ΠΑΤΡΑ / Περιβαλλοντική βόμβα η εγκαταλελειμμένη Pirelli!

Σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον προαύλιο χώρο του πρώην εργοστασίου Pirelli στη Λεύκα Πατρών και ξεκίνησε από στοιβαγμένα ελαστικά (λάστιχα) η κατάσταση στη διάρκεια της πυρκαγιάς, χαρακτηριζόταν από αποπνικτικές συνθήκες, μείωση της ορατότητας, δυσάρεστη-επικίνδυνη κατάσταση της  ατμόσφαιρας, που δημιουργήθηκε από τον πυκνό μαύρο καπνό (σκέπασε μεγάλο μέρος της νότιας Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής).

 


Όμως πρέπει να γίνει γνωστό στους πολίτες ότι η καύση ελαστικών απελευθερώνει τοξικούς ρύπους όπως:
-Διοξείδια του θείου και του αζώτου
-Πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs)
-Διοξίνες
-Βαρέα μέταλλα
-Σωματίδια PM2.5 και PM10

Αυτοί οι ρύποι συμβάλλουν σε μολυσμένη ατμόσφαιρα, πιθανή ρύπανση εδάφους και υδάτων από τις στάχτες, ενώ δημιουργούν μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία (αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμούς, κλπ).

Η φωτιά σε βιομηχανικό χώρο με απόβλητα πλαστικών/ελαστικών εντείνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση σε μια ήδη αστική/ημι-βιομηχανική ζώνη.

Η περιοχή χρειάζεται: 

α) άμεση αξιολόγηση από περιβαλλοντικές υπηρεσίες για τυχόν περαιτέρω καθαρισμό.

β) παρακολούθηση της ποιότητας αέρα.

Το περιστατικό αναδεικνύει και πάλι τους κινδύνους από εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και παράνομες δραστηριότητες σε αυτές.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΪ́ΑΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου