Πατραϊκό Ημερολόγιο

*Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Η ταυτότητα της ημέρας / εορτολόγιο

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Αγίας Αργυρής νεομάρτυρος

Ανατολή ήλιου: 07:04 - Δύση ήλιου: 19:51

Αργυρώ, Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα

……………………………………………………………….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1902: Έναρξη λειτουργίας του τραμ της Πάτρας.

1970: Η εφημερίδα «Έθνος» αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω της δικτατορίας.

1992: Επαναληπτική ψηφοφορία διεξάγεται στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας, λόγω της έκπτωσης από το αξίωμα του Δημήτρη Τσοβόλα και της παραίτησης όλων των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Την έδρα κατακτά ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης

2007: Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», με 1.153 επιβάτες και 390 μέλη του πληρώματος, προσέκρουσε σε ξέρα λίγο έξω από τη Σαντορίνη. Η επιχείρηση διάσωσης είναι επιτυχημένη, ωστόσο δύο άνθρωποι αγνοούνται: ο 45χρονος Γάλλος, Ζαν-Κριστόφ Αλέν, και η 16χρονη κόρη του, Μοντ. Το ναυάγιο οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή.

……………………………………………………………………

-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 10:00 - 11:30 με θέμα:Προβλήματα – Ανάγκες – Διεκδικήσεις των Ρευματοπαθών στην Περιφέρεια  στο ξενοδοχείο City Loft Hotel (Βαλτετσίου 6)    Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Πάτρας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα της ευπαθούς ομάδας των Ρευματοπαθών, και συγκεκριμένα η συνταγογράφηση ανασφάλιστων ασθενών, η έλλειψη φαρμάκων, η ελλιπής στελέχωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με Ρευματολόγους, και το εργασιακό καθεστώς. Την εκδήλωση θα ανοίξει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας και αντιπρόεδρος της ΡευΜαζην, Φωτεινή Ασημακοπούλου παρουσία του  αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαϊας Χαράλαμπου Μπονάνου

-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  14.45 : Γήπεδο Αγυιάς Παναχαϊκή – Καλαμάτα (  18η αγωνιστική  Πρωταθλήματος  Super League 2)

-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 15.30, Συνεδριάζει στο κτίριο ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, , μεταξύ άλλων και με τα παρακάτω  σημαντικά θέματα: Ενημέρωση και λήψη απόφασης για τον Έσπερο  , Ενημέρωση και λήψη απόφασης για την πεζοδρόμηση της οδού Αλεξάνδρου Υψηλάντου, Έγκριση παράτασης του συνολικού χρόνου περαίωσης της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ)/ Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δ.Ε. Βραχνεϊκων, Δήμου Πατρέων» Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος και Δήμου Πατρέων, για την πράξη «Αποκατάσταση παράκτιας ζώνης Ρίου- Αγ. Βασιλείου από διάβρωση (Α΄ φάση)» (ΟΠΣ 5200825), έγκριση του σχεδίου της Π.Σ., εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου για την υπογραφή της και ορισμός εκπροσώπου του Δήμου με τον αναπληρωτή του στην Κοινή Επιτροπή  Παρακολούθησης της Π.Σ.

-ΗΜΕΡΙΔΑ 17.30 Το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργανώνει ημερίδα με θέμα " Η ενεργειακή δημοκρατία σε κρίση".Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών (πλατεία Γεωργίου 25Α)

-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 18.30' ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΥΡΙΩΝ στο φιλόξενο χώρο του «LA LILA», Ρήγα Φεραίου και Κανάρη, θα προσφερθεί καφές ή άλλο ρόφημα, γλυκίσματα κλπ. Μια ωραία ευκαιρία για να συναντηθούν μέλη και φίλοι του Μορφωτικού αλλά και άλλων Συλλόγων της πόλης, να  περάσουν  ένα όμορφο απόγευμα, να ανταλλάξουν ευχές ενόψει των ημερών που έρχονται, να συζητήσουν για προοπτικές συνεργασίας και αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων. Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του Συλλόγου για την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση «ΜΑΧΗΤΕΣ», ως ελάχιστη συμβολική στήριξη της προσπάθειας παιδιών, γονέων και  εθελοντών, που μάχονται για καλύτερη ποιότητα ζωής.  στη Γραμματεία, πρωινά 9.00'-1.00' και απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης 5.00'-7.00'.

-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 19.00 Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας, στο Πολύεδρο, συζητά το βιβλίο του Μπενχαμιν Λαμπατουτ με τίτλο «όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα. Σε αυτό το υβριδικό βιβλίο, ο Μπενχαμίν Λαμπατούτ κάνει την επιστήμη λογοτεχνία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 19:00 ο Κώστας Δραγώτης, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΚΚΕ θα μιλήσει σε σύσκεψη με διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Πατρών στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων (Φωκαίας 26).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας με το ΚΚΕ, Δημήτρης Αγγελόπουλος και Χρήστος Πατούχας, θα μιλήσουν σε σύσκεψη με αυταπασχολούμενους και εμποροβιοτέχνες στην αίθουσα Κ7 των Παλαιών Σφαγείων.

-ΟΜΙΛΙΑ 19.30 Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με ιστορικές αναφορές στην πόλη της Πάτρας διοργανώνει ομιλία με θέμα: Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας με την ιστορικό-φιλόλογο Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα στον πολυχώρο της Καραϊσκάκη 153, ισόγειο (μεταξύ Πατρέως και Γεροκωστοπούλου). Θα ακολουθήσουν περιηγήσεις στην πόλη με βιωματική προσέγγιση σ’ αυτά που θα έχουν λεχθεί.Στην ομιλία αλλά και στις περιηγήσεις μπορούν να μετάσχουν άτομα από 12 ετών, δωρεάν, αλλά με κράτηση θέσης η οποία εξασφαλίζεται στο 2610.622250 ωράριο γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ, τις άλλες ώρες στο 2610.277171 καθώς και στο info@koinotopia.gr. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας. Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα διαχρονικό σχεδιασμό του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας ανασύροντας μνήμες με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου. Η ομιλία της Γιώτας Καΐκα-Μαντανίκα θα είναι ένα ταξίδι στο χρόνο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ένα ταξίδι που περιέχει μνήμες και εικόνες της πόλης .

-ΔΙΑΛΕΞΗ 20.00  αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαου (Κανάρη 58), θα μιλήσει η επικ. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργία Τρακαδά, με θέμα:  « Πως οι πανδημίες αλλάζουν τον ρου της ιστορίας»


-ΕΚΘΕΣΗ
 Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών : Οι  Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με το περιοδικό «Πατρινόραμα», παρουσιάζουν την έκθεση «Από το Άγιον Όρος…Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία δια χειρός Μιχάλη Βασιλόπουλου». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΙεράςΜητροπόλεως Πατρών,του Υπουργείου Εξωτερικών  ( στο οποίο υπάγεται το Άγιον Όρος), του Πανεπιστημίου Πατρώνκαθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, η  Μαρία Αργυροπούλου. Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο (μπάλσα),ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και οι δημιουργίες του αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως αυτή μας σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των είκοσι Μονών, τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής,  σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για πολλούς μοναστήρια. Η έκθεση διαρκέσει έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Ώρες λειτουργίας 09:00 το πρωί με 15:00 Eίσοδος ελεύθερη Πληροφορίες : τηλ. 2610 874087

-ΤΣΙΡΚΟ  Orfei Experience 17 Μαρτίου έως 9 Απριλίου  Ακτή Δυμαίων, Πάτρα Το φαντασμαγορικό ιταλικό Τσίρκο Orfei Experience από τις 17 Μαρτίου για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους . Το Τσίρκο βρίσκεται Ακτή Δυμαίων, δίπλα στο Κολυμβητήριο Ν.Ο.Π. έως και την έως 9 Απριλίου κάθε μέρα εκτός Τρίτης – Δευτέρα έως Σάββατο: 2 παραστάσεις στις 18:00 και στις 20:30– Κυριακές: 3 παραστάσεις στις 11:30, στις 18:00 και στις 20:30

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Options Veso Mare (Πρώην Odeon Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ. 2106786653) :


ΖΛΑΤΛΑΝ
Σκηνοθεσία: Γιενς Σιέγκρεν Ηθοποιοί: Γκράνιτ Ρουσίτι, Ντόμινικ Άντερσον Μπαϊρακτάρι, Τσέντομιρ ΓκλίσοβιτςΔιάρκεια: 100 λεπτά ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ Η ταινία «ΖΛΑΤΑΝ» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που αποτυπώνει το μεγάλωμα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σε ένα ταραχώδες σουηδικό προάστιο. Με καταγωγή από Βαλκάνιους γονείς, το ποδόσφαιρο ήταν η λύτρωση του Ζλάταν, όπου το ιδιαίτερο ταλέντο και η αυτάρκεια του τον εκτίναξαν, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, στην κορυφή του διεθνούς ποδοσφαίρου να παίζει για ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ταινία προσφέρει μια συγκινητική, λεπτομερή ματιά στο σπίτι και την οικογενειακή του ζωή και τη σχέση του με το Ρόσενγκαρντ, τη συνοικία του Μάλμε, την οποία πάντα θα αποκαλεί σπίτι του. Δείχνει το πρώτο του μεγάλο ταξίδι, από το προάστιο στο κέντρο του Μάλμε με ποδήλατο, και αργότερα, στον υπόλοιπο κόσμο. Ταυτίζεται με το περιβάλλον του με το σλόγκαν «Άκου, αλλά μην ακούς»: Να δέχεσαι μια καλή συμβουλή, αλλά να μην αλλάξεις ποτέ το ποιος είσαι. Τετάρτη 5 Απριλίου, αίθουσα 6 / 18:00


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ
Σκηνοθεσία: Στράτος Μαρκίδης Ηθοποιοί: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ελένη Καστάνη, Λευτέρης ΕλευθερίουΔιάρκεια: 93 λεπτά ΚΩΜΩΔΙΑ Καταλληλότητα ταινίας: ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ Η απόφαση της Πόπης να παντρευτεί έναν νεότερο άντρα Γεωργιανής καταγωγής αναστατώνει την μικρή κοινωνία ενός χωριού στην Κω. Τα παιδιά της, η αδερφή της και οι εκκεντρικοί συγχωριανοί δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, βάζοντας σκοπό να αποτρέψουν τον γάμο, ακόμα κι αν χρειαστεί να φτάσουν στα άκρα. Μία μαύρη κωμωδία. Ένα κυνήγι θησαυρού. Ποιος θα ζήσει; Ποιος θα πεθάνει; Ποιος θα πάρει τα λεφτά; Ο γάμος θα γίνει τελικά; Τετάρτη 5 Απριλίου, αίθουσα 1 /18:10

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου