ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΙΩΝΟΥΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ,

Αψηφώντας τις κακές καιρικές συνθήκες και την έντονη βροχόπτωση, το Πατρινό Καρναβάλι που έμεινε ζωντανό στις ψυχές όλων μας για τρία χρόνια παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, άνοιξε μέσα από μια ξεχωριστή Τελετή Έναρξης. Το Πατρινό Καρναβάλι, το πρώτο Καρναβάλι μετά την πανδημία είναι εδώ και πλέον καθημερινά στο πρόγραμμά μας για να μας χαρίσει στιγμές χαράς, ανεμελιάς, ανάτασης που τόσο έχουμε ανάγκη.






Το ευφρόσυνο μήνυμα της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 έδωσε στην Τελετή Έναρξης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου στην πλατεία Γεωργίου Α΄ ενώπιον του πλήθους των θερμών φίλων της μεγάλης γιορτής, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης:

 


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Νέες και Νέοι,

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας και αποκλεισμού των μαζικών εκδηλώσεων, η πόλη μας θα ξαναζήσει το Καρναβάλι της.

Ένα Καρναβάλι μοναδικό, το Καρναβάλι της Ελλάδας.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, χρειαζόμαστε ανάταση, δύναμη. Το Πατρινό Καρναβάλι έρχεται να μας συνδράμει, γιατί είναι μια αυθεντική λαϊκή γιορτή, που χαρακτηρίζεται απ’ τη μαζική συμμετοχή, τη δημιουργικότητα, τη σαρκαστική και αυτοσαρκαστική διάθεση. Μας δίνει την ώθηση να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές δυσκολίες.

Ο πατραϊκός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία μας, χάρη στην έμπνευση, τη φαντασία, τη ζωντάνια, το κέφι, την ευρηματικότητα, το σατιρικό και ανατρεπτικό πνεύμα, την πλατιά συμμετοχή, εμπλουτίζει και ανανεώνει συνεχώς τις εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά και δημιουργικά. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά και σφραγίζουν ανεξίτηλα το Καρναβάλι της Πάτρας, κάνοντάς το γνωστό και αγαπητό εντός και εκτός συνόρων.

Το Καρναβάλι μας θα είναι και φέτος, το καλύτερο στην Ελλάδα! Την διαφορά την κάνετε άλλη μια φορά, όλοι εσείς.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Κηρύσσω την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2023!

Καλό Καρναβάλι!!!

Το κέφι στα ύψη και η κήρυξη της έναρξης συνοδεύτηκε από τη ρίψη κόκκινων κορδελών με τη μορφή οικολογικών πυροτεχνημάτων.

 

Λίγα λεπτά αργότερα η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή, με εξωστρέφεια, χαρούμενη και χορευτική διάθεση, παρότι γεννημένη στη Μυτιλήνη αλλά με καρναβαλική βούλα Πατρινή, ευχήθηκε Καλό Καρναβάλι στον κόσμο, λέγοντας:

Τρία χρόνια μας έκοψε ο κορωνοϊός αλλά εμείς πάντα είμαστε ζωντανοί στη σκηνή. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι το Καρναβάλι της Ελλάδας, το Καρναβάλι της παρέας, το Καρναβάλι της αυθεντικότητας, το Καρναβάλι που η ψυχή των Πατρινών ξέρει και νιώθει. Όλοι όσοι ζούνε στην Πάτρα, όσοι πέρασαν τα φοιτητικά χρόνια σε αυτή την πόλη, ξέρουν ότι Καρναβάλι Πατρινό είναι το Καρναβάλι της Ελλάδας. Η πόλη όλη φωνάζει: Καρναβάλι Πατρινό!».

Η τελετή έναρξης άρχισε με τους δυο αεικίνητους παρουσιαστές, τον Μάριο Ζαφειρόπουλο και την τελάλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 να καλωσορίζουν το πλήθος και να δημιουργούν την απαραίτητη ζεστή καρναβαλική ατμόσφαιρα με τη δυναμική και ξεσηκωτική παρουσία τους.

«Ακούσατε, ακούσατε…

άνιθος σπανάκι ρύζι

και το Καρναβάλι αρχίζει!»

ήχησε από τη φωνή της Τελάλισσας

κι ευθύς οι δυο παρουσιαστές κάλεσαν την όμορφη Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 Κατερίνα Βενέρη- Σιούλη, που ευχήθηκε με τη σειρά της Καλό Καρναβάλι!

Το ιστορικό παιχνίδι, άμεσα συνυφασμένο με την ιστορία και την ουσία του Πατρινού Καρναβαλιού, δεν θα μπορούσε να λείψει από την έναρξη της μεγάλης γιορτής της Πάτρας. Έτσι μέσω τρίλεπτης «καρναβαλικής» προβολής είδαμε «Όσα φέρνει ο χρόνος» και δόθηκε το πρώτο θέμα-γρίφος στους κυνηγούς της 58ης διοργάνωσης.

Το πρώτο μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος της Τελετής Έναρξης ήταν το χορογραφικού show σε χορογραφία, καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς χορογράφου Σπύρου Κουβαρά και της ομάδας του. Ήταν ένα εντυπωσιακό, φαντασμαγορικό μικτό θέαμα κίνησης, εικόνας και ήχου με κεντρική ιδέα την «Αναγέννηση», στο οποίο επίγειοι και εναέριοι (αναρτημένοι από την οροφή) χορευτές, πολυεπίπεδες βιντεοπροβολές και φωτιστικές αντανακλάσεις, αλληλοεπίδρασαν καλειδοσκοπικά, χτίζοντας προσθετικά ένα συλλογικό ταξίδι, μια αναγεννησιακή ελεγεία για το τώρα και το αύριο του κόσμου μας. Αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον και τα στοιχεία της φύσης ο Σπύρος Κουβαράς, έστησε επί σκηνής ένα “φανταστικό κήπο”. Από τον μικρότερο οργανισμό μέχρι τη μεγαλύτερη οροσειρά, από το απλό παιχνίδι των παιδιών μέχρι την κίνηση των γαλαξιών, ό,τι κινείται συμμετέχει στη ζωή. Ήταν ένα ξεχωριστό θέαμα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου που συνδύασε πολλά αισθητικά επίπεδα και ανέδειξε τον μυσταγωγικό πρόσωπο της Αναγέννησης μέσα από τον ερχομό του Διονύσου που έρχεται στη γη.

Κατά τη διάρκεια του σόου ειδικοί προβολείς λέιζερ φώριζαν περιμετρικά τις πολυκατοικίες της πλατείας Γεωργίου Α΄ δημιουργώντας ένα επιβλητικό θέαμα.

Ιδέα, Χορογραφία, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σπύρος Κουβαράς, Visuals και Εικαστικός Σχεδιασμός: Ελένη Ξυνογαλά, Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Κουβαράς, Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Κορίνα Κοτσίρη. Χορεύτριες: Ελένη Λαγκαδινού, Λουκιανή Παπαδάκη, Άννα Απέργη,  Μίνα Ανανιάδου, Performer-Soprano: Αναστασία Κατσιναβάκη, Σχεδιασμός Κοστουμιών: Αργύρης Αγγελή και Κυριακή Νασιούλα, Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος, Βοηθός Χορογραφίας: Μίνα Ανανιάδου, Κατασκευή Κοστουμιών: Σοφία Τάμπλερ, Ειδικές Κατασκευές: Δήμητρα Καίσαρη, Βοηθός Παραγωγής: Χαρίκλεια Πετράκη.

Ως γέφυρα ανάμεσα στα δυο μέρη του καλλιτεχνικού προγράμματος το παραδοσιακό έθιμο του σοκολατοπόλεμου, αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και εξαιρετικά δημοφιλές είχε την τιμητική του. Δήμαρχος, πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΗΠ, Βασίλισσα του Καρναβαλιού και βέβαια οι εκπρόσωποι των σωματείων των σοκολατοριχτών «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατοπαίχτες»  και «Σοκολατοβροχή» γλύκαναν τον κόσμο με το ακαταμάχητο «γλυκό» του Πατρινού Καρναβαλιού.

Τη σκυτάλη πήρε ο Σωτήρης Ντούβας (ντραμς, ρυθμός) που είχε ετοιμάσει μαζί με τον Κώστα Χριστοδούλου (πλήκτρα, αρμονία) μια πολύχρωμη καρναβαλική γιορτή σε ένα συναυλιακό πρόγραμμα διάρκειας 90 λεπτών.

Με εκρηκτικούς ρυθμούς, πολύχρωμες αρμονίες και δυνατά συναισθήματα, το εκλεκτό συγκρότημα αποζημίωσε τους θεατές σκορπίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας και την αυθεντική ορμή για τη χαρά της ζωής, απελευθερώνοντας την πρωτόγνωρη φλόγα μιας ομάδας σπουδαίων μουσικών. Κάτι που πέρασε στον κόσμο, ο οποίος κάτω από καταρρακτώδη βροχή χόρευε με ομπρέλες μέχρι τα μεσάνυχτα.

Και τι δεν είχε το πλούσιο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε. Τραγούδια της Πατρινής Αποκριάς μπλεγμένα με παραδοσιακές φόρμες, διασκευασμένα με νέα ματιά, ακούσματα της εφηβικής μας ηλικίας αναγεννημένα μέσα από το δημιουργικό σύγχρονο φίλτρο του ντουέτου Ντούβα-Χριστοδούλου, διαχρονικές συνθέσεις pop, rock, swing , σάμπα, rock n΄ roll, όλες στο κόκκινο, με ασύλληπτες ταχύτητες και χορευτική διάθεση ξεφαντώματος. Από το «Λάμπω» που έγινε γνωστό με τη φωνή της Άννας Βίσση, την εξαιρετική διασκευή του «Μπορεί να το 'χουν πλανέψει» του Βασίλη Τσιτάνη, στο «Καρνάβαλε κι Αποκριά» και στα τα λάτιν-ταυτόσημα του Καρναβαλιού «Μambo», «Sαmba», «Καρναβαλέρια» και ένα σωρό άλλα αγαπημένα τραγούδια που συνδέθηκαν με την πορεία του Πατρινού Καρναβαλιού και τις μαγικές στιγμές που το κέφι και ο ρυθμός γνώρισαν στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της αχαϊκής πρωτεύουσας. Οι “Haze band” πλαισιώθηκαν από τον Νιγηριανό καλλιτέχνη Αdedeji Adetayo (κιθάρα/φωνή) σε άφρο, λάτιν και ποπ, μουσικές διασκευές, Michael Jackson, Bruno Mars και τον Κουβανό Yoel Soto που ανέλαβε διάφορες ενορχηστρώσεις των κομματιών του καρναβαλιού σε αυθεντικές λάτιν εκδοχές με άρωμα Καραϊβικής θάλασσας. Στη φωνή η Αναστασία Βελισσαρίου.

 

Ήταν το πρώτο ραντεβού μια καρναβαλικής περιόδου που εγγυάται πλήθος εκδηλώσεων. ΄Ηταν η πρώτη φετινή καρναβαλική νύχτα, που ξύπνησε μνήμες, αλλά και που αφουγκράστηκε με εξαιρετικά σύγχρονο τρόπο τους παλμούς του καρναβαλικού σήμερα, το οποίο θα μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και ανεπανάληπτες εκπλήξεις έως τις 26 Φεβρουαρίου.

 

Χορηγοί επικοινωνίας

 

           

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου