Πατραϊκό Ημερολόγιο

 *Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Η ταυτότητα της ημέρας / εορτολόγιο

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Οσίας Γλαφύρας

Ανατολή ήλιου: 06:35 - Δύση ήλιου: 20:10

Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα

*Παγκόσμια Ημέρα Πνευματικής – Διανοητικής Ιδιοκτησίας (O.H.E)

*Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Καταστροφής του Τσέρνομπιλ (O.H.E)

………………………………………………………….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1903: Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ατλέτικο Μαδρίτης από Βάσκους φοιτητές, μέλη της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

1926: Ιδρύεται και επισήμως ο ΠΑΟΚ, με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

1937: Η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα (Γκερνίκα) στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πάμπλο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του «Γκουέρνικα».

1942: Ατύχημα σε ανθρακωρυχείο στο Μαντσουκούο σκοτώνει 1.549 Κινέζους ανθρακωρύχους.

1986: Σημειώνεται το πιο διάσημο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας (τότε Σοβιετική Ένωση). Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδηγεί σε περιστατικό της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, με δεκάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολλούς περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία εκτίθενται στη ραδιενέργεια, από την οποία μολύνεται έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

1987: Ιδρύεται η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και γενικός γραμματέας του νέου κόμματος αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Κύρκος.

1996: Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

2001: Μεγάλες κινητοποιήσεις διοργανώνονται εναντίον του προτεινόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος («Σχέδιο Γιαννίτση»), με το οποίο επιχειρείται -μεταξύ άλλων- αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ομαδοποίηση ταμείων, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επανεξέταση των κοινωνικών πόρων με προοπτική κατάργησής τους (αγγελιόσημο).

……………………………………………………………………

-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 12:30: Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας διοργανώνει συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα Γιώργος Κουτρουμάνης στο εκλογικό κέντρο Πάτρας Αγίου Ανδρέου – Ερμού.

-ΣΥΝΕΔΡΙΟ 26 & 27 Μαΐου Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας  πραγματοποεί το 2ο Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία: Κατανοώντας την Ανάγκη - Διερευνώντας το Κενό  στο MY WAY HOTEL

-ΕΚΔΗΛΩΣΗ 18.30 : O Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πατρών "Δανιηλίς» συνδιοργανώνει εκδήλωση με το Λύκειο Ελληνίδων,στο ξενοδοχείο «Αστήρ» με τίτλο «Η πολύπλευρη και διαχρονική φυσιογνωμία της Ελληνίδας».Πρόκειται όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, για μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνίδα και στη ζωή της.   Συντονίζει η δημοσιογράφος Αθαστασία Σταμοπούλου.

-Εκδήλωση ενημέρωσης 18 :00   : “Στην Πρώτη Γραμμή: Άμεση Επέμβαση – Πρώτες Βοήθειες”, στο My Way Hotel & Events Patras, από τον Οργανισμό Safety Project, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών!

-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : 19.00 Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας καλούν όλους τους νεοδιόριστους σε ενημερωτική συνάντηση για την  ατομική αξιολόγηση στο 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (οδός Άθω 18).Στην ενημέρωση θα δοθεί η δυνατότητα εξ’ αποστάσεως τοποθέτησης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των συναδέλφων.  Μπορούν να παραβρεθούν και νεοδιόριστοι από άλλους συλλόγους της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 19:00  Aγορά Αργύρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με θέμα: «Άτομα με αναπηρία και χρόνιες νόσους στην μετά CΟVID εποχή, ανοχή ή διεκδίκηση; Όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατοί θα είμαστε την επομένη των εκλογών» Θα μιλήσει η Ιουλία Συροκώστα, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ Π.Γ.Ν. Πατρών, Αντιπρόεδρος ΠΑΣΠΑ παράρτημα Αχαΐας, δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη του γραφείου ΑμεΑ. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας του ΚΚΕ Κώστας Δραγώτης, Χρήστος Πατούχας, ο Χάρης Χουρδάκης, υποψήφιος βουλευτής ‘Α Αθήνας, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και ο Μιχάλης Μπακόπουλος, μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος.

-ΜΠΑΣΚΕΤ  19.15 playoffs της Basket League Προμηθέας και ΠΑΟΚ θα αναμετρηθούν στο Τόφαλος  για το δεύτερο παιχνίδι της σειράς

-ΘΕΑΤΡΟ  21.30 : Τα "Παπάγια Μάντολες" με τον Χρήστο Χρήστου

στο Θέατρο Act. Το βραβευμένο θεατρικό έργο του Αντώνη Κρύσιλα παρουσιάζει την μορφή ενός

…αγανακτισμένου σεφ, που από την καταξίωση καταλήγει στην «φυλακή» και

όλα αυτά με μια καυστική πένα συνθέτοντας έναν μαγειρικό καμβά από

εντελώς ετερόκλητα υλικά! Γενική Είσοδος 12 , 8 (μειωμένο) Τετάρτη 26 + Πέμπτη 27 Απριλίου

-ΕΚΘΕΣΗ με συνολικά 28 ζωγραφικούς πίνακες μαθητών βρίσκεται στο χώρο της Κάβας Δανιηλίδος, λειτουργεί καθημερινά & θα παραμείνει επισκέψιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου Το ιστορικό οινοποιείο της Achaia Clauss με μία διαδρομή που ξεκινά το 1861 και το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων ανακοινώνουν την πραγματοποίηση της έκθεσης με τίτλο: «Από την Ιστορία στη Τέχνη: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από το καθρέφτη της τέχνης». Είσοδος δωρεάν για το κοινό. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2610580117.

-ΕΚΘΕΣΗ Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση της εικαστικού Δανάης Στράτου “Νήματα Μνήμης – Revisited” στον χώρο πολιτισμού σύγχρονης τέχνης ”Tatiana Dimou | Artists” Τσαμαδού 24.Η ατομική παρουσίαση του έργου της Δανάης Στράτου περιλαμβάνει φωτογραφίες από την εικαστική εγκατάσταση που πραγματοποίησε η εικαστικός το 2020 στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Πειραϊκή Πατραϊκή, στην Πάτρα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Απριλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

-ΕΚΘΕΣΗ  Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών : Οι  Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με το περιοδικό «Πατρινόραμα», παρουσιάζουν την έκθεση «Από το Άγιον Όρος…Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία δια χειρός Μιχάλη Βασιλόπουλου». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΙεράςΜητροπόλεως Πατρών,του Υπουργείου Εξωτερικών  ( στο οποίο υπάγεται το Άγιον Όρος), του Πανεπιστημίου Πατρώνκαθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, η  Μαρία Αργυροπούλου. Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο (μπάλσα),ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και οι δημιουργίες του αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως αυτή μας σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των είκοσι Μονών, τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής,  σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για πολλούς μοναστήρια. Η έκθεση διαρκέσει έως 15 Μαϊου . Ώρες λειτουργίας 09:00 το πρωί με 15:00 Eίσοδος ελεύθερη Πληροφορίες : τηλ. 2610 874087

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Options Veso Mare (Πρώην Odeon Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ. 2106786653) :

ΑΡΡΗΚΤΟΣ ΔΕΣΜΟΣΣκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι, Ηθοποιοί: Τζέικ Τζίλενχαλ, Άντονι Σταρ Άντονι Σταρ, Έμιλι Μπίτσαμ
Διάρκεια: 123 λεπτά, ΔΡΑΣΗΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ,Κ15 Στην τελευταία του αποστολή στο Αφγανιστάν, ο Λοχίας Τζον Κίνλι συνεργάζεται με έναν τοπικό διερμηνέα, τον Αχμέντ. Μετά από μια επίθεση με μοναδικούς επιζώντες τους δύο άντρες, ο Αχμέντ θα μεταφέρει τον τραυματισμένο Τζον σε ένα ασφαλές μέρος, χιλιόμετρα μακριά. Όταν ο Τζον γυρίσει στην Αμερική και μάθει πως ο Αχμέντ βρίσκεται σε κίνδυνο, αποφασίζει να επιστρέψει πίσω για να βοηθήσει τον φίλο του, ξεπληρώνοντας το χρέος του προτού να είναι αργά. Τετάρτη 26 Απριλίου, αίθουσα 7 / 19:40 / 22:10

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου