Ιστορική Έκθεση για την Αρχαία Ελίκη στα Νικολαίικα - Από τη λήθη στο φως

 Διάρκεια Έκθεσης: 4-20 Δεκεμβρίου 2023

Ημέρες & Ώρες επίσκεψης: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Κυριακή, πρωί 10:00-12:30

& απόγευμα 17:00-19:30

Η είσοδος στην Έκθεση είναι ελεύθερη

Επικοινωνία: Μαρία Καρβέλα 6932352880 & Χαρά Ευθυμίου 6938758064

Πραγματοποιήθηκαν ενώπιον πλήθους κόσμου στις 4.12 στα Νικολαίικα, τα εγκαίνια της έκθεσης για την Αρχαία Ελίκη με τίτλο Από τη λήθη στο φως - Η πορεία της ανακάλυψης της Αρχαίας Ελίκης, στο πλαίσιο εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης. Είχαν προηγηθεί τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα δύο ιδιαίτερα επιτυχημένες εκδηλώσεις, κατά τις οποίες παρουσιάστηκε αφενός το πολυδιάστατο έργο της Εταιρείας για την Αρχαία Ελίκη και αφετέρου το νέο βιβλίο της Προέδρου της Εταιρείας Ντόρας Κατσωνοπούλου για την Αρχαία Αιγιάλεια.  Τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, πραγματοποίησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιγιαλείας & Καλαβρύτων Ιερώνυμος, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χ. Μπονάνος και η Πρόεδρος της Εταιρείας . 

Αμέσως μετά ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης από την Πρόεδρο της Εταιρείας και Διευθύντρια των ερευνών στην Αρχαία Ελίκη, Αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην φιλοσοφία ανάπτυξης της έκθεσης σε ενότητες με αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύτερο κοινό της Αιγιάλειας και της Αχαΐας, ώστε «μέσα από την διάχυση της πληροφόρησης, όλοι να μπορέσουν να αντιληφθούν τι είναι ένα ερευνητικό, ανασκαφικό έργο, ποια είναι τα αποτελέσματά του και ποια η ωφελιμότητά του για τον τόπο.»

 

Σπάνιες φωτογραφίες στιγμιοτύπων από τις γεωαρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές και αρχαιολογικών ευρημάτων παρουσιάζονται σε σειρά μεγάλων ταμπλό και ακολουθούν πόστερ με επεξηγηματικά κείμενα και θέμα τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της ερευνητικής ομάδας στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης, στα χωριά Ελίκη, Ριζόμυλος και Νικολαίικα, ώστε να ενημερωθεί ο επισκέπτης. Στην ίδια ενότητα παρουσιάζεται υλικό από την πετρογραφική ανάλυση των κεραμικών αγγείων από τις ανασκαφές με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, με την επιμέλεια επιστημονικών συνεργατών του προγράμματος από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.  

 

Ξεχωριστή θέση στο κέντρο της αίθουσας καταλαμβάνει μεγάλο τραπέζι, στο οποίο εκτίθενται δημοσιεύματα τοπικών και αθηναϊκών εφημερίδων, ελληνικού και ξένου τύπου μέσα από τα οποία  αναδεικνύεται η 40χρονη, και γεμάτη δυσκολίες, πορεία της μεγάλης προσπάθειας της Ντόρας Κατσωνοπούλου και της ερευνητικής ομάδας, που με αφοσίωση και μεθοδικότητα κατόρθωσε να εντοπίσει και να φέρει στο φως την χαμένη Ελίκη, επιλύοντας ένα επιστημονικό αίνιγμα που παρέμενε άλυτο για πολλές δεκαετίες πριν.

 

Ιδιαίτερα βιωματική είναι η επόμενη θεματική ενότητα της έκθεσης με την αναπαράσταση μιας ανασκαφικής τομής και μανεκέν με αυθεντικές ενδυμασίες που εικονίζουν το κεντρικό ερευνητικό σχήμα μιας ανασκαφής, δηλαδή την επικεφαλής αρχαιολόγο, τον αρχιεργάτη, και την συντηρήτρια αρχαιοτήτων. Η ενότητα συμπληρώνεται με συνοδευτικά εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται τόσο στην ανασκαφική διαδικασία και τεκμηρίωση των ευρημάτων από τους αρχαιολόγους όσο και στην συντήρησή τους από τους ειδικούς συντηρητές αρχαιοτήτων, με την παρουσίαση όλων των σταδίων που ακολουθούνται από τον αρχικό καθαρισμό μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των αγγείων με τις συγκολλήσεις των θραυσμάτων τους και τις απαραίτητες συμπληρώσεις .

 

Στην ακόλουθη ενότητα παρουσιάζεται η διεθνοποίηση του ερευνητικού έργου μέσα από την διεξαγωγή διεθνών συνεδρίων και ημερίδων, επιστημονικών εκδόσεων και δημοσιεύσεων της Ντόρας Κατσωνοπούλου και των συνεργατών της. Παρουσιάζονται επίσης Διδακτορικές διατριβές και πτυχιακές εργασίες, βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την Αρχαία Ελίκη και το ερευνητικό έργο, διακρίσεις και συγχαρητήρια προς την επιστημονική ομάδα για τις ανακαλύψεις της. Η έκθεση ολοκληρώνεται με προβολή του επιστημονικού ντοκυμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού BBC  -με υπότιτλους στα ελληνικά- και με εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της Ντόρας Κατσωνοπούλου για την Αρχαία Ελίκη και το μακρόχρονο ερευνητικό έργο που μπορούν οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν στην υπερυψωμένη σκηνή της έκθεσης.   

   

Η ΕΦΑΕΛ με ειδικό ονομαστικό πίνακα στον χώρο της Έκθεσης ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της έκθεσης, επιστημονικούς συνεργάτες, εθελοντές και υποστηρικτές, και την Εταιρεία Πολιτισμού «Περίπατος» για την επιμέλεια.

Από το ΔΣ

                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου