔΛΤ είναι το διεθνώς αποδεκτό εθνικολογιστικό εργαλείο μέτρησης της συμβολής του τουρισμού στην οικονομία και είναι συμβατό με όλα τα διεθνή εθνικολογιστικά και στατιστικά πρότυπα. Η συμμετοχή του Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ. στη Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων και η ανάδειξη της δραστηριότητάς του ως καλής πρακτικής, αποτελούν διάκριση του Εργαστηρίου, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και εν γένει του Πανεπιστημίου Πατρών.
Περισσότερες πληροφορίες και υλικό σχετικά με το συμπόσιο μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο του UNWTO https://www.unwto.org/events/symposium-countries-exp-3rd-meeting-eg 

----

1η θέση κατέκτησαν φοιτητές/μέλη της Λέσχης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Φοιτητές και μέλη της Λέσχης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών κατέκτησαν την 1η θέση στην κατηγορία Line Following Enhanced του διεθνούς διαγωνισμού́ ρομποτικής  Robotex International 2022. Ο διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής Robotex International διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 25-26 Νοεμβρίου 2022. Φέτος συγκέντρωσε σε όλες τις κατηγορίες 2894 συμμετέχοντες από 28 χώρες και περίπου 4000 επισκέπτες. Στην ομάδα που εργάστηκε στα ρομπότ, που κατασκευάστηκαν για τον διαγωνισμό,  συμμετείχαν φοιτητές της Λέσχης Ρομποτικής και μέλη της. Η Λέσχη Ρομποτικής αποτελεί ένα λαμπρό μακροχρόνιο παράδειγμα διεπιστημονικής συνεργασίας φοιτητών/-τριών κυρίως από Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με διαχρονικά αξιόλογα αποτελέσματα, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο επιστήμης που μπορεί να παραχθεί από τους φοιτητές/-τριες του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια προβάλλουν το Πανεπιστήμιο σε διεθνές επίπεδο. Αναλυτικά:https://www.upatras.gr/diakrisi-foititon-melon-tis-leschis-robotikis-tou-panepistimiou-patron/  

----

Απολογισμός της δράσης «Ανταλλακτικός πάγκος»

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησε μια νέα δράση, προκειμένου να βοηθήσει κοινωφελή σωματεία της πόλης των Πατρών. Δημιούργησε έναν ανταλλακτικό πάγκο διάθεσης βιβλίων, όπου τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας καλούνταν, για κάθε βιβλίο που έπαιρναν από το αποσυρθέν υλικό της Βιβλιοθήκης, να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Με αυτόν τον τρόπο επιδιωκόταν: α) να ωφεληθούν τα μέλη της κοινότητας από τα βιβλία που πλέον δεν χρειάζονταν στην συλλογή μας, β) να βοηθηθούν συνάνθρωποι που βρίσκονταν σε αντικειμενική ανάγκη και γ) να αποσυμφορηθεί η Βιβλιοθήκη από πλεονάζον υλικό, ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος από άλλες υπηρεσίες και νεοεκδοθέντα βιβλία.
Κατά κύριο λόγο, τα καλέσματά αφορούσαν τρόφιμα και είδη ανάγκης, ενώ τον Σεπτέμβριο συλλέχτηκαν σχολικά είδη για την ενίσχυση μαθητών σε οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες. Τα είδη που συγκεντρώθηκαν προσφέρθηκαν σε κοινωφελή σωματεία της πόλης. Τα περισσότερα από αυτά τα σωματεία δέχτηκαν είδη δύο ή περισσότερες φορές. Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν στη δράση αυτή και ελπίζουμε ότι η Βιβλιοθήκη υπήρξε ένας κρίκος σε μια αλυσίδα κοινωνικής αλληλεγγύης που χρειαζόμαστε. Αναλυτικά: https://library.upatras.gr/news/bookexchange

----

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16/01/2023 | Open Day για την έναρξη λειτουργίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Ελευσίνας insitu  
Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική  πρωτεύουσα της Ευρώπης» διοργανώνεται Open Day για την έναρξη λειτουργίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Ελευσίνας insitu, τη Δευτέρα 16/1/2023 και ώρα 18.00 στο Εργατικό κέντρο Ελευσίνας. Αναλυτικές Πληροφορίες καθώς το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/orthi-epanalipsi-open-day-gia-tin-enarxi-leitourgias-tou-eleftherou-panepistimiou-elefsinas-insitu-16-01-2023/

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

  • Επιστημονική Συνάντηση: 1st General Assembly & Project Kick-off meeting
    11 – 12/1/23
    Laboratory of Manufacturing Systems and Automation (LMS)
  • Ημερίδα: Εκτίμηση περιβαλλοντικής τρωτότητας σε Λιμνοθαλάσσια Οικοσυστήματα μέσω της καταγραφής ιζηματολογικών, οικολογικών και παλαιοπεριβαλλοντικών μεταβολών
    12/1/23
    Τμήμα Γεωλογίας - Πράσινο Ταμείο
  • Τιμητική Εκδήλωση «Πρόσωπα της Χρονιάς 2022»
    14/1/23
    Εφημερίδα «Πελοπόννησος»
  • Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αθλητών και Κοπή Πίτας του Ιστοπλοϊκού Ομίλου Πατρών
    15/1/23
  • Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Mixed reality ecosystem for teaching robotics in manufacturing»
    17/1/23
    Laboratory of Manufacturing Systems and Automation (LMS)
  • Επιστημονική Συνάντηση « MASTERLY Kick-off Meeting»
    24-25/1/23
    Laboratory of Manufacturing Systems and Automation (LMS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου