Πατραϊκό Ημερολόγιο


 *Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Η ταυτότητα της ημέρας / εορτολόγιο

ΔΕΥΤΕΡΑ 10

Μεγάλη Δευτέρα, Αγίων Αφρικανού Θεοδώρου Μαξίμου Πομπηίου Τερεντίου και τριάντα εννέα Μαρτύρων

Ανατολή ήλιου: 06:57 - Δύση ήλιου: 19:55

Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα *Αναξιμένης, ΜένηςΔημοσθένης, Δήμος

Διονύσιος, Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης, Διονυσία, Διονυσούλα, Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ, Ντενίς *

Επαμεινώνδας, Νώντας Ετεοκλής

Ζήνων * Ηρακλής, Ηρακλεία, Ηρακλίτσα Ηφαιστίων Θεμιστοκλής, Θέμης, Θεμιστοκλεία, Θεμίστω *

Θεόφραστος Θησέας, Θησεύς Ισοκράτης Μιλτιάδης, Μίλτος Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια * Όμηρος Παρμενίων

Πελοπίδας  Περικλής Πίνδαρος Πολύβιος Προμηθεύς

Σοφοκλής, Σοφόκλεια Σωκράτης, Σωκρατίνα, Σωκρατία * Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Θέος, Τιμοθέη, Τιμοθέα, Τίμα, Τίμη, Θέα, Θέη * Φιλοποίμην, Φίλης Φωκίων, Φώκος Πάγκαλος

……………………………………………………………….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821: Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που βρίσκονται μέσα σε αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Το γεγονός αυτό είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς πρόκειται για την πρώτη κατάληψη κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες.

1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

1998: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας, Σεραφείμ.

1826: Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. 1835: Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.

1912: Ο Τιτανικός σαλπάρει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το παρθενικό και μοναδικό του ταξίδι.

……………………………………………………………………

-ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ  9.00 – 14.00

-ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας ανακοινώθηκε  ότι λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του Δήμου στην 24ωρη απεργία, που έχει κηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ τη Μ. Δευτέρα 10/04/2023, δεν θα γίνει αποκομιδή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων.

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ Λέσχη   στο Option Cinemas στη VesoMare Πρώτη προβολή: 19.00 Δεύτερη προβολή: 21.30  : Η Φλόγα που Τρεμοσβήνει  (1963) Σκηνοθεσία-Σενάριο: Λουί Μαλ Πρωταγωνιστούν: Μορίς Ρονέ, Ζαν Μορό, Αλεξάντρα Στιούαρτ, Ιβόν Κλες, Ιμπέρ Ντεσάν, Αλέν Μοτέτ, Μπερνάρ Νοέλ Χώρα:  Γαλλία, Ιταλία (Α/Μ) Διάρκεια: 108΄ Σε επανέκδοση με νέες αποκατεστημένες κόπιες. Ένας αλκοολικός συγγραφέας αναρρώνει σε μια κλινική απεξάρτησης στις Βερσαλλίες. Σκέφτεται να αυτοκτονήσει, αλλά αποφασίζει πρώτα να επισκεφθεί τους φίλους του στο Παρίσι, προσπαθώντας να βρει ένα λόγο για να συνεχίσει να ζει.Η αντονιονική αλλοτρίωση συναντά τη νουβέλ βαγκ στην καλύτερη ταινία του Λουί Μαλ και μια πικρή, ρηξικέλευθη κινηματογραφικά μελέτη των σύγχρονων πολιτισμικών αδιεξόδων. Το πιο προσωπικό αριστούργημα του Λουί Μαλ, μια θαρραλέα ταινία πάνω στο νόημα της ζωής, ένα διάφανο πορτρέτο του μοντέρνου κόσμου που από τα 60s φτάνει στο σήμερα με την ίδια διαπεραστική μελαγχολία.

 

-ΣΥΝΑΥΛΙΑ 20.00 Αίθουσα Δημοτικού  Ωδείου, (Αράτου 10) : Συνέχεια  των εκδηλώσεων για την ενότητα «Το Ωδείο παρουσιάζει…», που διοργανώνει  το  Ωδείο «Μίκης Θεοδωράκης : Συναυλία με έργα Milhaud και Prokofiev. Γ. Μαυρίδης (Βιολί), Ν.Μαυρίδης (Βιολί και Βιόλα) Ε,Μαυρίδη (Πιάνο). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

-ΣΦήγΚΕΣ 20.30 Στοχεύοντας σε καθιέρωση ανοικτής στο κοινό πολιτιστικής εκδήλωσης στο ύφος και στο πνεύμα των σεπτών αυτών ημερών, οι ΣΦήγΚΕΣ έξω από το Δημοτικό μας Θέατρο θα παρουσιάσουν ένα ημίωρο οπτικοακουστικό δρώμενο.

-ΠΟΛΟ Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ενισχύει τη διοργάνωση τουρνουά υδατοσφαίρισης που θα πραγματοποιήσει η Ναυταθλητική Ένωση Πατρών (ΝΕΠ) στο κολυμβητήριο «Α. Πεπανός» στο διάστημα από 10 έως 12 Απριλίου. Το τουρνουά θα διεξαχθεί στη μνήμη του αδικοχαμένου αθλητή Κωνσταντίνου Αντίοχου, με την συμμετοχή 8 κορυφαίων Ελληνικών ομάδων κατηγορίας εφήβων και 200 τουλάχιστον αθλητών.

 

-ΕΚΘΕΣΗ 20.00 ΠΟΛΥΕΔΡΟ  Ομαδική Εικαστική Έκθεση

-ΕΚΘΕΣΗ με συνολικά 28 ζωγραφικούς πίνακες μαθητών βρίσκεται στο χώρο της Κάβας Δανιηλίδος, λειτουργεί καθημερινά & θα παραμείνει επισκέψιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου Το ιστορικό οινοποιείο της Achaia Clauss με μία διαδρομή που ξεκινά το 1861 και το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων ανακοινώνουν την πραγματοποίηση της έκθεσης με τίτλο: «Από την Ιστορία στη Τέχνη: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από το καθρέφτη της τέχνης». Είσοδος δωρεάν για το κοινό. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2610580117.

-ΕΚΘΕΣΗ Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση της εικαστικού Δανάης Στράτου “Νήματα Μνήμης – Revisited” στον χώρο πολιτισμού σύγχρονης τέχνης ”Tatiana Dimou | Artists” Τσαμαδού 24.Η ατομική παρουσίαση του έργου της Δανάης Στράτου περιλαμβάνει φωτογραφίες από την εικαστική εγκατάσταση που πραγματοποίησε η εικαστικός το 2020 στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Πειραϊκή Πατραϊκή, στην Πάτρα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Απριλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

-ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ 10.00- 21.00 Το Αλμα Ζωής Αχαΐας διοργανώνει πασχαλινή δωρο-έκθεση μέχρι και τη Μ. Δευτέρα 10/04.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ 81

-ΕΚΘΕΣΗ  Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών : Οι  Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με το περιοδικό «Πατρινόραμα», παρουσιάζουν την έκθεση «Από το Άγιον Όρος…Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία δια χειρός Μιχάλη Βασιλόπουλου». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΙεράςΜητροπόλεως Πατρών,του Υπουργείου Εξωτερικών  ( στο οποίο υπάγεται το Άγιον Όρος), του Πανεπιστημίου Πατρώνκαθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, η  Μαρία Αργυροπούλου. Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο (μπάλσα),ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και οι δημιουργίες του αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως αυτή μας σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των είκοσι Μονών, τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής,  σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για πολλούς μοναστήρια. Η έκθεση διαρκέσει έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Ώρες λειτουργίας 09:00 το πρωί με 15:00 Eίσοδος ελεύθερη Πληροφορίες : τηλ. 2610 874087

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Options Veso Mare (Πρώην Odeon Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ. 2106786653) :

AIR, ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΘΡΥΛΟ (AIR, COURTING A LEGEND)Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ Ηθοποιοί: Ματ Ντέιμον, Μπεν Άφλεκ, Τζέισον Μπέιτμαν Διάρκεια: 112 λεπτά Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑ Το “AIR” του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Μπεν Άφλεκ, αποκαλύπτει την επαναστατική συνέργεια ανάμεσα στον τότε πρωτάρη Μάικλ Τζόρνταν και το ανερχόμενο τμήμα καλαθοσφαίρισης της Nike, το οποίο και έφερε την επανάσταση στον κόσμο των σπορ και της σύγχρονης κουλτούρας με το μπραντ του Air Jordan. Η συγκινητική αυτή ιστορία καταγράφει το καθοριστικό ρίσκο που πήρε μία αντισυμβατική ομάδα κόντρα σε όλους, το ασυμβίβαστο όραμα μιας μητέρας που γνωρίζει πολύ καλά την αξία του τεράστιου ταλέντου του γιου της και το φαινόμενο του μπάσκετ που έμελλε να γίνει το μεγαλύτερο όλων των εποχών.Δευτέρα 10 Απριλίου, αίθουσα 1 / 20:10 / 22:30 Τρίτη 11 Απριλίου, αίθουσα 1 / 20:10 / 22:30 Τετάρτη 12 Απριλίου, αίθουσα 1 / 22:30

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου