ΠΑΤΡΑ : Συγκίνηση και εγκωμιαστικά σχόλια για την παράσταση «Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» με επίκεντρο την Γενοκτονία των Αρμενίων

 Σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο «Επίκεντρο» της Πάτρας, ο θεατρικός μονόλογος της εξαιρετικής Χριστίνας Αλεξανιάν«Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»,με την οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στην Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η θεατρική παράσταση που επικεντρώνεταιστην Γενοκτονία  των Αρμενίων μεταφέρει την ιστορία της  ΑνζέλΚουρτιάν που χρόνια μετά από το σκοτεινό 1915 ζει στην Ελλάδα και αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της, ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά, ο πόλεμος και η προσφυγιά που καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ, με τον φόβο και τον θάνατο, με τα γέλια και τις χαρές, με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της ηρωίδας, αποτελούν τα τετράδια της ΑνζέλΚουρτιάν. 

Την ιστορία της δικής του οικογένειας που δοκιμάστηκε βάναυσακαι τα όσα έζησε ο  πατέρας του, πρόσφυγας από την Αρμενία μετέφερε ο Σταύρος Ιντζεγιάννης  που έφθασε στην Πάτρα στα 16 του χρόνια.

 Η Χριστίνα Αλεξανιάν ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη για την διοργάνωση της παράστασης που στόχο έχει την μετάδοση της ιστορικής γνώσης μέσω της θεατρικής εμπειρίας.

«Χρέος μας είναι να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, να υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια και καθήκον μας η καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης που μπορεί να οδηγεί στην άσκηση βίας κατά συνανθρώπων μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μετά το τέλος της παράστασης.

Η παράσταση απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια, τόσο για τη διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, όσο και για την καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν ως Ανζέλ Κουρτιάν . Αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 ώρα 9.00 το βράδυ, επαναλαμβάνεται στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στην Ι.Π Μεσολογγίου, με την υποστήριξη του Τομέα Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου