ΠΑΤΡΑ : ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ-ΚΩΣΤΑΣ ΣΒΟΛΗΣ-«ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας Σβόλης βρέθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή σήμερα το πρωί στο νέο Δημαρχείο της Πάτρας, στηρίζοντας το δικαίωμα των συμβασιούχων για εργασία και το αίτημά τους για στήριξη του δικαστικού τους αγώνα από τη Δημοτική Αρχή.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» ανέφερε τα εξής:

 

 

«Η δική μου θέση εξ αρχής ήταν και παραμένει ότι τώρα που τα δημοσιονομικά της χώρας σιγά-σιγά βελτιώνονται έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης και οικονομικής στενότητας, επιβάλλεται να υπάρχει μεγαλύτερη ροή χρημάτων στην αυτοδιοίκηση έτσι ώστε και προσλήψεις προσωπικού να έχουμε, αλλά και περισσότερα χρήματα για έργα. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να είναι μπαλάκι. Δεν μπορεί, δηλαδή, η Λαϊκή Συσπείρωση της Πάτρας στο πρώτο κύμα εργαζόμενων να λέει πηγαίνετε στα δικαστήρια και θα σας στηρίξουμε και στο επόμενο κύμα εργαζομένων να μην έχει την ίδια θέση. Δεν μπορεί η Λαϊκή Συσπείρωση σε άλλους Δήμους να κάνει το ανάποδο από ό,τι στον Δήμο Πατρέων. Εγώ λέω ότι ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα στη δουλειά και στο να διαβιεί καλά και αξιοπρεπώς και έχει και το δικαίωμα να προσφύγει σε οποιοδήποτε ένδικο μέσο για να διεκδικήσει την εργασία του. Το νομικό πρόβλημα, το αν θα δικαιωθεί δηλαδή ή όχι, είναι θέμα του δικαστή. Εμείς, όμως, λέμε και ανθρώπινα και κοινωνικά ότι χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και ότι, πλέον, μπορούμε και να τους πληρώσουμε. Τώρα πια τα χρήματα από πρόστιμα παλαιών ετών, που αντιστοιχούν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ο Δήμος Πατρέων τα έχει στείλει για είσπραξη μέσω Εφορίας, άρα θα εισπράξουμε πολλά χρήματα που δεν είχαμε άλλες χρονιές, άρα θα έχουμε περισσότερα έσοδα. Και άρα θα έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε κάποιους εργαζόμενους. Σταματάει, λοιπόν, αυτόματα το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής ότι δεν έχουν χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε περισσότερα χρήματα το 2024 και θα είναι τα χρήματα των ανθρώπων που χρωστούν από δημοτικές κλήσεις. Αυτά τα χρήματα είναι πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποιο επιχείρημα για τη Δημοτική Αρχή για να μην πράξει το ανθρωπίνως σωστό. Επιβάλλεται να σταθεί στο δικαστήριο στο πλευρό των εργαζομένων και να πει ότι ναι, τους χρειάζεται. Όταν πήγαμε στο Κοινοβούλιο είπα στον Δήμαρχο χτύπα την πόρτα της Νέας Δημοκρατίας και διεκδίκησε πράγματα για την πόλη μας κι αν δεν σου ανοίξουν εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα τους καταγγείλω δημόσια. Εμείς διεκδικούμε απέναντι σε Υπουργούς και Κυβέρνηση. Εγώ μπορώ να πω πράγματα απέναντι σε αυτό που πιστεύω πολιτικά. Εχω και την τόλμη και τη δυνατότητα να το κάνω. Αυτήν τη δυνατότητα, δυστυχώς, δεν την έχουν οι της Δημοτικής Αρχής. Πώς να τα βάλουν με το κόμμα τους; Εμείς είμαστε δίπλα στους συμβασιούχους. Ανθρώπινα και μόνο δεν μπορείς να πεις όχι σε έναν άνθρωπο που πληρώνεται με 500 ευρώ. Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συνεδριάζει εκτάκτως, παρά μόνον για ψηφίσματα για την Παλαιστίνη. Μακάρι να έχει την ευαισθησία ο Δήμαρχος και να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς εκεί θα είμαστε».

 

ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

 

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας αγωνίστηκε και αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις, για ναυπάρχει «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα». Οργάνωσε τη μεγάλη κινητοποίηση Πάτρα-Αθήνα με τα πόδια, με επιμονή οργάνωσε, συμμετείχε και συμμετέχει σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα, διεκδικώντας από τις Κυβερνήσεις τα αυτονόητα: να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις του Δήμου με μόνιμο προσωπικό,  να έχουν επιπλέον μοριοδότηση οι εργαζόμενοι που δούλεψαν στον Δήμο και απέκτησαν εμπειρία (8μηνα ΟΑΕΔ κλπ.), να αμείβονται με μισθό σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, την επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου για να καλύψει τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά και τη συνολική λειτουργία της πόλης μας.

Η Δημοτική Αρχή αγωνίστηκε έντιμα και για το θέμα των συμβασιούχων των προγραμμάτων της«κοινωφελούς» εργασίας του ΟΑΕΔ, με σεβασμό στις ανάγκες τους για ζωή, για να μην είναι όμηροι κανενός, ούτε πολιτικών δυνάμεων που αξιοποιούν την αγωνία τους για εργασία, ούτε δικηγορικών γραφείων που τους πηγαίνουν Πάτρα, Αθήνα, Πειραιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, αναζητώντας «θετική» έδρα.

 

Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων που έχουν περάσει από το Δήμο Πατρέων, ξεπερνούν τους 4000 και όλοι ζητούν το αυτονόητο: δουλειά. Όμως, ο Δήμος Πατρέων δεν έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα και η κυβέρνηση αρνήθηκε την έκτακτη επιχορήγησή του.Έργα κρίσιμα, όπως η αντιμετώπιση κατολισθήσεων (σε Ζαβλάνι, Αρόηκτλ.), η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και άλλα πολλά, έγιναν μισθοδοσία των συμβασιούχων, μέσω αναμορφώσεων του προϋπολογισμού. Ξεπερνά τα 17εκατομμύρια ευρώ,το ποσό που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα ο Δήμος για την κάλυψη των δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε λειτουργία με οριακό προϋπολογισμό.

Η Δημοτική Αρχή πορεύτηκε με την αλήθεια και το δίκιο στο θέμα όλων των συμβασιούχων. Τόσο αυτών που κάνουν σήμερα κατάληψη, όσο και των εκατοντάδων για τους οποίους βγήκαν αρνητικές αποφάσεις από το Λασίθι και έφυγαν από το Δήμο τους προηγούμενους μήνες. Το ίδιο έπραξε και για τους άλλους 450, για τους οποίους το δικηγορικό γραφείο ψάχνει σήμερα, μετά από την Πάτρα και το Ρέθυμνο, στην Αθήνα για «θετική» έδρα, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται η Νομική Υπηρεσία κάθε 2-3 μέρες και εντέλει τα προσωρινά μέτρα να αναβάλλονται, μέχρι να βρεθεί η «θετική έδρα».

Το θέμα αυτό δεν μπορεί να το λύσει ο Δήμος Πατρέων.Δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτοί μπορούν να το λύσουν. Στόχος όσων αξιοποιούν την αγωνία και την απελπισία των συμβασιούχων, είναι να χτυπήσουν τη Δημοτική Αρχή και τον πολιτικό φορέα που τη στηρίζει. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία, έχουν σχέδιο, αξιοποιούντις ανάγκες των εργαζομένων.

Όλοι στο πόδι!

Καλούμε σεσυγκέντρωση στο Δημαρχείο,αύριο Παρασκευή 12Απριλίου, στις 10:00π.μ. και τη Δευτέρα 15/4 πάμε εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών,απαιτώντας:

·        Να δοθεί εδώ και τώρα η χρηματοδότηση πουν δικαιούται ο Δήμος Πατρέων, σύμφωνα με το Νόμο «Καλλικράτη», καθώς και τα παρακρατηθέντα (από 91 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ο Δήμος λαμβάνει 24).

·        Εδώ και τώρα έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Πατρέων για την κάλυψη της μισθοδοσίας και της ασφάλισης των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που παραμένουν στο Δήμο με δικαστικές αποφάσεις.

·        Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων τουδήμου μέσω ΑΣΕΠ, μοριοδότηση όλων όσων εργάστηκαν στο Δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κλπ.) και απέκτησαν εμπειρία.

·        Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

·        Μισθός και δικαιώματα, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου