ΠΑΤΡΑ :Ε ρ ω τ ά τ α ι ο κ. Δήμαρχος...


 Την ακόλουθη ερώτηση με επιστολή του, κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Τσιμπούκης στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:  "Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22-3-23, κατά τη συζήτηση του αιτήματος των συμβασιούχων της Κοινωφελούς Εργασίας, που ζητούσαν τη βοήθεια του Δήμου στη δικαστική τους διεκδίκηση για απασχόληση για λίγους ακόμη μήνες στην εργασία τους, ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε για άλλη μια φορά, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να τους πληρώσει καθώς. τη στιγμή αυτή τα αποθεματικά του είναι μόλις 142.000€ και για το λόγο αυτό ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση.

Ο ισχυρισμός όμως του κ. Δημάρχου είναι ατυχής γιατί το «αποθεματικό» είναι ειδική πίστωση που προβλέπεται στον προϋπολογισμό είτε για την πρόληψη ενδεχομένης ανεπάρκειας των πιστώσεων από απρόοπτες δαπάνες, είτε για την αύξηση πιστώσεων που έχουν προβλεφτεί και κρίνονται ανεπαρκείς, είτε για τη δημιουργία νέων πιστώσεων που δεν είχαν προβλεφθεί κατά την κατάρτισή του.

 Είναι στην ουσία μία πίστωση με πλασματική έννοια και περιλαμβάνει ποσά διαθέσιμα για την αναπλήρωση πιστώσεων και την πρόληψη ενδεχόμενης ανεπάρκειας των τακτικών εγγεγραμμένων πιστώσεων και δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων.

Στο φετινό προϋπολογισμό το αποθεματικό ανέρχεται στα 2.700.000€ 

Αλλοίμονο αν ο Δήμος της Πάτρας κινδύνευε να καταστραφεί για 2.500.000€.

Από τη συμμετοχή μου στην Οικονομική Επιτροπή έχω διαπιστώσει και σας έχω επισημάνει επανειλημμένα τόσο εγώ όσο και άλλα μέλη της Αντιπολίτευσης ότι τα οικονομικά του Δήμου, θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση και θα μπορούσε ο Δήμος να λύσει πολλά από τα προβλήματα των δημοτών αρκεί να λειτουργούσε με ευσυνειδησία προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα που έχουν ζημιώσει οικονομικά το Δήμο:

1)Το έργο της Ανάπλασης του κέντρου της πόλης επαναδημοπρατήθηκε για δεύτερη φορά και το κόστος του έργου από 5.750.000€ αυξήθηκε στα 9.660.000€ (ζημία 3.810.000€). Σε όφελος βεβαίως του εργολάβου αλλά σε βάρος της τσέπης των Πατρινών.

2)Το έργο της Ανάπλασης του ΑΣΟ που και αυτό επαναδημοπρατήθηκε με κόστος αυξημένο κατά 2.400.000€.

3)Το τέλος διαφήμισης δεν εισπράττεται από τις επιχειρήσεις, ενώ θα μπορούσε να εισφέρει στο Δήμο περίπου 3.000.000€ το χρόνο. 

4) Η μη είσπραξη ενοικίων από ανεκμετάλλευτα ακίνητα του Δήμου αλλά και η έλλειψη νοικοκυρέματος της περιουσίας του δήμου (σημαντικές .

5) Βιομηχανία απευθείας αναθέσεων (εν αγνοία της Οικονομικής Επιτροπής) τα δυο τελευταία χρόνια για έργα, υπηρεσίες και προμήθειες με τιμές σημαντικά μεγαλύτερες της αγοράς αλλά και για έργα που η εκτέλεσή τους δημιουργεί ερωτηματικά.

6) Η επιλεκτική δρομολόγηση απαλλοτρίωσης χώρων χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με οικονομική ζημιά του Δήμου (Ζαβλάνι πρώην Τουβλοποιείαα Νιάρου)

Μετά τα ανωτέρω ε ρ ω τ ά τ α ι ο κ. Δήμαρχος:

1)Θα συνεχίζει να κινδυνολογεί;

2)Θα δώσει στην Οικονομική Επιτροπή τα στοιχεία που του έχουν ζητηθεί;

3)Θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου