Ολο-κλειστά λόγω καύσωνα Κι ενώ πολλοί δήμοι έδειξαν τον δρόμο υιοθετώντας τη μέση λύση, - Δήμος Μαρκόπουλου Αττικής,  Δήμος Πειραιά, Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Δήμος Σαρωνικού,  Δήμος Ωρωπού, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Μετεώρων, Δήμος Τυρνάβου, Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Λαμιέων, Δήμος Ορχομενού, Δήμος Διστόμου - Αράχοβας – Αντίκυρας, Δήμος Επιδαύρου και πολλοί, πολλοί ακόμα -αυτή που υπαγόρευε η κοινή λογική, όπου αποφάσιζε το κλείσιμο των σχολείων από τις 11:30 και μετά, στην κορύφωση του καύσωνα, ο δικός μας δήμος αποφάσισε να ενεργήσει ριζο-σπαστικά!.

 

 

Αν υπήρχε η επιλογή της μισής ημέρας λειτουργίας τι θα άλλαζε; Τα πάντα. Τα παιδιά θα έρχονταν για πρόβες και οι απογευματινές ή πρωινές γιορτές δε θα ματαιώνονταν. Αλλά ο δικός μας δήμος δεν έχει καιρό για ημίμετρα. Κλειστά τα δημοτικά και νηπιαγωγεία συλλήβδην. Οι τελικές γιορτές μας καληνυχτίζουν. Οι πρόβες του ενός μήνα – τουλάχιστον- στα σκουπίδια. Η αποφοίτηση της Έκτης  τάξης, ο αποχαιρετισμός, οι αναμνήσεις, η νοσταλγία, στο πουθενά.

Έτσι, από τη μια οι μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων θα δώσουν πανελλήνιες και προαγωγικές εξετάσεις αυτές τις μέρες σε αίθουσες χωρίς στοιχειώδη κλιματισμό και από την άλλη οι γονείς των μαθητών των Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών άλλη μια φορά θα επιστρατεύσουν τους παππούδες ή θα ψάχνουν που θα αφήσουν τα παιδιά το πρωί.

Υπάρχει αντίδραση και αγανάκτηση όμως, από τη μεριά των  παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονέων. Και τότε έρχεται το καλύτερο: «Για τις προγραμματισμένες γιορτές μπορεί να αποφασίσει η κάθε σχολική μονάδα αν θα πραγματοποιηθούν ανάλογα, με την ώρα που τις έχει προγραμματίσει.» Φευ της ευθυνοφοβίας! Το μπαλάκι στους/στις εκπαιδευτικούς.

Και οι εκπαιδευτικοί πήραν το μπαλάκι, έπαιξαν μπάλα και πραγματοποίησαν τις γιορτές με την ευθύνη να βαραίνει τους δικούς τους ώμους. Και όλα πήγαν κατ΄ ευχήν.

Τι κι αν χάθηκαν κάποιες πρόβες και όλα δεν ήταν στην εντέλεια; Σε αυτό τον κόσμο –δόξα τω Θεώ- η αγάπη, το μεράκι, η υπευθυνότητα που οδηγούν στην υπέρβαση, δεν χρειάζονται πρόβες για να λειτουργήσουν υποδειγματικά και υπεύθυνα.

Ας το παραδεχθούμε. Τα σχολεία μας είναι χωρίς υπερβολή παντός καιρού. Γιατί κλείνουν σε κάθε είδους καιρική συνθήκη ανεξαρτήτως εποχής και τόπου. Βροχή, καταιγίδες, κρύο, χιόνι και εσχάτως καύσωνας είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδηγούν στην αναστολή των μαθημάτων με την σχολική χρονιά και τον πραγματικό αριθμό μαθημάτων που καλούνται να παρακολουθήσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων να είναι χρόνο με το χρόνο μειούμενος. Και στην τελική γιατί να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο και να μην καθιερωθεί μια και καλή η τηλεκπαίδευση σε μόνιμη βάση, ώστε να μην χρειάζεται να σπαταληθούν χρήματα για τις εκπαιδευτικές υποδομές.

Μήπως τα κλειστά σχολεία για λόγους καύσωνα είναι η νέα δικαιολογία στο οπλοστάσιο του Δήμου για να μπαλώσει με εύσχημο τρόπο τις τραγικές ελλείψεις σε επίπεδο σχολικών υποδομών? Γιατί είναι σίγουρα πιο εύκολο να αποφασίσεις διήμερο και τριήμερο λουκέτο στα σχολεία, από το να καταρτίσεις ως όφειλες ένα πλάνο ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών εγκαταστάσεων μέσω ΕΣΠΑ που καθυστέρησε λόγω εμμονών μια 5ετια, αλλά τώρα πρέπει  τρέχεις στο παρα πέντε για να προφυλάξεις τους μαθητές από τα όποια καιρικά τερτίπια.  Ας λύσουμε τα βασικά, ας σταματήσουμε να κατεβάζουμε ρολά στην εκπαίδευση επικαλούμενοι πάντα λόγους ανωτέρας βίας και προστασίας της υγείας και ας δούμε πώς θα δομήσουμε στη πράξη σύγχρονα, ασφαλή και επαρκή, δημόσια σχολεία.

 

Δημήτρης Τσιπιανίτης. Συντονιστής της ομάδας “παιδεία” του σπιράλ. Εκπαιδευτικός.

Άννα Νικολάου. Μέλος της ομάδας “παιδεία” του σπιράλ. Εκπαιδευτικός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου