ΠΑΤΡΑ : Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο του Γ. Μόσχου

ΟΙ  ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ

Ένα βιβλίο – κατάθεση ψυχής – καρπός πολύχρονης και εξαντλητικής έρευνας για το αίμα αθώων που χύθηκε από Πατρινούς και όχι μόνο αγωνιστές της αντίστασης, παρουσίασε ο αγαπητός φίλος, επί σειράν ετών πολύτιμος συνεργάτης στο χώρο των εντύπων, Γιώργος Μόσχος.

« Η Πάτρα στην κατοχή και την αντίσταση», αποτελεί θυμίαμα σε όλους εκείνους τους απλούς συμπολίτες που ύψωσαν το ανάστημά τους και είπαν όχι στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους - δυστυχώς – συνεργάτες τους.  Το τίμημα για τη γενναία αντιστασιακή τους δράση, ήταν ιδιαίτερα σκληρό και το πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή, στους χώρους των φρικτών βασανιστηρίων και της εξαθλίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως ήταν οι φυλακές Μαργαρίτη στην άνω πόλη και ο κρανίου τόπος περίβολος της γνωστής στους παλαιότερους πατρινούς στοιχειωμένης βίλας Λυμπερόπουλου, απέναντι από το 409 πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο.

Εκεί δυστυχώς οδηγήθηκαν όχι μόνον ηλικιωμένοι ή μεσόκοποι αγωνιστές, αλλά και παιδιά!.

Ο ρέκτης συγγραφέας με το πόνημά του, παρακαταθήκη, για τις νεώτερες γενιές, καταγράφει και αποθανατίζει με τη νέα άρτια έκδοση του βιβλίου του, μοναδικές στιγμές που αποδεικνύουν το μεγαλείο ψυχής, την ανυπέρβλητη δύναμη και το ασίγαστο πάθος για λευτεριά, όλων εκείνων των αθέατων – ακόμη και σήμερα – θρυλικών μορφών του επικού αγώνα για την αποτίναξη του γερμανικού άξονα και των Ιταλών φασιστών του Μουσολίνι.

Ο Γιώργος Μόσχος, με υπομονή και επιμονή διείσδυσε στα γεγονότα όχι μόνο ως καταγραφέας, αλλά ως ερευνητής για την αντικειμενική παρουσίασή τους.

Στο βιβλίο περιέχονται αυθεντικές μαρτυρίες θυμάτων αλλά και των συγγενών τους με τους οποίους ο συγγραφέας ήλθε σε επαφή, αφουγκράστηκε την αγωνία, την οδύνη και το σπαραγμό τους για το ανοσιούργημα που διέπραξαν οι βέβηλοι κατακτητές.

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές για την αυτοχειρία φιλικών αγαπημένων προσώπων που δεν άντεξαν τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων που έπεσαν σε μια άνιση μάχη, αγωνιζόμενοι για τη λευτεριά της πατρίδας.

Στο εξαιρετικό – αποκαλυπτικό συγγραφικό οδοιπορικό του Γ. Μόσχου, ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει το ιστορικό της έκδοσης και την πορεία τις εφημερίδες του Πατραϊκού ΕΑΜ «Ελεύθερη Αχαΐα» από τις 24 Ιουλίου 1944 μέχρι το οριστικό κλείσιμό της, μετά την απαγόρευσή της, στις 8 Ιουνίου 1947 από την κυβέρνηση, όπως και την έκδοση άλλων αντιστασιακών εντύπων στα παράνομα τυπογραφεία της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, που δείχνουν την δυναμική του αντιφασιστικού μετώπου, σε όλη τη διάρκεια της κατοχής.                                                                    ΘΑΝΑΣΗΣΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑΣ                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου