«Χρονικό του Πατραϊκού Τύπου 1840-1940», τιμήθηκε ο Νίκος Πολίτης για το έργο του.

 Η προσωπικότητα, το ήθος και  η προσφορά του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Πολίτη φώτισαν το «Επίκεντρο» στην Πάτρα, τη Δευτέρα (27/5) το βράδυ, στην εκδήλωση για την επανέκδοση του βιβλίου του  «Χρονικό του Πατραϊκού Τύπου 1840-1940».

Σε μια γεμάτη αίθουσα η δημοσιογραφική οικογένεια της ΕΣΗΕΠΗΝ με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις «Δόντι» του Ανδρέα Τσιλίρα, που έγινε με τη συναίνεση των γιων του εκ των πατριαρχών της δημοσιογραφίας, Βαγγέλη και Τζίμη Πολίτη.  

Ήταν η καλαίσθητη δεύτερη συμπληρωματική έκδοση του «Χρονικού του Πατραϊκού Τύπου 1840-1940» μετά την πρώτη το 1984, ενός έργου που είναι σταθμός για τον Τύπο.

 

Για το βιβλίο, για την προσφορά, για τις αρετές, για τα ιδεώδη του  Νίκου Πολίτη, μίλησαν ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ Θανάσης Μπαμπανέβας, ο δικηγόρος και συγγραφέας Χρήστος Μούλιας και ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του Μουσείου Τύπου,  με το οποίο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη η ζωή του Νίκου Πολίτη, Μιχάλης Βασιλάκης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης κατά την οποία απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης και ο υπεύθυνος των εκδόσεων «Δόντι» Ανδρέας Τσιλίρας, έκανε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης, που επιμελήθηκε και βίντεο με τη ζωή του Νίκου Πολίτη από τη γέννηση του το 1920 μέχρι το θάνατο του το 2005.

 Ο Θανάσης Μπαμπανέβας αναφέρθηκε  στον «ανυπέρβλητο δημοσιογράφο, καταξιωμένο συγγραφέα, τον ακατάβλητο ερευνητή Νίκο Πολίτη, που κατόρθωσε να καταγράψει με αδρές γραμμές, ιστορίες, μνήμες, γεγονότα και δοξασίες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν, στην πολυκύμαντη, όσο και ενδιαφέρουσα πορεία του Πατραϊκού Τύπου από το 1840 μέχρι το 1940, ενώ περιέγραψε και τη συνύπαρξη τους για 15 χρόνια στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ».

Ο Χρήστος Μούλιας εξήρε την προσωπικότητα του Νίκου Πολίτη, τόνισε τη σημασία του συγγραφικού έργου του εστιάζοντας σε ιστορικά γεγονότα που επισημαίνονται στο βιβλίο, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για ντοκουμέντα, τα οποία αναδεικνύονται στο «Χρονικό του Πατραϊκού Τύπου 1840-1940».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Βασιλάκης υπογράμμισε κυρίως την μεγάλη προσφορά του Νίκου Πολίτη στο Μουσείο Τύπου, ενώ μίλησε για τη λειτουργία του και τις γνώσεις που παρέχει  σε μαθητές, φοιτητές και ερευνητές.

Συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης από την ΕΣΗΕΠΗΝ του σπουδαίου τυπογράφου και πνευματικού δημιουργού Αντώνη Παπαντωνόπουλου, που ήταν ένας από τους συνεργάτες και φίλος του Νίκου Πολίτη. Η τιμητική πλακέτα και ο πάπυρος απονεμήθηκαν στον Αντώνη Παπαντωνόπουλο από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκο Κορτέση.

Η εκδήλωση έκλεισε με λίγα λόγια και πολύ συγκίνηση από τον Τζίμη Πολίτη για τον πατέρα του, τον αξέχαστο σε όλους μας Νίκο Πολίτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου