Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης

 Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο  του Δήμου Αιγιάλειας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη εκδήλωση της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ιστορική της ίδρυση το 1983.

Στην εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος συμπολιτών και φίλων, απηύθυναν χαιρετισμό: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Φίλιας, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δ. Καλογερόπουλος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρ. Μπούρας, ο πρώην Πρύτανης Καθηγητής Γ. Παναγιωτάκης, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αιγιάλειας, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και πολιτιστικών συλλόγων της Αιγιάλειας. 



 

Το ιστορικό ίδρυσης της Εταιρείας και το πολυδιάστατο έργο της στα 40 χρόνια λειτουργίας της, παρουσίασε με διεξοδικό τρόπο η Πρόεδρος της Εταιρείας και Διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης, Αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου. Ειδικότερα, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στον αρχικό πυρήνα των πνευματικών ανθρώπων του Αιγίου και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών που πλαισίωσαν την πρωτοβουλία ίδρυσης της Εταιρείας το 1982 από την  Ντόρα Κατσωνοπούλου και τον αείμνηστο δικηγόρο Αιγίου και αρχαιόφιλο Ανδρέα Μαγκλάρα. Σημείωσε επίσης τον ειδικό σκοπό ίδρυσης της Εταιρείας αναφορικά με την προώθηση και στήριξη της έρευνας για την ανακάλυψη της Αρχαίας Ελίκης, ένα μεγάλο επιστημονικό ζητούμενο δεκαετιών που έγινε πραγματικότητα από την ερευνητική ομάδα με τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης στα χωριά Ελίκη, Ριζόμυλος και Νικολαίικα, καταρρίπτοντας την παλαιότερη λανθασμένη αντίληψη περί καταβύθισής της στον Κορινθιακό κόλπο.  

Η ομιλία συνοδεύτηκε από πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε power point, τόσο από τις πολυετείς έρευνες όσο και από τις δραστηριότητες της Εταιρείας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την προβολή της Αρχαίας Ελίκης σε διεθνές επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Εταιρεία από τα πρώτα κιόλας χρόνια των ερευνών το 1988 οργάνωσε διαλέξεις σε ετήσια βάση, για την παρουσίαση στο ευρύτερο κοινό των αποτελεσμάτων κάθε ερευνητικής περιόδου από την Πρόεδρο της ΕΦΑΕΛ και Διευθύντρια των ερευνών. Για την ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, έχουν πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία 5 Διεθνή Συνέδρια μέχρι σήμερα και έχουν εκδοθεί οι τόμοι Πρακτικών όλων των Συνεδρίων, με την επιστημονική επιμέλεια της Ντόρας Κατσωνοπούλου και συνεργατών. Σε τακτά επίσης διαστήματα πραγματοποιήθηκαν Ημερίδες αλλά και επετειακού χαρακτήρα εκδηλώσεις, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της Αιγιάλειας. Το έργο της Εταιρείας συμπληρώνεται και από τις δράσεις της στην εκπαιδευτική κοινότητα, με οργανωμένες παρουσιάσεις στα σχολεία της Αιγιάλειας και με επισκέψεις των μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο και στο εργαστήριο συντήρησης των ευρημάτων από τις ανασκαφές στην Αρχαία Ελίκη.

Το σημαντικό αυτό έργο έχει τύχει μεγάλης προβολής στο διεθνές κοινό μέσα από δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού (New York Times, Herald Tribune, Independent) και από σειρά επιστημονικών ντοκυμαντέρ μεγάλων διεθνών καναλιών (BBC, History Channel, ZDF, Discovery Channel), κάνοντας γνωστή την περιοχή μας παγκοσμίως.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, η Εταιρεία μας τίμησε  τον Καθηγητή Γεώργιο Παναγιωτάκη, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για την σθεναρή υποστήριξη του ερευνητικού έργου στην Αρχαία Ελίκη κατά την θητεία του στην Πρυτανική Αρχή τα έτη 2010-2014. Στον πρώην Πρύτανη απονεμήθηκε Τιμητικό Δίπλωμα-Έπαινος σε χαρτί παπύρου, και του επιδόθηκε αναμνηστικό κεραμικό πινάκιο με την παράσταση της κεφαλής του θεού Ποσειδώνα στο εσωτερικό του, όπως εικονίζεται στα χάλκινα νομίσματα της Αρχαίας Ελίκης, καθώς και όλες οι επιστημονικές εκδόσεις της Εταιρείας.

Για τον νεοσύστατο αχαϊκό φορέα με την επωνυμία «Οι Απανταχού Αχαιοί» και τους σκοπούς ανάδειξης της ιστορίας της Αχαΐας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, των προσωπικοτήτων και του έργου των Αχαιών εντός και εκτός Ελλάδος, μίλησε ακολούθως ο κ. Θ. Βασιλείου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και επικεφαλής του Πολιτικού του Συμβουλίου.   

Την εκδήλωση έκλεισε με εξαιρετικό ημίωρο μουσικό πρόγραμμα η Χορωδία Αιγίου, υπό την διευθυνση του μαέστρου Λ. Χαραλαμπόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου