Τα ”πώς” και ”γιατί” της φωτιάς που κάθε χρόνο μας κυκλώνει

γράφει η  Σοφία Καυκοπούλου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα. Παράλληλα μέτωπα φωτιάς, απειλούν αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ κινδυνεύουν περιουσίες και συχνά ζώα αλλά και άνθρωποι. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα που κάθε καλοκαίρι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Πυροσβεστική, πολιτική προστασία και κάθε άλλος εθελοντής, βρίσκονται επί ποδός για να βοηθήσουν και να σβήσουν τις εστίες φωτιάς. όμως αυτό το φαινόμενο που έχει αρχή, οφείλει να έχει και τέλος. Και η λύση πρέπει να αναζητηθεί στις αιτίες που το προκαλούν.

 

Οι φωτιές, το μεγαλύτερο ποσοστό τους τουλάχιστον, δεν είναι τυχαίο φαινόμενο και δεν ξεσπούν μόνο από απροσεξία. Σε επίσημο περιοδικό της Πυροσβεστικής, προ τεσσάρων ή πέντε ετών, είχε δημοσιευθεί σχετική μελέτη, στην οποία η υπαιτιότητα των πυρκαγιών αποδιδόταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένους σκοπούς. Φυσικά, το γεγονός να ξεσπάσει μία μικροεστία φωτιάς από παράλειψη και απροσεξία είναι ανθρώπινο όσο και προβλέψιμο, όταν επί παραδείγματι καίμε τα χορτάρια μας σε μη επιτρεπόμενο χρόνο. Αυτό λοιπόν, επαφίεται πλέον στην παιδεία και την κοινωνική ευαισθησία του καθενός, όπως καλλιεργείται από την οικογένεια, το σχολείο και την κάθε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Πολιτείας.

Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με εμπρησμούς, τότε δυστυχώς, μιλάμε για άτομα που δρουν ηθελημένα και τότε, ναι, η απειλή μιας παραδειγματικής τιμωρίας από την Πολιτεία, είναι η μόνη λύση. Διότι ο εμπρησμός είναι έγκλημα και έχει άμεσες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και την υγεία. Συνεπώς, αν δεν υπάρχει ψυχική νόσος, τότε ο εμπρηστής εξυπηρετεί συμφέροντα. Σύμφωνα με τη μελέτη στο ως άνω περιοδικό, ακόμη και εθνικά συμφέροντα διακυβεύονται μέσα από τις φλόγες. Η επαγρύπνηση της υγιούς μερίδας της κοινωνίας είναι απαραίτητη και με την καλή συνεργασία με τους εθελοντές που δίνουν από τον χρόνο και την ψυχή τους, αλλά και τους πυροσβέστες που αποδεικνύουν συνεχώς την αυτοθυσία με την οποία έχουν γαλουχηθεί, ας ελπίσουμε ότι θα προλάβουμε κάποιο μεγαλύτερο κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου