ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Τεκμηριώνει τη διεκδίκηση του τραμ ο Δήμος


Στην κατεύθυνση της τεκμηρίωσης της διεκδίκησης του τραμ και της «ωρίμανσης» της πρότασης ώστε να καταστεί ελκυστική για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης υλοποίησης, κινείται μεθοδικά το τελευταίο διάστημα η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες.  



Έχοντας την πεποίθηση ότι η υλοποίηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον μέσου σταθερής τροχιάς, ενταγμένου σε ένα γενικότερο πλαίσιο αστικών αναπλάσεων, θα αλλάξει με καταλυτικό τρόπο τη λειτουργία της πόλης, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για την οικονομική ανάπτυξη, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, έθεσε εμφατικά το θέμα του τραμ στη συνάντηση που είχε στις αρχές Οκτώβρη με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Εξασφαλίζοντας αρχικά την πολύ θετική ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργού, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες που στοχεύουν στην «θωράκιση» της υπόθεσης του τραμ, καθώς - όπως τονίζει ο Δήμαρχος Ιωαννιτών - «για κάθε μεγάλο θέμα του τόπου μας, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, δεν αρκεί μόνο η πολιτική διεκδίκηση. Είναι αναγκαία η τεκμηρίωση της τεχνικής και οικονομικής του εφικτότητας και η διασφάλιση πως η προωθούμενη λύση εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την «πόλη του αύριο» που οφείλουμε να δώσουμε στους πολίτες».
Έτσι καταρχήν ο Δήμος Ιωαννιτών απέστειλε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναλυτικό ενημερωτικό υπόμνημα, καθώς και την «Μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μέσου σταθερής τροχιάς τραμ στα Ιωάννινα», που είχε εκπονηθεί στο παρελθόν από την περιφέρεια Ηπείρου, προς ενημέρωση του Υπουργού και των υπηρεσιακών  παραγόντων.
Παράλληλα η Δημοτική Αρχή συμφώνησε με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού  Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης(ΕΚΕΤΑ)  που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία, να αναλάβει ως Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών στην υπόθεση του τραμ.
Ακολούθησε δεύτερη συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, όπου με πρωτοβουλία του Υπουργού καθορίστηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, καθώς  η εταιρεία έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να βοηθήσει στην προώθηση του τραμ.  Στη σύσκεψη – εκτός από τον Δήμαρχο- μετείχαν ο πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Τσίτουρας, μηχανικοί της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του Υπουργείου Υποδομών, ερευνητές του ΙΜΕΤ και εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας που είχε εκπονήσει τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του τραμ. Επίσης από τον πρόεδρο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ  κλήθηκε και συμμετείχε στη σύσκεψη ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης που ως γνωστόν ήταν ο πρώτος που είχε ζητήσει -ως Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης την συμμετοχή της εταιρείας στην προώθηση του τραμ.

Τι προκύπτει από τη σύσκεψη
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, έθεσε το θέμα του τραμ στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης του πολεοδομικού συγκροτήματος των Ιωαννίνων, καθώς πρόκειται για φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, που όχι μόνο βελτιώνει το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά συμβάλει στην δημιουργία ευνοϊκότερου αναπτυξιακού περιβάλλοντος.  Ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ συμφώνησε σε αυτή τη λογική και δεσμεύθηκε να βοηθήσει η εταιρεία στην τεκμηρίωση της προώθησης του τραμ σε αυτό το πλαίσιο.
Συμφωνήθηκε ότι για να τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα σε τέτοιου είδους έργα, θα  πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική συγκοινωνιακή θεώρηση του αστικού ιστού. Απαιτείται, λοιπόν, μια επικαιροποίηση κυκλοφοριακών μελετών της πόλης των Ιωαννίνων που θα εντάξει το τραμ στη γενικότερη αστική ανάπλαση της πόλης και την ποσοτικοποίηση των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών για τις μεταφορές. Σε αυτό θα προχωρήσει ο Δήμος με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΑΤ)
Στη συνέχεια και με βάση αυτή την προεργασία, συμφωνήθηκε ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ θα αναλάβει την επικαιροποίηση της μελέτης βιωσιμότητας, ώστε να ισχυροποιηθεί η υπόθεση και να καταστεί αποτελεσματική για την εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων υλοποίησης.

 Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, υπογραμμίζει:
«Είναι πολύ σημαντικό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου δίνει έμφαση στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας σε αστικά συγκροτήματα όπως η πόλη των Ιωαννίνων. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθηση του τραμ. 
Η επιδίωξη η δική μας είναι να προχωρήσουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το τραμ να αποτελέσει τμήμα μιας συνολικής παρέμβασης για την πόλη. Όλες τις ενέργειες που θα τεκμηριώνουν καλύτερα την υπόθεση του τραμ, θα την «ωριμάσουν» για να ισχυροποιηθεί και για να είμαστε αποτελεσματικοί. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν γι’ αυτό».  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου