Ώρα Πατρών : Ένα καταφύγιο......που δεν είναι καταφύγιο..

Για το "καταφύγιο" αδέσποτων ζώων στην Πάτρα "είναι κούκλα, είναι κούκλα" απάντησε ο Δήμαρχος κ. Πελετίδης σε ερώτηση του επικεφαλής της Ώρας Πατρών Γιώργου Ρώρου σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αντίστοιχα σε μία ακόμα προσπάθεια εξαπάτησης των Πατρινών προ μερικών ημερών διοχετεύσαν δελτίο τύπου στη δημοσιότητα ότι δήθεν βραβεύτηκαν μέσα στους πέντε καλύτερος Δήμους για τη διαχείριση αδέσποτων στην Ελλάδα. Με στοιχεία αποκαλύψαμε ότι το "βραβείο" αυτό αφορούσε παρακολούθηση σεμιναρίων από φιλοζωική ΜΚΟ με τη μητρική έδρα την Αγγλία και την Αμερική που συστηματικά στέλνει ζώα στο εξωτερικό προς υιοθεσία.... Άλλη μία φορά έπαιξαν με τη νοημοσύνη των Πατρινών και τους πούλησαν μπακίρι....για χρυσάφι..

 


 

Προ μερικών ημερών ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας ότι αγνοείται η τύχη ενός κουταβιού από το Καταφύγιο, όπου βρισκόταν για να προστατευθεί...
Αναφορές όμως φιλόζωων αντικρούουν ότι το σκυλάκι φαίνεται να το κατασπάραξαν μεγαλύτερα σκυλιά, ενώ προς ισχυροποίηση συνοδεύουν την αναφορά τους με άλλη αντίστοιχης κατάληξης φωτογραφία ενός τραυματισμένου κουταβιού. Δημιουργεί αλγεινή εντύπωση καθόσον τα κουτάβια βρέθηκαν εκεί για προστασία και τελικά ή αγνοείται η τύχη τους ή έγιναν θύματα επιθέσεων μεγαλύτερων ζώων...
Η Ώρα Πατρών μετά από αυτό επισκέφτηκε το "Καταφύγιο" τη Δευτέρα 31/7.
https://www.youtube.com/watch?v=lGAP-BnogMI&feature=youtu.be
Διαπιστώσαμε τις κακές συνθήκες που διαβιούν τα ζώα ανά δύο και όχι μόνα τους ενώ τα κουτάβια ήταν συγκεντρωμένα σε μία δωδεκάδα...
Στην έκταση του Καταφυγίου που είναι ενοικιασμένο, υπάρχει χώρος 200τ.μ όπου αρχικά προορίζονταν στα σχέδια  για τη λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου και αναρρωτηρίου. Φυσικά αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα έπειτα από δύο χρόνια, και ο χώρος  αντί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία κτηνιατρείου ή αποδυτηρίου για τους υπαλλήλους, χρησιμοποιείται ως "απομονωτήριο" για σκυλιά που πρέπει να μένουν μόνα τους.
Επισημαίνουμε εδώ ότι στην ενοικιασμένη έκταση που ανέρχεται σε μερικά στρέμματα:
- Υπάρχει χώρος για την επέκταση της δομής με κατάλληλες κατασκευές.
- Ο/η κτηνίατρος δεν παρευρίσκεται στη δομή ενώ στους πολίτες λέμε ότι λειτουργεί Δημοτικό Κτηνιατρείο/Καταφύγιο και δεν υπάρχει δυνατότητα περίθαλψης με κτηνιατρική φροντίδα.
- Για τους εργαζόμενους (πέντε τον αριθμό, επιπλέον φιλόζωων κλπ), δεν διατίθενται ειδικοί χώροι όπου μπορούν να υποστηρίξουν το έργο τους (αποδυτήρια, αξιοπρεπή τουαλέτα-χώρο υποδοχής ή σύσκεψης επισκεπτών/γνωριμίας με τα προς υιοθεσία ζώα). Οι συνθήκες δε για τους εργαζόμενους δείχνει την έλλειψη σεβασμού για το έργο τους, αφού δεν τους διευκολύνει στον απρόσκοπτη βοήθεια στα ζώα.
 - Η πενταμελής επιτροπή έχει συσταθεί από τη δημοτική αρχή, κάτ' επιλογή της, αποκλείοντας και απομονώνοντας φιλοζωικές οργανώσεις-συλλόγους και ομοσπονδίες με μεγάλη προσφορά.
- Τα ζώα όπως είναι φυσικό δεν εξετάζονται και σημαίνονται (τσιπάρονται) στο χώρο της δομής, όπως θα έπρεπε, αλλά στο ιδιωτικό κτηνιατρείο ιδιώτη κτηνίατρου με τον οποίο έχει γίνει σύμβαση απευθείας ανάθεσης, ενώ παρατηρείται ότι και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καθότι ο Δήμος Πατρέων είχε μείνει χωρίς κάλυψη κτηνιάτρου, να παραμένουν πράξεις σε οικονομική εκκρεμότητα. 
-Μεταξύ των διαφόρων σημείων της δομής, δεν παρατηρείται να υπάρχει εμφανής διαχωρισμός αλλά και σημείων απολύμανσης, καθότι η συσσώρευση τόσων ζώων υπαγορεύει την κατηγοριοποίηση τους  ανάλογα με την κατάσταση τους, την υγεία τους, τυχόν μολυσματικών ασθενειών, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι υπάρχει ιστορικό που δύσκολα ελέγχεται και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ζώων. 
- Ο δρόμος που οδηγεί στη δομή είναι χωματόδρομος κάτι που δυσκολεύει και την κίνηση των οχημάτων, είτε αυτών που έχουν εργασία, είτε επισκεπτών  που το επισκέπτονται με σκοπό την υιοθεσία. 
Καθότι η δημοτική αρχή διαρκώς προφασίζεται ότι δεν έχει χρήματα προτείναμε ήδη από το 2019 να ζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος όπου επιδοτείται η δημιουργία δομής αδέσποτων ζώων με πρόσκληση από το 2017 και χρηματοδότηση έως 372.000€, ενώ σε περίπτωση κοινής πρότασης τριών Δήμων η επιδότηση φτάνει στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Το 2021 καταθέσαμε πλήρη πρόταση για τη δημιουργία και τη λειτουργία δομής έπειτα από επικοινωνία και επισκέψεις που κάναμε σε άλλες πόλεις οι οποίες δεν επιδίδονται σε στείρα καταγγελία. 
Και βέβαια αυτή την πρόταση δεν την έφερε ΠΟΤΕ στο Δημοτικό συμβούλιο η Δημοτική αρχή Πελετίδη. Η πόλη έχασε άλλη μία ευκαιρία να γίνει ιδιόκτητη δομή σε ιδιόκτητο χώρο σέ συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους Δύμης και Ερυμάνθου επιδοτούμενη με 1,5 εκατομμύριο. Ταυτόχρονα με την προστασία και τη βοήθεια στα αδέσποτα πού θα έβρισκαν εργασία επιστήμονες, ειδηκευμένο προσωπικό, εργαζόμενοι αλλά θα υπήρχε πρωτίστως η συνεργασία των φιλοζωικών οργανώσεων, σχολείων, φορέων.
Ρωτάμε ευθέως τη Δημοτική αρχή:
-Για ποιους λόγους δεν δημιουργεί ιδιόκτητη δομή στέγης αλλά προτιμά να σπαταλά χρήματα σε ιδιώτη, με την ενοικίαση για δώδεκα έτη;
- Γιατί αποκλείει συλλόγους και οργανώσεις φιλόζωων και συνεργάζεται μόνο με συγκεκριμένες οργανώσεις και  φιλοζωικές ομοσπονδίες;
- Συνεργάζεται με ΜΚΟ πού βραβεύτηκε για υιοθεσία ζώων στο εξωτερικό;
- Έχει υποπέσει στην αντίληψή της Δημοτικής Αρχής ότι έχουν οδηγηθεί ζώα προς υιοθεσία (!!) στο εξωτερικό;
Αξίζει να σημειώσουμε και να εξαίρουμε τις φιλότιμες προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες που καταβάλουν εκεί οι εργαζόμενοι και να τους ευχαριστήσουμε για την ξενάγηση.
Θα επανέλθουμε εκ νέου για τα δύο τελευταία ερωτήματα αφού πρώτα μας απαντήσει η δημοτική αρχή.
Από την παράταξη Ώρα Πατρών παρευρέθηκαν ο επικεφαλής Ρώρος Γιώργος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσιμπούκης, ο συντονιστής Παπαδόπουλος Δημήτρης και το μέλος του συντονιστικού Κωνσταντάτος Ηλίας.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου