ΠΑΤΡΑ / ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΕΜΑ: Μαθητές& Διδασκαλία - Νεανική Παραβατικότητα & Κίνδυνοι

 Με κύριο ζητούμενο, να αναδειχθούν τυχόν κενά των σημερινών σχολείων, τόσο σε ό,τι αφορά το πόσο αποτελεσματική είναι η μετάδοση γνώσης, όσο και στο αν ανταποκρίνονται τα σχολεία μας στον κρίσιμο ρόλο της προετοιμασίας των παιδιών για ένταξη τους σε μια κοινωνία πολλαπλών κινδύνων, ο δημοσιογραφικός Όμιλος των εφημερίδων Αχαϊκή Πολιτεία (Politeianews.gr)Match Αχαΐας (Matchnews.gr), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνει ΗΜΕΡΙΔΑ – ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ με θέμα: ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα, (ώρα 19:00), με συμμετέχοντες: Επιστήμονες, Εκπαιδευτικούς, Νέες και Νέους, Γονείς, εκπροσώπους Συλλόγων του εθελοντισμού.

 Σκοπός είναι οι διαδραστικοί διάλογοι σε «ζωντανό» χρόνο, που θα διεξαχθούν μεταξύ ομιλητών και κοινού στο πλαίσιο ενός «ανοιχτού» διαλόγου.

ΑΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Πρόσφατα προκάλεσε αναταράξεις στην σχολική κοινότητα η Έκθεση PISA του ΟΟΣΑσχετικά με την παγκόσμια κατάταξη των Μαθητών ανάλογα με τις μαθησιακές τους αποδόσεις.Δυστυχώς φάνηκε πως τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην 58η θέση ανάμεσα σε 81 χώρες του κόσμου. Επίσης, πυκνώνουν οι «φωνές» Εκπαιδευτικών για την ανάγκη να υιοθετηθούνπρωτοποριακές μέθοδοι διδασκαλίας που θα μπορούν να εγγυηθούν την αντικειμενική απόκτηση γνώσης από τους Μαθητές, έναντι της «αποστήθισης» η οποία σε βάθος ζημιώνει το Εθνικό Σύστημα Παιδείας.

Παράλληλα, η έξαρση του φαινομένου Βίας στον κόσμο των Ανηλίκων, με κρούσματαδυστυχώς και στην περιοχή μας, θορυβεί την τοπική κοινωνία. Ενώ ήδη οδήγησε σε νέους κανόνες που η πολιτεία θεσπίζει διά Νόμου ώστε να τεθούν σε ισχύ εντός των σχολικών μονάδων. Ενώ, τα αποτελέσματα ερευνών του ΚΕΘΕΑ προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχίαεξαιτίας του γεγονότος ότι ανήλικοι ηλικιών από 16 έως 17 χρόνων εμφανίζονταιαπολύτως «εξοικειωμένοι» με τις ναρκωτικές ουσίες, ενώ μεγάλο ποσοστό εξ αυτώνέχει ήδη δοκιμάσει εξαρτησιογόνες ουσίες.

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην αναγκαιότητα να «ανοίξει» ο δημόσιος διάλογος μέσα στην κοινωνία, αναφορικά με τον ρόλο του Σχολείου και το κατά πόσον χρήζει βελτιώσεων και αλλαγών ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σημερινών Νέων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο πάνελ, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ενώ ως Εισηγητές θα μετάσχουν οι:

Ø  Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Περιφερειακός Προϊστάμενος Δ/νσης

Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

 

Ø  Γιώργος Νικολάου, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Ø  Χαράλαμπος Σφέτσος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Τμηματάρχης Διοικητικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Ø  Απόστολος Καπρούλιας, Τακτικό Μέλος στο Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο του Προτύπου Γενικού Λυκείου Πατρών.

 

Ø  Χρήστος Γκρεκιώτης, Εκπρόσωπος Τοπικού Παραρτήματος Πάτρας του

ΕΣΥΝ.

 

Ø  ΕμμανουήλΣουρής, Phd (c) , Ψυχολόγος Master of Public Health ^ Master of Mental of Children and Adolescents.

 

Ø  Διονύσης Ροδίτης, Εκπαιδευτικός / Ιδρυτής του «ΑΣΤΟ-Επικοινωνούμε».

 

Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφοςΑχιλλέας Ροδίτης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου