ΠΑΤΡΑ / ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), όπως, κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, διοργανώνει επετειακή έκθεση με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821. Για το λόγο αυτό, διαμόρφωσε τον εκθεσιακό χώρο του με σχετικό ιστορικό υλικό ενώ θα εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια και έντυπα που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Μεταξύ των εκθεμάτων που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες του Μουσείου Τύπου είναι χειρόγραφα (το πρακτικό της Γ' Εθνοσυνέλευσης προς τον Ι. Καποδίστρια που τον καλούν οι πρόκριτοι στις 6/4/1827να αναλάβει Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο όρκος των Ελλήνων αξιωματικών με ημερομηνία 21/3/1822, επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς την Εθνοσυνέλευση να αποφυλακιστούν οι Βαλτετζιώτες στις 21/3/1827 κά.), εφημερίδες: (πρωτότυπο της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» με ημερομηνία 7/9/1824, ο «Φίλος του Νόμου» που εκδιδόταν στην Ύδρα χρονολογίας 1825), ο «Απόλλων» που εκδιδόταν στην Ύδρα χρονολογίας 1831, η «Εφημερίς της Κυβερνήσεως» με ημερομηνία 17/6/1835 που αναφέρει την απαλλακτική απόφαση του Όθωνα για τους Θ. Κολοκοτρώνη και Ι. Πλαπούτα κά.), ιστορικές εκδόσεις («Ερμής ο Λόγιος» που εκδιδόταν στη Βιέννη χρονολογίας 1816 κά.).


 


Η συγκεκριμένη δράση του Δ.Σ. του Μουσείου Τύπου απευθύνεται τόσο σε μαθητές σχολείων, οι οποίοι επισκεπτόμενοι την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του πολιτιστικού φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ, όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες.

Η έκθεση θα ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024. Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ βρίσκεται στην οδό Μαιζώνος 200 (Πάτρα) και λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, από τις 9:00 έως 13:00.

 

Για οργανωμένες επισκέψεις άνω των πέντε ατόμων είναι προτιμότερη η εκ των προτέρων επικοινωνία με τη γραμματεία του Μουσείου στο τηλ 2610 310 488 (κα Κατερίνα Τσίρου) ή στο e-mail: mouseiotipou@esiepin.gr.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου