ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ «Για τις μεταβολές Σχολικών Μονάδων»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του στη ΔΙΠΕ ,στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας καθώς και στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια για το θέμα των μεταβολών των σχολικών μονάδων πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση, συζήτησε διεξοδικά το θέμα και μετά και τις προτάσεις των σχολικών μονάδων κατέληξε στα εξής :

1.   Για μια ακόμα χρονιά δεν έγινε καμία διαβούλευση για τις μεταβολές σχολικών μονάδων. Υπήρχε μόνο η ενημέρωση εγγράφως για τις προτάσεις που κατέθεσε ο διευθυντής εκπαίδευσης στις δημοτικές αρχές. Εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας στην απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης να στείλει την πρότασή του για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικά όταν πρόκειται για συγχωνεύσεις -υποβιβασμούς. Ο συνδικαλιστικός φορέας ενημερώθηκε, ενώ είχε αποσταλεί η πρόταση στις κατά τόπους Δημοτικές και Σχολικές Επιτροπές. Είναι απαράδεκτο, λοιπόν, να αγνοείται η εκπαιδευτική κοινότητα των σχολείων και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών από σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, που είναι οδυνηρές για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

2. Είμαστε διαχρονικά αντίθετοι στην προχειρότητα με την οποία ενίοτε γίνονται οι μεταβολές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε συχνά σχολεία που τη μια χρονιά υποβιβάζονται ή συγχωνεύονται και την άλλη προβιβάζονται. Δεν είναι ορθό να γίνονται μεταβολές με μεγάλη συχνότητα, αλλά απαιτείται αποτύπωση του μαθητικού δυναμικού σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.

Με βάση τα παραπάνω είμαστε αντίθετοι με τον υποβιβασμό της οργανικότητας των Δ.Σ. Ψαθοπύργου και Δ.ΣΑραχωβιτίκων .

Για την προτεινομένη συγχώνευση του 3 ο Νηπιαγωγείου Οβρυάς με το 3ο Νηπιαγωγείο Παράλιας η θέση μας είναι ότι το 3ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς θα πρέπει να παραμείνει σε καθεστώς αναστολής και στα πλαίσια διαβούλευσης που θα γίνει με τα όμορα Νηπιαγωγεία και δημοτικά και θα αφορούν τα όρια των σχολικών μονάδων να εξεταστούν οι δυνατότητες επαναλειτουργίας του Νηπιαγωγείου. Ειδικά για την προτεινόμενη συγχώνευση του Ειδικού Δημοτικού σχολείου τυφλών με το Ειδικό Δημοτικό σχολείο κωφών και βαρηκόων προκειμένου να έχουμε άποψη θα θέλαμε ενημέρωση για το νομικό και επιστημονικό υπόβαθρο του νέου σχολείου. (Ειδικό Δημοτικό σχολείο μαθητών με αισθητηριακές αναπηρίες ).Με όλες τις άλλες προτεινόμενες μεταβολές ( προαγωγές, υποβιβασμούς )συμφωνούμε.

3. Πιστεύουμε στην ισόρροπη κατανομή των μαθητών στα σχολεία, έτσι ώστε για όλα τα σχολεία να μην απαιτείται μείωση οργανικών θέσεων και προτείνουμε τον επανακαθορισμό των ορίων των σχολείων που κινδυνεύουν με υποβιβασμό, όταν τα γειτονικά τους σχολεία έχουν επαρκή μαθητικό πληθυσμό .Για τις προαγωγές σχολικών μονάδων θα καταθέσουμε δική μας πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη την πρόταση της διοίκησης και τις προτάσεις των σχολικών μονάδων.

4. Η εκπαίδευση των μαθητών και τα εργασιακά μας δικαιώματα έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλά πλήγματα από τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών. Στόχο έχουν την δημιουργία τεράστιων σχολικών μονάδων που θα ελκύουν χορηγούς , την κατάργηση οργανικών θέσεων, τα τμήματα 25 μαθητών την εξοικονόμηση πόρων και γενικότερα την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της Παιδείας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο 


                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου