ΠΑΤΡΑ : ΟροΠαίδιο – Χώρος Καλλιτεχνικών Αναρριχήσεων


Το  ΟροΠαίδιο – Χώρος Καλλιτεχνικών Αναρριχήσεων  σας παρουσιάζει τα φετινά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.  Βασικό στοιχείο είναι η βιωματική προσέγγιση και  η επαφή με το Θέατρο ,τις Τέχνες και τον κόσμο που μας περιβάλλει, μέσω της ελεύθερης έκφρασης και της αλληλεπίδρασης . Τα εργαστήρια μας, σχεδιάζονται και διεξάγονται από παιδαγωγούς και εμψυχωτές Θεατρικού Παιχνιδιού και αντλούν τα θέματά τους από τις ανάγκες αυτών που συμμετέχουν.
Εργαστήριο ελεύθερης Έκφρασης - για παιδιά 2,5 – 4 χρονών
             
  Χρησιμοποιώντας κυρίως τεχνικές του Θεατρικού Παιχνιδιού αλλά και το ελεύθερο  παιχνίδι των παιδιών αυτής της ηλικίας, βασικός μας στόχος είναι τα παιδιά να πάρουν μέρος σε μια παιδαγωγική διαδικασία που τους προσφέρει χαρά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ψυχοσωματική ανάπτυξη και στην ομαλή κοινωνική προσαρμογή. Μέσα από την κίνηση, την απελευθέρωση της φαντασίας, την ενίσχυση της συμβολικής σκέψης και τη συνεργασία, τα παιδιά δραστηριοποιούνται, ανακαλύπτουν το σώμα τους και τον δικό τους τρόπο έκφρασης, γνωρίζουν τον κόσμο, μαθαίνουν σταδιακά και αβίαστα τους κανόνες που μια ομάδα χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Εργαστήρια Θεατρικού Παιχνιδιού - για ομάδες παιδιών από 4 έως 11 χρονών

   Πρόκειται για μια ευχάριστη, δημιουργική και ομαδική δραστηριότητα, η οποία προέρχεται από τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Με βασικά εργαλεία τόσο τη Παιδαγωγική μέσα από το Θέατρο, όσο και το Παιχνίδι, στα εργαστήρια Θεατρικού Παιχνιδιού τα παιδιά καλλιεργούν τα εκφραστικά τους μέσα, μαθαίνουν παίζοντας, κοινωνικοποιούνται, αποκτούν κριτική σκέψη, εξασκούν τη φαντασία τους, επικοινωνούν, αντιλαμβάνονται την ανάγκη ύπαρξης κανόνων. Μέσα από τη σωματική έκφραση και τον αυτοσχεδιασμό, διαμορφώνουν ρόλους, αναπαράγουν και ερμηνεύουν θέματα που τα απασχολούν, δρουν δημιουργικά και συλλογικά.

Εργαστήριο Θεατρικού Παιχνιδιού – για εφήβους
   Σε ένα παιδαγωγικό κλίμα που δε στηρίζεται στο σωστό και στο λάθος αλλά στην ελεύθερη έκφραση, οι έφηβοι μπορούν να διοχετεύσουν δημιουργικά την ενέργειά τους, να  αποθέσουν ένα μέρος του ψυχοσυναισθηματικού φορτίου που τους κατέχει, να αναπτύξουν την απαραίτητη ευαισθησία απέναντι στις τέχνες όπως και σε κάθε έκφανση του ''ωραίου'' στη φύση και στη ζωή. Μέσα από την ουσιαστική επαφή με τεχνικές δανεισμένες από το Θέατρο, οι έφηβοι εκφράζουν τον εαυτό τους, τις σκέψεις, τις παρορμήσεις και τις επιθυμίες τους, παίρνουν πρωτοβουλίες, διαμορφώνουν ρόλους προβάλλοντας τα προσωπικά τους στοιχεία, καλλιεργούν τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους, επικοινωνούν, αποδέχονται και γίνονται αποδεκτοί.



Εργαστήριο Κινουμένων Σχεδίων – για παιδιά 6-12 χρονών
 Το εργαστήρι κινουμένων σχεδίων προσφέρει  στα παιδιά την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την δημιουργική τους σκέψη, να επινοήσουν ιστορίες και να πλάσουν τους δικούς τους κόσμους, πλάσματα και ήρωες. Τα καλεί να παίξουν, να προβληματιστούν και να συνεργαστούν δίνοντας υπόσταση, ζωή  και κίνηση στη φαντασία τους μέσω της εικονογραφημένης αφήγησης (κόμικς) και των κινουμένων σχεδίων. Ειδικότερα τα παιδιά θα ασχοληθούν με τεχνικές σχεδίου, ζωγραφική με χρώματα, δημιουργία κόμικς και δημιουργία κινούμενου σχεδίου (με τη τεχνική stop motion animation: καρέ-καρέ)

Εργαστήριο Βιωματικής Εξερεύνησης του Φυσικού Περιβάλλοντος
 – για παιδιά 6-12 χρονών

   Μέσα από τη βιωματική εξερεύνηση, τα παιδιά συνδέονται με τη φύση, ανακαλύπτουν τα μυστικά της και μαθαίνουν για και από αυτή. Το κίνητρο για τη δημιουργία αυτής της δραστηριότητας είναι η ανάγκη να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τους φυσικούς και φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής του ανθρώπου. Στόχος των εργαστηρίων είναι η συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μέσα από το παιχνίδι, τη συνεργασία, την απελευθέρωση της φαντασίας, την ελεύθερη έκφραση και τη προσέγγιση του ανθρώπου ως κομμάτι του περιβάλλοντος του. Τα εργαστήρια είναι πολυδιάστατα και διαθεματικά, αξιοποιούν διαφορετικές τεχνικές και μεθόδους και πραγματοποιούνται τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό χώρο (εξορμήσεις- εκδρομές έπειτα από συνεννόηση με τους γονείς).

Εργαστήριο μουσικής έκφρασης - για γονείς και παιδιά
από 12 μηνών – έως 2, 5 ετών

  Η σχέση γονέα – παιδιού είναι η πιο σημαντική σχέση στη ζωή ενός ατόμου και το σπουδαιότερο μέσο έκφρασης που τη συντροφεύει είναι ο ήχος, η κίνηση και το παιχνίδι. Τα νανουρίσματα, τα ταχταρίσματα, ο ρυθμός, η φωνή, αποτελούν βασικές μουσικές εμπειρίες και είναι καθοριστικά στοιχεία για την κινητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, την κοινωνικοποίηση αλλά και την εξέλιξη της σχέσης του με τη μουσική. Το εργαστήριο αυτό έχει ως στόχο να παρέχει τα κατάλληλα ερεθίσματα που θα βοηθήσουν τους γονείς να ανακαλύψουν τρόπους ώστε να εμπνέουν στο παιδί την έκφραση και την επικοινωνία, να εμπλουτίσουν το παιχνίδι, να καλλιεργήσουν την επαφή των παιδιών με τον ήχο και την κίνηση και να φτιάξουν όλοι μαζί τις δικές τους ρυθμικές και μελωδικές συνθέσεις.




Εργαστήριο Θεατρικού Παιχνιδιού – Κινουμένων Σχεδίων – Μουσικής Έκφρασης
– για παιδιά 4-10 χρονών

  Ένα εργαστήριο όπου οι τέχνες συναντιούνται και παίζουν με σκοπό τα παιδιά ν’ ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους και ν’ αποκτήσουν νέες δυνατότητες δημιουργικής σύνθεσης. Η μια δράση δίνει στην άλλη ερεθίσματα για επεξεργασία, αναπαραγωγή και διαμόρφωση αποτελεσμάτων μέσα από τις πολλαπλές μορφές που μπορεί να μας προσφέρει η τέχνη. Τα εργαστήρια θα γίνονται το κάθε ένα ξεχωριστά, με βασικό το Θεατρικό Παιχνίδι, και κάποιες στιγμές θα συναντιούνται.

Εργαστήρι Έκφρασης και Επικοινωνίας - για ενήλικες


   Πρόκειται για μια προσέγγιση της τέχνης μέσα από την αίσθηση και τη φαντασία, μια δράση δημιουργικής έκφρασης, εμβάθυνσης των ανθρωπίνων σχέσεων, εναρμόνισης πνεύματος-ψυχής-σώματος. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το Θεατρικό φαινόμενο μέσα από μιαν άλλη διάσταση πέραν της συμβατικής. Μέσα από τη σκηνική σύμβαση το άτομο (ξανα)έρχεται σε επαφή με το Παιχνίδι, απελευθερώνει τη φαντασία του, λειτουργεί αυθόρμητα, αναπλάθει την καθημερινότητά του, επικοινωνεί μέσω της δράσης και της δημιουργίας, κάνει μια θέαση τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού του κόσμου.
  Με βασικά εργαλεία το Σώμα, την Κίνηση και τον Λόγο, έχει τη δυνατότητα να εκφράζει καταστάσεις, να διαμορφώνει ρόλους με το δικό του τρόπο, να επικοινωνεί μέσα από τα συναισθήματα αλλά και να πειραματίζεται, να αυτοσχεδιάζει και να οδηγείται στη δημιουργία συλλογικών αποτελεσμάτων.
 

Προσεχώς στο ΟροΠαίδιο θα λειτουργήσουν κύκλοι Εργαστηρίων Θεατρικού Παιχνιδιού για όσους ασχολούνται με παιδιά και μαθήματα Τάι –Τσι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε μας στο www.facebook.com/Oropaidio ή επικοινωνήστε στα τηλ. 2610220034 / 6946573094 (Ανδριάνα Ταβαντζή)

ΟροΠαίδιο – Χώρος Καλλιτεχνικών Αναρριχήσεων
Κανακάρη 101β (μέσα στη στοά)
info@oropaidio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου