Εκεί, τους υποδέχθηκε ο Δημήτρης Βούρτσης, ο οποίος με την έκθεσή του «Τα πορτραίτα του Καρνάβαλου της Πάτρας- Μια ιστορική διαδρομή του Δημήτρη Βούρτση», παρουσιάζει την ιστορία του Βασιλιά Καρνάβαλου μέσα από 60 διαφορετικά πορτραίτα με τη δική του τεχνοτροπία.Ο επισκέπτης μπορεί να δει την εξέλιξη και τις διάφορες μορφές του Βασιλιά Καρνάβαλου από τη δεκαετία του 1950 έως και αυτή του 2000. Αποτυπώνοντας τόσο τις δικές του δημιουργίες, όσο και τις δημιουργίες άλλων, αλλά και ψάχνοντας φωτογραφίες παλαιότερων χρόνων, ο Δημήτρης Βούρτσης, δίνει παράλληλα την ευκαιρία σε όλους να παρατηρήσουν την εξέλιξη και τις αλλαγές που επήλθαν με τα χρόνια στον Καρνάβαλο.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυνε ο καλλιτέχνης λιθογράφος – τυπογράφος Αντώνης Κ. Παπαντωνόπουλος, ο οποίος μίλησε για τον δάσκαλο, συνεργάτη και φίλο του Δημήτρη Βούρτση.
«Από το 1980 μέχρι το 1987 δούλεψα μαζί του στην κατασκευή “Αρμάτων”, εκ των οποίων 8 και 1 γυάλινος ήταν δικοί του Καρνάβαλοι, τα πορτραίτα των οποίων παρουσιάζονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, ανταμώνοντας τη μνήμη των μαστόρων του με την παρακαταθήκη, που μπόλιασε τους νεώτερους καλλιτέχνες» σημείωσε ο κ. Παπαντωνόπουλος και συνέχισε: «Δίπλα στον Μίμη Βούρτση, τον επικαλούμενο και “λιχούδη”, από την τρίχρονη τότε κόρη του Θεανώ – επειδή τις έτρωγε τις σοκολάτες – μυήθηκα στις καινούργιες καινοτόμες τεχνικές και τα σύγχρονα υλικά που πρώτος χρησιμοποίησε στις “Καρναβαλικές Δημιουργίες” του».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαντωνόπουλος επεσήμανε: «Η έκθεση αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει το βασικό υλικό για τη δημιουργία “Καρναβαλικού Μουσείου” και ετησίως να συμπληρώνεται με τη δημιουργία μιας νέας ανάγλυφης μακέτας, μεγέθους 1:10 του Καρνάβαλου της κάθε χρονιάς, την οποία θα είναι υποχρεωμένος να υλοποιεί ο εκάστοτε κατασκευαστής, μπας και η Πάτρα δεν μετανιώσει αργότερα για την αφασία της επιλεκτικά υποκριτικής μνήμης της».
Εμφανώς συγκινημένος ο Δημήτρης Βούρτσης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους.
Σημειώνεται πως υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας αντιγράφων των έργων κατόπιν συνεννόησης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη Δευτέρα – Παρασκευή: 4 μ.μ. – 8 μ.μ.
· Οι φωτογραφίες είναι του Μενέλαου Μιχαλάτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου