ΠΑΤΡΑ : Ay, Carmela του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα

Μετά τη θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών στην Αθήνα, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη η παράσταση Ay, Carmela! θα παρουσιαστεί και στην Πάτρα, στο θέατρο «όροφως», για δύο μόνο παραστάσεις

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 21:00
Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 20:00

Τι μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Και πόσα είσαι διατεθειμένος να κάνεις στον βωμό της ελευθερίας (σου); Αυτή είναι η αφετηρία του “Ay, Carmela!”, του πολυβραβευμένου, κωμικοτραγικού έργου του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα που παρουσιάζει η Θεατρική Εταιρεία THEARTES των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη.
 
Πρόκειται για ένα αντιφασιστικό, έντονα αλληγορικό κείμενο, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Πρωταγωνιστές, δύο ηθοποιοί που, μέσα από την περιπέτειά τους, φωτίζεται η συλλογική τραγωδία ενός λαού που μαστίζεται από την εμφύλια διαμάχη, η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης που έρχεται αντιμέτωπη με τον πόνο, ο συλλογικός αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια του καλλιτέχνη, η ανθρώπινη ευαισθησία, καθώς και η ανάγκη να μη χαθεί η ιστορική μνήμη.

Ο κίνδυνος της ιστορικής αμνησίας, έχει προεκτάσεις και σε άλλες χώρες που μαστίζονταν ή και μαστίζονται από κάποιον Εμφύλιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με πολύ χιούμορ, μαύρο χιούμορ, δράμα και ποίηση, καθώς σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να είναι γεμάτος συγκρούσεις, η σπαρακτική απεικόνιση της αγάπης και της απώλειας είναι μια οδυνηρή μαρτυρία της απανθρωπιάς του πολέμου. 

Πρόθεση της παράστασης είναι να υπενθυμίσει ότι το τρίπτυχο Δημοκρατία-Ελευθερία-Δικαιοσύνη δεν είναι πολιτική στάση, αλλά δικαίωμα όλων.

Ένα μανιφέστο κατά της βαρβαρότητας, γεμάτο ευαισθησία και χιούμορ.

--

Λίγα λόγια για το έργο

Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές τού Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τούς διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη. 

Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;

--

Σκηνοθετικό σημείωμα

«…Για τη φετινή χειμερινή περίοδο, αποφασίσαμε με την Κατερίνα Μπιλάλη, ως THEARTES, να παρουσιάσουμε ένα έργο αντιπολεμικό, ένα έργο κατά των αδελφοκτόνων εμφυλίων πολέμων, μα πάνω από όλα ένα έργο αντιφασιστικό που αναφέρεται σε ζητήματα δημοκρατικών αγώνων, αλληλεγγύης, αγάπης, ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης, ηθικής, αξιοπρέπειας, θάρρους, σεβασμού, αλλά κυρίως θίγει τη σπουδαιότητα του να μην περάσει στη σφαίρα της λήθης η συλλογική ιστορική μνήμη. Ένα έργο έκκληση υπέρ της μνήμης, της θύμησης, το οποίο συνδυάζει μοναδικά τον πικρό τόνο του εμφυλίου με ένα αιχμηρό, μαύρο χιούμορ.

Ως THEARTES έχουμε ως μότο: το Θέατρο είναι το σημείο τομής μεταξύ πραγματικότητας και επιθυμίας, είναι μια μεταθεατρική περιοχή όπου η μυθοπλασία γίνεται πραγματικότητα, όπου όλα είναι δυνατά να συμβούν, επειδή όλα μπορούν να συμβούν σε ένα θέατρο, ακριβώς επειδή είναι Θέατρο…»

Κωνσταντίνος Κυριακού

--

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Δραματουργία - Κινησιογραφία: Κατερίνα Μπιλάλη
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα 
Επιμέλεια Φωτισμών: Κωνσταντίνος Κυριακού
Πρωτότυπη Μουσική: Άρτεμις Ματαφιά
Εκτέλεση Μουσικής - Ενορχήστρωση - Κιθάρες: Γιώργος Πατσιώτης
Τραγούδι: Άρτεμις Ματαφιά
Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Λευτέρης Παπακώστας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού
Make-Up Artist: Οξάνα Πελιούχ (Data Type - Atelier de Beauté)
Hair Stylist: Organic Hair Spa by Athanasios
Στρατιωτικές Στολές: Khaki Depot
Φωτογραφίες Promo - Trailer: Μαρία Χουρδάρη
Φωτογραφίες Παράστασης: Φανή Τουμπουλίδου
Video Παράστασης: Νικήτας Χάσκας
Σχεδιασμός Αφίσας: [βιβλιοτεχνία]
Προβολή και Επικοινωνία: Νίκος Κυριακού
Παραγωγή: «THEARTES» Α.Μ.Κ.Ε.

Διανομή: Κατερίνα Μπιλάλη, Κωνσταντίνος Κυριακού

--

Η παράσταση παρουσιάζεται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα – Instituto Cervantes de Atenas.

--

θέατρο «όροφως»
Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 21:00
Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 20:00

Προπώληση: more.com
Γενική είσοδος: 15€  Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ): 10€

Πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου