Υπό κράτηση τελεί ο Έλληνας επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός  τον οποίο οι αμερικανικές Αρχές κατηγορούν ότι βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων, διακινώντας λαθραία τεχνογνωσία και εξοπλισμούς μέσω του δικτύου εταιρειών του. Ο ίδιος πάντως αρνείται τα πάντα και υποστηρίζει πως δεν παραβίασε κάποιο πιστοποιητικό αλλά αυτό έγινε από εταιρείες στις οποίες μεταπώλησε την τεχνολογία.

 Ο 59χρονος επιχειρηματίας από την Πάτρα, φέρεται να μεταφέρθηκε στις φυλακές «Frenses» του Παρισιού. Πρόκειται για φυλακές που βρίσκονται σε προάστιο κοντά στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, οι «ένοικοι» των οποίων έχουν καταδικαστεί για βαριά αδικήματα οικονομικής φύσεως.

Ο κ. Μπογονικολός, που συνελήφθη στις 9 Μαΐου, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι για έκθεση αμυντικού εξοπλισμού, αναμένει την εξέταση του αιτήματος έκδοσής του στην Αμερική. Διαδικασία που αναμένεται χρονοβόρα, καθώς, όπως δηλώνει σήμερα στην «Πελοπόννησο» ο δικηγόρος του, Νίκος Ζήνδρος, η έκδοση ή μη θα αποφασιστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Η κατηγορία που του αποδίδουν είναι συνωμοσία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών. Ο κ. Μπογονικολός αυτή τη στιγμή κρατείται στο Παρίσι από τις γαλλικές Αρχές σε εκτέλεση του εντάλματος έκδοσης του δικαστή της Νέας Υόρκης, συγκεκριμένα του Μπρούκλιν. Το εάν θα εκδοθεί ή όχι θ’ αποφασιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου από το Εφετείο του Παρισιού».

Κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης

Εντός 60 ημερών αναμένεται να αποσταλεί από αμερικανικές αρχές στις γαλλικές η στοιχειοθέτηση της κατηγορίας.
Οπως αποκαλύπτει ο κ. Ζήνδρος, που βρίσκεται σε επαφή και με τον δικηγόρο του 59χρονου στην Πάτρα, Θανάση Διαμαντόπουλο, έχει ήδη κατατεθεί αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους, με τον Νίκο Μπογονικολό να τίθεται υπό περιορισμό εντός Παρισιού. «Εχουμε ήδη προβεί σε σχετικό αίτημα και θα εξεταστεί εντός των επομένων ημερών -πιθανολογώ αρχές Ιουνίου. Με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και μπορεί να παραμένει εντός του Παρισιού και να εργάζεται μέσω του υπολογιστή του, ώστε να μπορεί να διευθύνει τις εταιρείες, ώστε να μην υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη μέχρι την τελική έκδοση της αποφάσεως, γιατί δεν σταματά η ζωή, ούτε οι δραστηριότητες».

Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές περιπτώσεις περιορισμού. Η πρώτη είναι αυτή της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε 10 ημέρες, η δεύτερη «ελευθερία» με βραχιολάκι και η τρίτη αφορά στον κατ’ οίκον περιορισμό. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η ύπαρξη χώρου μόνιμης διαμονής στο Παρίσι και γι’ αυτό τον λόγο τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί ο βασικός όρος που θα «ανοίξει» την πόρτα της φυλακής για τον πατρινό επιχειρηματία.

«Δεν είναι καλή η ψυχολογία του»

«Εμείς έχουμε ζητήσει οποιαδήποτε εναλλακτική, αρκεί να είναι ‘’έξω’’ για να μπορέσει να εργάζεται εξ αποστάσεως και να λειτουργεί τις εταιρείες του», ανέφερε ο κ. Ζήνδρος. Αναφερόμενος στην κατάσταση του εντολέα του, δήλωσε: «Ηταν με την οικογένειά του, τα παιδιά του, τις επιχειρήσεις του και τώρα είναι σε μια φυλακή. Καταλαβαίνετε ότι η ψυχολογία του δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε. Είναι όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, όταν βρίσκεται με περιορισμό της ελευθερίας, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι σχεδόν δραματική η κατάσταση και αυτό είναι το φυσιολογικό».

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ο Νίκος Μπογονικολός αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και σύμφωνα με τον δικηγόρο του, «λέει ότι εκεί που τα έδωσα δεν είναι η Ρωσία, το εάν κατέληξαν εκεί, ρωτήστε τους αποδέκτες, τους τρίτους».