ΠΑΤΡΑ / Ειδη αλιείας Γ. Γατόπουλος &Υιός : Εκλεισε βιβλία μια υπεραιωνόβια οικογενειακή επιχείρηση

 Ρεπορτάζ : Ανδρέας Αλεξ. Βρής

Ούτε εξι, ούτε εικοσιέξι, αλλά 136 ολόκληρα  χρόνια πορεύτηκε με επιτυχία στο εμπορικό


κέντρο της Πάτρας  το κατάστημα Γ. Γατόπουλος &Υιός γράφοντας το δικό του μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης. Ήλθε όμως η στιγμή και πλέον κατέβασε οριστικά ρολά και αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό γεγονός όπως για κάθε παρόμοια  περίπτωση που κλείνει τον κύκλο της, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για υπεραιωνόβια δραστηριότητα.





 

Η ιστορία  της εμβληματικής αυτής οικογενειακής επιχείρησης μιας από τις παλαιότερες και ίσως της μακροβιώτερης ξεκινά πίσω στο μακρινό 1886 όταν ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Γατόπουλο, με αντικείμενο αρχικά το εμπόριο καπέλων, ενώ στεγαζόταν στην οδό Αγίου Νικολάου (σε χώρο δίπλα στο σημερινό καφέ due piani).

Το 1900 τον διαδέχθηκε ο γυιός του Διονύσιος Γατόπουλος που διετέλεσε και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (το διάστημα 1923-1929) αλλά απεβίωσε  περί  το 1940.

Τα ηνία πήρε εκείνα τα χρόνια, ως  συνέχεια, ο γυιός του Γεώργιος Γατόπουλος, ο οποίος επίσης διετέλεσε και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ( από το 1969  έως  το 1972)

Μεταπολεμικά η επιχείρηση ειδικεύτηκε στα είδη αλιείας στα δίκτυα και τα βαμβακερά ιχθυονήματα, ενώ είχε και βιοτεχνία στην οδό Έλληνος Στρατιώτου.

Το 1966 η επιχείρηση μεταφέρθηκε μόνιμα σε κτίριο της Αγίου Ανδρέου 80 το οποίο είχε το πλεονέκτημα της  πρόσοψης και  επί της παράλληλης παραλιακής οδού Οθωνος Αμαλίας 64.




Από το 1982, ως εκπρόσωπος πλέον της τέταρτης γενιάς της οικογένειας ) ανέλαβε την συνέχεια της επιχείρησης  ο Φοίβος Γατόπουλος (ένα από τα τέσσερα παιδιά του αποβιώσαντος τότε Γεώργιου) ο οποίος όμως πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε και έτσι με ημερομηνία 30-12-2022 έκλεισε και τυπικά τα βιβλία μιας εμβληματικής  επιχείρησης, η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην κονωνική ζωή και την εμπορική ιστορία της πόλης και το 2018 είχε τιμηθεί ως υπεραιωνόβια σε ειδική εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου.

 

 Φωτογραφίες:

-Στην πλέον ξεθωριασμένη ο ιδρυτής Γεώργιος Γατόπουλος

-Σε αυτές με τα πλαίσια (κάδρα ) οι διατελέσαντες και πρόεδροι του Ε.Σ. Διονύσιος Γατόπουλος & Γεώργιος Γατόπουλος

-Ο κ. Φοίβος Γατόπουλος με φόντο μέρος του καταστήματος και σε άλλη πρόσφατη.

-Και η  πρόσοψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου