Πατραϊκό Ημερολόγιο

 *Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Η ταυτότητα της ημέρας / εορτολόγιο

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Οσίου Ιλλυριού

Ανατολή ήλιου: 07:07 - Δύση ήλιου: 19:49

Ιλλύριος, Λύρος, Ιλλυρία, Λύρα

……………………………………………………………….

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1973: Ληξιαρχική πράξη γέννησης της κινητής τηλεφωνίας, με την πρώτη κλήση από κινητό από τον κατασκευαστή του Μάρτιν Κούπερ, που δούλευε για λογαριασμό της Motorola.

……………………………………………………………………

Ενημερωτική Διήμερη Εκδήλωση για μαθητές Γ΄ Λυκείου με θέμα: «Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η επαγγελματική αποκατάστασητων αποφοίτων». Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Τμήμα Υποστήριξης Φοιτητών, Απασχόλησης, Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας, στο πλαίσιο της Πράξης «Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πατρών», με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Δημήτριο Μούρτζη, email: mourtzis@lms.mech.upatras.gr διοργανώνει Ενημερωτική Εκδήλωση στις  3 και 4 Απριλίου, για μαθητές Γ΄ Λυκείου με θέμα: «Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων». Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Η εκδήλωση απευθύνεται στους μαθητές Γ΄ Λυκείου των νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τις επαγγελματικές προοπτικές και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης μετά την αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου με δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης (Live Streaming).

-ΗΜΕΡΙΔΑ 18.00 Αίθουσα Εμπορικού Συλλόγου «Απινιδωτές:Σώζουν ζωές στους δημόσιους χώρους.Ενα «όπλο» στα χέρια φορέων και συλλόγων». Διοργάνωση εφημερίδα Γνώμη.

-ΗΜΕΡΙΔΑ 19.00 για τα θέματα των «Αδέσποτων και Δεσποζόμενων Ζώων συντροφιάς» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης, θα συζητηθεί το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς ενώ θα αναλυθούν οι υποχρεώσεις ιδιοκτητών και Δήμων.

-ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΒΡΑΔΙΝΟ 19.00 ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ   Ν. Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» Ομιλήτρια: Αναστασία Γώγου- Σταματελάτου    Καθηγήτρια - Συγγραφέας.Θέμα: «Μεσολόγγι, βωμός Ελευθερίας». 

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ Λέσχη   στο Option Cinemas στη VesoMare Πρώτη προβολή: 19.00 Δεύτερη προβολή: 21.30 Τα Οχτώ Βουνά  (2022) Χώρα:  Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο (ΈγχρωμηΔιάρκεια: 147΄    Μια ταινία-Ύμνος στη φιλία, στην αγάπη, στη φύση.Μία δυνατή ιστορία ανδρικής φιλίας από τον Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν («Ραγίσμένα Ονειρα») σε συνσκηνοθεσία με τη σύντροφό του ηθοποιό, σεναριογράφο και μουσικό Σάρλοτ Βαντερμίς. Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Φεστιβάλ Καννών, 2022.

-ΣΥΝΑΥΛΙΑ 20.00 Αίθουσα Δημοτικού  Ωδείου, (Αράτου 10) : Συνέχεια  των εκδηλώσεων για την ενότητα «Το Ωδείο παρουσιάζει…», που διοργανώνει  το  Ωδείο «Μίκης Θεοδωράκης : Συναυλία Χάλκινων πνευστών (Τρομπέτα,Κόρνο) Τάξεις Α. Πουλημένου, Π Αλιώπη, Δ. Δριμάλα.

-ΕΚΘΕΣΗ  Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών : Οι  Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με το περιοδικό «Πατρινόραμα», παρουσιάζουν την έκθεση «Από το Άγιον Όρος…Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία δια χειρός Μιχάλη Βασιλόπουλου». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΙεράςΜητροπόλεως Πατρών,του Υπουργείου Εξωτερικών  ( στο οποίο υπάγεται το Άγιον Όρος), του Πανεπιστημίου Πατρώνκαθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, η  Μαρία Αργυροπούλου. Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο (μπάλσα),ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και οι δημιουργίες του αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως αυτή μας σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των είκοσι Μονών, τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής,  σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για πολλούς μοναστήρια. Η έκθεση διαρκέσει έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Ώρες λειτουργίας 09:00 το πρωί με 15:00 Eίσοδος ελεύθερη Πληροφορίες : τηλ. 2610 874087

-ΤΣΙΡΚΟ  Orfei Experience 17 Μαρτίου έως 9 Απριλίου  Ακτή Δυμαίων, Πάτρα Το φαντασμαγορικό ιταλικό Τσίρκο Orfei Experience από τις 17 Μαρτίου για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους . Το Τσίρκο βρίσκεται Ακτή Δυμαίων, δίπλα στο Κολυμβητήριο Ν.Ο.Π. έως και την έως 9 Απριλίου κάθε μέρα εκτός Τρίτης – Δευτέρα έως Σάββατο: 2 παραστάσεις στις 18:00 και στις 20:30– Κυριακές: 3 παραστάσεις στις 11:30, στις 18:00 και στις 20:30

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Options Veso Mare (Πρώην Odeon Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ. 2106786653) :

ΖΛΑΤΛΑΝ Σκηνοθεσία: Γιενς Σιέγκρεν Ηθοποιοί: Γκράνιτ Ρουσίτι, Ντόμινικ Άντερσον Μπαϊρακτάρι, Τσέντομιρ ΓκλίσοβιτςΔιάρκεια: 100 λεπτά ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ Η ταινία «ΖΛΑΤΑΝ» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που αποτυπώνει το μεγάλωμα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σε ένα ταραχώδες σουηδικό προάστιο. Με καταγωγή από Βαλκάνιους γονείς, το ποδόσφαιρο ήταν η λύτρωση του Ζλάταν, όπου το ιδιαίτερο ταλέντο και η αυτάρκεια του τον εκτίναξαν, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, στην κορυφή του διεθνούς ποδοσφαίρου να παίζει για ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ταινία προσφέρει μια συγκινητική, λεπτομερή ματιά στο σπίτι και την οικογενειακή του ζωή και τη σχέση του με το Ρόσενγκαρντ, τη συνοικία του Μάλμε, την οποία πάντα θα αποκαλεί σπίτι του. Δείχνει το πρώτο του μεγάλο ταξίδι, από το προάστιο στο κέντρο του Μάλμε με ποδήλατο, και αργότερα, στον υπόλοιπο κόσμο. Ταυτίζεται με το περιβάλλον του με το σλόγκαν «Άκου, αλλά μην ακούς»: Να δέχεσαι μια καλή συμβουλή, αλλά να μην αλλάξεις ποτέ το ποιος είσαι. Δευτέρα 3 Απριλίου, αίθουσα 6 / 18:00 Τρίτη 4 Απριλίου, αίθουσα 6 / 18:00, αίθουσα 8 / 19:30 Τετάρτη 5 Απριλίου, αίθουσα 6 / 18:00

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ Σκηνοθεσία: Στράτος Μαρκίδης Ηθοποιοί: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ελένη Καστάνη, Λευτέρης ΕλευθερίουΔιάρκεια: 93 λεπτά ΚΩΜΩΔΙΑ Καταλληλότητα ταινίας: ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ Η απόφαση της Πόπης να παντρευτεί έναν νεότερο άντρα Γεωργιανής καταγωγής αναστατώνει την μικρή κοινωνία ενός χωριού στην Κω. Τα παιδιά της, η αδερφή της και οι εκκεντρικοί συγχωριανοί δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, βάζοντας σκοπό να αποτρέψουν τον γάμο, ακόμα κι αν χρειαστεί να φτάσουν στα άκρα. Μία μαύρη κωμωδία. Ένα κυνήγι θησαυρού. Ποιος θα ζήσει; Ποιος θα πεθάνει; Ποιος θα πάρει τα λεφτά; Ο γάμος θα γίνει τελικά; Δευτέρα 3 Απριλίου, αίθουσα 1 / 18:10 Τρίτη 4 Απριλίου, αίθουσα 1 / 18:10 Τετάρτη 5 Απριλίου, αίθουσα 1 /18:10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου