Πόσες φορές μπορεί να περνάτε τον δρόμο χωρίς να έχετε ελέγξει το αν έρχονται ή όχι αυτοκίνητα ή πόσες φορές έχει τύχει να περπατάτε στον δρόμο, αλλά την ίδια στιγμή να σταματάτε ή να κοιτάζετε την οθόνη του κινητού και να μην αντιλαμβάνεστε αν κάτι έχει συμβεί γύρω σας;
Φαίνεται πως στην Ιταλία τα παραπάνω περιστατικά (και αρκετά πιο σοβαρά) έγιναν η αφορμή ώστε οι αρμόδιες αρχές να καταλήξουν σε κανονισμούς που επιβάλλουν στους πεζούς πώς να περπατούν στον δρόμο – και για την ακρίβεια το αν θα χρησιμοποιούν ή όχι το κινητό τους, τη στιγμή που περνούν από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο.
Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στην Ιταλία προβλέπει πρόστιμα για τους πεζούς που χρησιμοποιούν το κινητό τους ενώ διασχίζουν τον δρόμο, στο πλαίσιο των μέτρων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νέου ΚΟΚ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 75 ευρώ.
Στόχος είναι να περιοριστούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας οδηγός δεν προλαβαίνει να αντιδράσει σε έναν πεζό που δεν προσέχει καθόλου στον δρόμο, επειδή ασχολείται με το κινητό του. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η απαγόρευση θα αφορά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως laptop, tablet και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.
Ωστόσο, οι πεζοί θα μπορούν να πραγματοποιούν συνομιλίες με hands-free ενώ διασχίζουν τον δρόμο, καθώς και να χρησιμοποιούν το κινητό τους σε περίπτωση ανάγκης. Επιτρέπονται επίσης τα ακουστικά, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να ακούν επαρκώς και από τα δύο αυτιά ήχους εκτός αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου