Με σαφές πολιτικό μήνυμα υπέρ της ουσιαστικής προστασίας, της λειτουργικής διαχείρισης και της έγκαιρης χρηματοδότησης των μνημείων της Κέρκυρας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, συμμετείχε στην ημερίδα του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα την κατάρτιση διαχειριστικών σχεδίων για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας που έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2026, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε εκτενώς στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη εκπονηθεί ένας μεγάλος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διατήρηση και αναβάθμισή της, ο οποίος όμως απαιτεί σταθερή χρηματοδοτική στήριξη και συνεχή διοικητική παρακολούθηση.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να συνεδριάζει πολύ συχνότερα - τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως - ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τα προβλήματα που ανακύπτουν και να προωθούνται οι απαραίτητες υποδομές που θα διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή προστασία του μνημείου.
Στο περιθώριο της ημερίδας, ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την οποία έθεσε με σαφήνεια τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική ταυτότητα και τη διεθνή ακτινοβολία της Κέρκυρας, ζητώντας επιτάχυνση διαδικασιών, θεσμική συνέπεια και ουσιαστική συνεργασία.
Ο Περιφερειάρχης έθεσε επίσης στην Υπουργό το σοβαρό ζήτημα της παρατεταμένης καθυστέρησης στις εργασίες αποκατάστασης του Αχιλλείου τονίζοντας ότι η σημερινή εικόνα του δεύτερου μουσείου της χώρας σε επισκεψιμότητα είναι πλέον εξαιρετικά προβληματική και δεν συνάδει ούτε με την ιστορική του σημασία, ούτε με τη διεθνή του προβολή.
Η κ. Μενδώνη συμφώνησε απολύτως με τη σοβαρότητα του ζητήματος επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι οριακή και ξεκαθαρίζοντας ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση βαραίνει αποκλειστικά την ΕΤΑΔ Α.Ε..
ΣΤΟ ΕΣΠΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
Στο μεταξύ, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υπέγραψε την ένταξη στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2021–2027» του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη Γέφυρας Πρόσβασης Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας και Μέτρα Στερέωσης Δυτικού Αναλήμματος», συνολικού προϋπολογισμού 3.112.000 ευρώ
Το έργο, με κύριο φορέα το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αφορά ένα εμβληματικό τμήμα των ενετικών οχυρώσεων της Κέρκυρας και συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας και της προστατευόμενης από την UNESCO Παλιάς Πόλης.
Με τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν υπό την παρακολούθηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, επιδιώκεται η στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της γέφυρας πρόσβασης του Παλαιού Φρουρίου, η στατική ενίσχυση του δυτικού αναλήμματος, καθώς και η αποκατάσταση του παρακείμενου τείχους εξασφαλίζοντας, τόσο την ασφάλεια, όσο και την αναβαθμισμένη επισκεψιμότητα του μνημείου
Την ίδια στιγμή, θετική εξέλιξη καταγράφεται και για το έργο του κτηρίου του παλιού αρχαιολογικού μουσείου της Κέρκυρας, πλησίον του ταφικού μνημείου του Μενεκράτη, καθώς προχωρά η ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατηγική στόχευση για συστηματική ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της Κέρκυρας.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, δήλωσε:
«Η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια τυπική διοικητική υποχρέωση. Αποτελεί ζήτημα ταυτότητας, ιστορικής ευθύνης και αναπτυξιακής στρατηγικής. Η Κέρκυρα και συνολικά τα Ιόνια Νησιά διαθέτουν μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, τα οποία απαιτούν σχέδιο, συνέπεια και αποφασιστικότητα.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διεκδικεί, χρηματοδοτεί, παρεμβαίνει και απαιτεί λύσεις. Από την Παλιά Πόλη και το Παλαιό Φρούριο έως το Αχίλλειο και το Μνημείο του Μενεκράτη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι για εμάς στρατηγική επιλογή και διαρκής πολιτική προτεραιότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου