Η ώρα των παρελάσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2023

 Το Πατρινό Καρναβάλι βρίσκεται στην αποκορύφωσή του, μια ανάσα πριν τις δυο μεγάλες παρελάσεις του, που το έχουν καταξιώσει σε πανελλήνια και διεθνή κλίμακα και που στερηθήκαμε για τρία χρόνια με τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας. Οι καρναβαλοδρομείς πιάνουν θέση και είναι έτοιμοι να συμπαρασύρουν Πατρινούς και επισκέπτες ανεξαρτήτου ηλικίας σε ένα πρωτόγνωρο ξεφάντωμα μεταμορφώνοντας την πόλη όλη σε ατέλειωτο πεδίο χαράς, νεανικής ορμής, εξωστρέφειας και διασκέδασης. 

 Από την ΕΡΤ2 σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση θα έχουν τη δυνατότητα να δουν  τη μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 όλοι οι Έλληνες αλλά και στο εξωτερικό. Ο παλμός, η φρεσκάδα, η ευρηματικότητα, η σάτιρα και όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του καρναβαλικού πολιτισμού μας θα μεταφερθούν σε κάθε άκρη της χώρας και όχι μόνο στη ζωντανή μετάδοση της Κυριακής 26ης Φεβρουαρίου από τις 14.00 έως τις 16.00.

Στη Μεγάλη Παρέλαση προπορεύονται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν τα πληρώματα με τα άρματα και τις κατασκευές τους. Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής.

Η Δημοτική Μουσική στη κορυφή της παρέλασης της Κυριακής θα ακολουθείται από τα άρματα του Δήμου: «Προπομπός», «Βασιλιάς Καρνάβαλος», άρμα Βασίλισσας με την Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 Κατερίνα Βενέρη Σιούλη, Άνθινο Άρμα με τη Βασίλισσα των τριών προηγούμενων διοργανώσεω που δεν είχε πραγματοποιηθεί παρέλαση, Μαρία Κυριακοπούλου, «Imagine», «Hell Oil», «Rabbit Test Show», «Facebook», τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών: «Ιγκουάνα», «Φεγγάρι», «Καρναβαλάκος», «Μάγισσα» (άρμα Αιμοδοσίας), «Σκυλάκι», «Σαρανταποδαρούσα» και «Τζιτζίκι».

Στο τέλος της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής θα παρελάσουν επίσης τέσσερα άρματα και ένα βαγονέτο του σοκολατοπόλεμου, με τις σοκολατορίψεις να συνεχίσουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο γλυκαίνοντας τους θεατές σε πεζοδρόμια, μπαλκόνια της Κορίνθου και στην πλατεία Γεωργίου Α΄.

Παρουσιαστές της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 για την τηλεοπτική μετάδοση θα είναι η Νατάσσα Τραγουστή και ο Μιχάλης Μπαϊρακτάρης.

Για τις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού συνολικά έχουν δηλώσει συμμετοχή 139 πληρώματα ή συνεργασίες πληρωμάτων (139 διαφορετικές στολές) και αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 50.000 καρναβαλιστές ξεπερνώντας φέτος κάθε προηγούμενο. Αρκετές από τις ομάδες θα συνοδεύονται από δικά τους άρματα ή μεγάλες τροχήλατες κατασκευές.

Συγκεκριμένα τα 20 άρματα και μεγάλες κατασκευές των πληρωμάτων που θα παρελάσουν μόνο την Κυριακή, αφορούν στα πληρώματα:

222 (Αναθεματισμένοι), 15+31+183 (Οικολλέγιοι Καρναβαλιστές), 97 (Staying Alive), 40 (Ω…σανά), 11 (Κλοκ…τσάι), 239 (DήθεΝ.Α), 210 (Kuoka Maisha-Kuoka Sayar), 30+133 (Vamos la primavera), 41 (Queen), 100 (MaRVeLous), 53 (Diade los muertos), 105 (Ζελετολέιπ ξαναμανά), 225 (Σκιαχτήκαμε και φέτος), 78 (Μαρία Πατρινιώτισσα part 2), 77 (Παρθενώνες), 62 (Μπούλα Λα), 211 (Το Φάντασμα της Όπερας), 128 (Κοκκυραίοι), 170 (Αλχιμηστές) και 7 (Tik Tokers).

Η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής θα πάρει τη σκυτάλη από τη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου, που λέγεται και ποδαράτη επειδή δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και  τα άρματα των πληρωμάτων αλλά μόνο τα μέλη τους με τις στολές τους. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα θα ξετυλιχτεί στην οδό Κορίνθου και στην πλατεία Γεωργίου Α΄ με τους φωτισμούς, τη γρήγορη ροή, τα χρώματα και το κέφι να δίνουν λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση του Σαββάτου θα παρελάσουν τα άρματα «Προπομπός», «Βασιλιάς Καρνάβαλος», άρμα Βασίλισσας με την Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, Άνθινο Άρμα με τη Βασίλισσα των Πατρινών Καρναβαλιών 2020, 2021, 2022, «Imagine», «Hell Oil», «Rabbit Test Show» και «Facebook». Σχεδιάστρια του κοστουμιού της Μαρίας Κυριακοπούλου, Βασίλισσας του Άνθινου Άρματος είναι η Χρυσούλα Πλέα, η οποία παραχώρησε δωρεάν το κοστούμι στην ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας.

Οι παρελάσεις ακολουθούν την οδό Κορίνθου και έχουν ως αφετηρία το ύψος της οδού Γούναρη. Η νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου θα αρχίσει στις 18.00 και θα καταλήξει στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη και η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα αρχίσει στις 14.00 και θα καταλήξει στο ύψος της οδού Κιλκίς.

Οι συμμετέχοντες και οι θεατές εμπλέκονται μετά το τέλος τους σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι, που συνεχίζεται όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της καρναβαλικής πρωτεύουσας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου