Πλούσια σε δράσεις με όλα τα τμήματα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών ολοκληρώθηκε η Ναυτική Εβδομάδα 2025 στη πόλη της Πάτρας, που διοργάνωσαν ο Ναυτικός Σταθμός Ιονίου και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.
Το Σάββατο 5 Ιουλίου δόθηκε η εκκίνηση του δεύτερου αγώνα Ανοικτής Θαλάσσης (ο πρώτος αφορούσε μια παράκτια διαδρομή και πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας), με μια εμβληματική διαδρομή για τον Όμιλο 60 μιλίων διάπλου του Πατραϊκού μέχρι την Οξειά και επιστροφή χωρίς σταθμό (διανυκτέρευση αρόδου), με τα σκάφη να τερματίζουν τις πρωϊνές ώρες μετά από ολονύκτιο ταξίδι λόγω άπνοιας και με τη συμμετοχή πάνω από 20 σκαφών και 100 ιστιοπλόων.
Ταυτόχρονα το ίδιο απόγευμα, στο Μόλο της Αγ. Νικολάου μαζί με αθλητές του Α.ΙΟ.Ιάσων Ρίου, αθλητές και των δυο Ομίλων από τα τμήματα Optimist και Ilca 4 συμμετείχαν σε αγώνα επίδειξης μέσα στο λιμάνι, πραγματοποιώντας, εντυπωσιακές διελεύσεις και ελιγμούς πολύ κοντά στους θεατές. Στο εντυπωσιακό αυτό σκηνικό προστέθηκαν και οι αθλητές του τμήματος ΑMEA του Ι.Ο.Πατρών με 4 σκάφη Hansa. Το εντυπωσιακό σκηνικό συμπληρώθηκε με ένα σκάφος Ανοικτής Θαλάσσης του Ομίλου που πραγματοποίησε διελεύσεις με πλήρη ιστιοφορία. Μετά το πέρας της επίδειξης ακολούθησε βράβευση των συμμετεχόντων από τους διοργανωτές.
Μια ημέρα πριν, την Παρασκευή 4 Ιουλίου στο My Way Hotel & Events πραγματοποιηθήκαν ομιλίες της Μουσειολόγου - Επιμελήτριας Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών κας. Μανωλοπούλου με θέμα: «Πάτρα: Λιμάνι της Μεσογείου-Κύματα Ιστορίας. Η διαχρονική πολιτιστική ταυτότητα της Πάτρας», όπου μεταξύ άλλων θύμισε και συγκίνησε με μια διαδρομή μέσα στο χρόνο της ναυτικής ιστορίας της πόλης που δεν πρέπει να ξεχνάμε, ο καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Καραμπελιάς με θέμα: «Ο Ρόλος του Λιμένα των Πατρών στην Μετανάστευση των Ελλήνων από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αι.: Μια Κοινωνιολογική Προσέγγιση», ο οποίος εστίασε στις μαρτυρίες Ελλήνων μεταναστών των αρχών του αιώνα από την πόλη μας, που ζούσε το μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής και αποτελούσε την καρδιά και τον θρήνο του αποχωρισμού χιλιάδων Ελλήνων, που για κάποιους από αυτούς η Πάτρα αποτελούσε το τελευταίο ελληνικό έδαφος που αντίκρυζαν πριν τον αποχωρισμό.
Η εκδήλωση της Παρασκευής έκλεισε με την ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της ΕΙΟ και προέδρου του Ι.Ο.Πατρών Κώστα Καλογερόπουλου με θέμα: «Συνέχιση μια ναυτικής ταυτότητας και ναυταθλητισμός. Τα μοντέλα των άλλων χωρών», ο οποίος τόνισε πως για τους ναυτικούς ομίλους η αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδος είναι πολύ σημαντική υπόθεση και γι αυτό οι ναυτικοί όμιλοι την στηρίζουν σε όλη της Ελλάδα. Είναι κάτι που έλειπε από την χώρα μας σε μια εποχή που πραγματοποιούνται πάρα πολλές εκδηλώσεις οι οποίες στηρίζονται από τις τοπικές διοικήσεις. Για μια πόλη σαν την δική μας με πλούσια ναυτική ιστορία τέτοιες εκδηλώσεις έρχονται να καλύψουν ένα κενό στην διαμόρφωση αντιλήψεων και νοοτροπίας, και αυτό από μόνο του τις καθιστά σημαντικές. Κλείνοντας ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε επίσης πως καλές είναι οι εορτές και οι πανηγυρισμοί… αλλά όταν αυτές τελειώνουν, έρχεται η καθημερινότητα των ναυτικών ομίλων οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να έχουν παράκτιες εγκαταστάσεις... και εκεί αντιμετωπίζουν πανελλαδικά προβλήματα και πολλές άλλες νοοτροπίες που χρειάζονται άμεσα νομοθετικές παρεμβάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου