Βασίλης Αϊβαλής–«Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι»: Σε διαβούλευση οι θέσεις για τον Ψηφιακό Mετασχηματισμό

Με τις θέσεις για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό» συνεχίζεταιαπό σήμερα, 4 Αυγούστου, η δημόσια διαβούλευση της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Πατρέων Βασίλη Αϊβαλή.

Η διαβούλευση πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της παράταξηςwww.vasilisaivalis.gr. Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση στέλνοντας τις θέσεις και τα σχόλιά τους στην ειδική φόρμα της διαβούλευσης η οποία αφορά κάθε ενότητα ξεχωριστά.

 Εκτός από την ενότητα «Ψηφιακός Mετασχηματισμός» σε εξέλιξη είναι και η διαβούλευση για τις ενότητες «Ενεργειακές Υποδομές», «Μεταφορές – Διασύνδεση – Κυκλοφορία» και «Πολιτική Προστασία – Ασφάλεια».

Τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που θα υποβληθούν από τους πολίτες θα τις επεξεργαστεί ομάδα προγράμματος της παράταξης και θα τις εντάξει στο σχέδιό της για την Πάτρα, υλοποιώντας τη σχετική δέσμευση του υποψηφίου δημάρχου Πατρέων Βασίλη Αϊβαλή απέναντι στους δημότες.

Για την ενότητα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» που τίθεται προς διαβούλευση, μπορείτε να ακολουθήσετε το σύνδεσμο:https://www.vasilisaivalis.gr/anoikti-diavoulefsi-psifiakos-metasximatismos/

 

«Συμμετέχουμε, συναποφασίζουμε-συνδημιουργούμε» για την Πάτρα.

 

Θέσεις Παράταξης για τον Άξονα Παρέμβασης

«Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

 

Ο Δήμος μας δεν αναγνώρισε την ευκαιρία της ανάπτυξης μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού στο βαθμό που έκαναν άλλες πόλεις με σημαντικά ορατά αποτελέσματα αλλά και διακρίσεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την υφιστάμενη δημοτική αρχή έχει την τελευταία προτεραιότητα και αυτό προκύπτει σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η δημιουργία μίας και μόνο Αντιδημαρχίας σε τρεις πολύ κρίσιμους τομείς της πόλης (Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών, Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού), η αδιαφορία για τη βιωσιμότητα των πιλοτικών ψηφιακών έργων που υλοποιήθηκαν αλλά και την ενημέρωση των δημοτών (π.χ. ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης του αστικού ΚΤΕΛ, εφαρμογή «ΠΑΤΡΑ Bus»), ο σημαντικά υπολειπόμενος στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών επίσημος δικτυακός τόπος του Δήμου Πατρέων, η ανεπαρκής συντήρηση του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών, κ.α.

Η παράταξή μας «ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ», και προσωπικά ο επικεφαλής Βασίλης Αϊβαλής, θέτει υψηλή προτεραιότητα στην ανάπτυξη της πόλης με αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ των χρηματοδοτήσεων που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Για εμάς ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο έργα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Τον αναγνωρίζουμε ως μία οριζόντια ευκαιρία ανάπτυξης της Πάτρας ως «έξυπνης πόλης»σε όλους τους τομείς.

·      Αναγνωρίζουμε τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουν υλοποιηθεί, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, τα βελτιώνουμε, τα επεκτείνουμε, τα εκσυγχρονίζουμε, τα συντηρούμε και φροντίζουμε για τη βιωσιμότητα τους και την αειφόρο αξιοποίηση τους.

·      Για εμάς, τα δεδομένα που παράγουν οι ψηφιακές δράσεις είναι κρίσιμη πληροφορία και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων.

·      Τα ανοικτά δεδομένα αποτελούν μια πηγή παραγωγής χρήσιμης πληροφορίας για χρήση από οποιονδήποτε πολίτη.

·      Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, της δημοκρατίας και της διαφάνειας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ένας σημαντικός στόχος.

Μερικές από τις δράσεις μας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας μας ως Δημοτική Αρχή θα είναι:

-       Δημιουργία ενιαίου στρατηγικού σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού, νέας Δομής Ψηφιακού Μετασχηματισμού, νέας «Αναπτυξιακής Πάτρας Ανώνυμη Εταιρεία Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης»,όπως καιδιακριτής Αντιδημαρχίας Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

-       Ενίσχυση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,εφαρμογή ανοικτών και συλλογικών διαδικασιών με έμφαση στη συμμετοχή των δημοτών σε ανοιχτές δημόσιες διαβουλεύσειςκαι λειτουργία του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

-       Αναπτύσσουμε σύγχρονο νέο δικτυακό τόπο του Δήμου με ποιοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους δημότες και τις επιχειρήσεις,ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του sense.city.

-       Ενημερώνουμε τους δημότες για τις ψηφιακές δράσεις του Δήμου αξιοποιώντας κάθε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, φροντίζοντας παράλληλα για τη μείωση της έντυπης προβολής μέσω φυλλαδίων και αφισών και διαθέτουμε την πληροφορία ως ανοικτά δεδομένα σε κάθε ενδιαφερόμενο (δημοτικός ηλεκτροφωτισμός, κάδοι απορριμμάτων, Wi-Fi, θέσεις στάθμευσης, κ.α.).

-       Συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα έξυπνων πόλεων και υποστηρίζουμε την αδελφοποίηση «έξυπνων πόλεων» με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εφαρμογή καλών πρακτικών και συνεργαζόμαστε με τα 3 Πανεπιστήμια, τα 3 Ερευνητικά Ινστιτούτα, το Επιστημονικό Πάρκο, τα Επιμελητήρια, και άλλουςφορείς.

-       Συμμετέχουμε ως Δήμος Πατρέων στο PatrasIQ και εμπλέκουμε ενεργά το Δήμο σε όλες τις δράσεις που σχετίζονται με ψηφιακές βελτιώσεις της καθημερινότητας των δημοτών και επισκεπτών και προωθούμε την ψηφιακή καινοτομία, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.

-       Φροντίζουμε με στοχευμένες ενέργειες για την παρακολούθηση υλοποίησης και τη βιωσιμότηταόλων των δράσεων «έξυπνης πόλης» (π.χ. χρήση δεικτών μέσω του προτύπου ISO 37120:2018), ενώ αξιοποιούμε τις συλλεγόμενες πληροφορίες και δεδομέναμε στόχο την άμεση πληροφόρηση και την υποστήριξη λήψης αποφάσεων τόσο από το Δήμο όσο και από τους δημότες.

-       Ανοίγουμε τους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων στην τοπική κοινωνία για διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και εργαστηρίων δεξιοτήτων και επεκτεινόμαστε σε νέες ψηφιακές δράσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα ούτε σε πιλοτικό επίπεδο π.χ. τηλεϊατρική, παροχή εξ αποστάσεως κοινωνικού φροντιστηρίου σε μαθητές, κ.α.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου