ΠΑΤΡΑ / Διακοπή λειτουργίας για το ηλεκτροτεχνείο Δεμπόνος

 


Μετά 48 χρόνια και λόγω συνταξιοδότησης

Ρεπορτάζ : Ανδρέας Αλεξ. Βρής

Επί 48 χρόνια εξελίχθηκε και αναδείχθηκε  στο είδος του σε σε σημείο αναφοράς για την Πάτρα και στη διάρκεια αυτών των χρόνων, εξυπηρέτησε χιλιάδες κατόχους οχημάτων , Πατρινών και όχι μόνο. Και τώρα που ήλθε η ώρα να κατεβάσει  ρολά αφήνει πραγματικά δυσαναπλήρωτο κενό.

Ναι μας ήλθε  ξαφνικό αλλά είναι αλήθεια ότι ο πασίγνωστος  Δεμπόνος, το ηλεκτροτεχνείο στην οδό Γκότση , που η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της πόλης,  έκλεισε. 


  

 Το ηλεκτροτεχνείο  Δεμπόνος ξεκίνησε το 1976 στο  ίδιο χώρο που το γνώρισαν πολλές γενιές Πατρινών επί της κεντρικής οδού Γκότση  14, λίγα μέτρα από την γωνία με την οδό Ρήγα Φεραίου από τον Θανάση  Δεμπόνο που μέχρι τότε συνεργαζόταν με τον Αθαν . Αθανασάτο και είχαν μαζί  εργαστήριο  επισκευής μπαταριών εκεί κοντά στην οδό Καρόλου καί Τζούρτζ.

Ηδη  από το 1980 στο ηλεκτροτεχνείο  συμμετείχε για τα καλά εργαζόμενος εντατικά  και ο γιός  του Θωμάς, που έχοντας αποκτήσει από μικρή ηλικία εμπειρία και γνώση στο αντικείμενο ανέλαβε σταδιακά  όλο το  βάρος  της επιχείρησης.

Στο μεταξύ  η φήμη του ηλεκτροτεχνείου είχε ξεπεράσει κατά πολύ όχι μόνο τα όπια της Πάτρας αλλά και της  Αχαίας με αποτέλεσμα να αναζητούν το όνομα Δεμπόνος και ενδιαφερόμενοι από άλλες περιοχές.

Υπήρξαν  περίοδοι που  για να ανταπεξέλθει στον φόρτο εργασίας που αναλάμβανε είχε προσωπικό  και επτά  άτομα.

Για παράδειγνα είχε αναλάβει την κάλυψη του στόλου των αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών της πρώην Χωροφυλακής , μετέπειτα της Αστυνομίας, του ΟΤΕ και άλλων υπηρεσιών σε επίπεδο νομού.

Η διακοπή λειτουργίας του  ηλεκτροτεχνείου  Δεμπόνος  ολοκληρώνει ένα ενδιαφέρον ειδικό κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης όσο αφορά τους κατόχους αυτοκινήτων ή δικύκλων ενώ πλέον έχουν αλλάξει δραματικά και οι συνθήκες στην αγορά και η αναζήτηση ηλεκτοτεχνίτη -  μάστορα δεν είναι  ούτε απλή ούτε εύκολη.

Γιατί ο Θωμάς  Δεμπόνος  ήταν  πάντα διαθέσιμος και τον εύρισκες ανά πάσα ώρα να προστρέξει πρόθυμα για να αποκαταστήσει  την βλάβη ενώ στο χώρο του ηλεκτοτεχνείου, μεσα στο κέντρο της πόλης, όπου τον εύρισκες,  εργαζόταν ατέλειωτες ώρες.

Τώρα ήλθε η ώρα να απολαύσει την συνταξιοδότησή του .

Όλοι  οι μέχρι τώρα πελάτες του θα δούν τι θα κάνουν όταν ξαφνικά θα ξεμένουν από ηλεκτρολογικό και το όχημά  τος  θα  τους έχει αφήσει στην άλλη άκρη της πόλης.

Τέλος για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι ο δημιουργός του ηλεκτροτεχνείου Θανάσης  Δεμπόνος, που έφυγε από την ζωή το 2022, είχε διαπρέψει  και ως μέλος του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών  Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου