Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ντόρας Κατσωνοπούλου για την Αρχαία Αιγιάλεια στο Αίγιο – Εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών

 Στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2023, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ιστορική ίδρυση της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης το 1983, η ΕΦΑΕΛ πραγματοποίησε την δεύτερη στην σειρά επετειακή εκδήλωση με την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ντόρας Κατσωνοπούλου με τίτλο: Αρχαία Αιγιάλεια, Ιστορική - Αρχαιολογική Περιήγηση. Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο την περασμένη Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, και καταγράφηκε ως ιστορική στο χρονικό παρουσιάσεων βιβλίου, αφού ο χώρος κυριολεκτικά κατακλύσθηκε από την μεγάλη προσέλευση κόσμου που παρέμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης και παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον. 

 

 

 

Το βιβλίο παρουσίασαν η συγγραφέας Αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου και ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μεράντζας. Στο πάνελ της παρουσίασης συμμετείχε με σημαντική τοποθέτησή του για το βιβλίο και την συγγραφέα, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφερειάρχη Πάνος Σακελλαρόπουλος. Στα 11 κεφάλαια του βιβλίου, μεταφέρεται από την συγγραφέα η επιστημονική γνώση για την ιστορία και αρχαιολογία των επτά αρχαίων πόλεων της σημερινής Αιγιάλειας, τις αποικίες που ίδρυσαν η Ελίκη, οι Ρύπες και το Αίγιον στον αρχαίο κόσμο, τις λατρείες, τα ιερά, σημαίνοντα πρόσωπα της αρχαίας Αιγιάλειας, το φυσικό περιβάλλον και τα ιστορικά της ποτάμια. Το βιβλίο «δώρο- ιστορική παρακαταθήκη» για την Αιγιάλεια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Καθηγητής Χρ. Μεράντζας, είναι ένα εργαλείο στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης για να προχωρήσει στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού της πλούτου.

Την εξαιρετική παρουσίαση πλαισίωσε με μουσική προσέγγιση αρχαιοελληνικών εγχόρδων (άρπα, Ομηρική και Αρχαϊκή λύρα, Απολλώνιος κίθαρις) ο ερευνητής της αρχαιοελληνικής μουσικής και μαρμαρογλύπτης Δημήτρης Νόσσης, που ενθουσίασε τους παρευρισκομένους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Α. Φίλιας, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλος και ο βουλευτής Ι. Φωτήλας, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός και απαγγέλθηκε ποίημα εμπνευσμένο από την έρευνα στην Αρχαία Ελίκη, της ποιήτριας και Προέδρου του Ιδρύματος Κουτσοχέρα Λ. Κουτσοχέρα. Παραβρέθηκαν επίσης  εκπρόσωποι πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων.

Οι ένθερμες δηλώσεις των παρισταμένων και η ιδιαίτερη αγάπη με την οποία περιέβαλαν όλοι  την συγγραφέα και Πρόεδρο της Εταιρείας  Ντόρα Κατσωνοπούλου, ήταν για την ίδια και την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης μια μεγάλη ανταμοιβή και δικαίωση για το επιστημονικό ερευνητικό έργο και τους αγώνες ετών για την συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών και την ανάδειξη του χώρου της Αρχαίας Ελίκης.

Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΑΕΛ εκφράζουν προς όλους τους παρευρεθέντες θερμές ευχαριστίες για την μεγάλη ανταπόκριση, την παρουσία και την στήριξή τους. Είναι βέβαιο ότι όλοι μαζί, με την Ντόρα Κατσωνοπούλου μπροστά, θα επιτύχουμε το αιτούμενο όλης της Αιγιάλειας, την συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη και την ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου