ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες...


 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ
            Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, που οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται σκληρά και οι πολίτες συνθλίβονται από την κρίση, που οι συμμετοχικοί θεσμοί απαξιώνονται και η δημοκρατία συρρικνώνεται, κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ούτε τις ανάγκες της εποχής, ούτε τη σημασία της συναινετικής και συντονισμένης προσπάθειας των Δήμων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ούτε το ρόλο τους.



            Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η προκλητική και αντισυναδελφική συμπεριφορά ορισμένων (ευτυχώς ολίγων) απέναντι στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, το βράδυ των εκλογών, αλλά και η επιχειρούμενη στη συνέχεια κατάληψη των ΄΄θερινών ανακτόρων΄΄με έφοδο διαρκείας;
            Το νομικό αδιέξοδο στην κατανομή των εδρών, που προέκυψε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και το υπαρκτό θεσμικό κενό, μπορούσε και έπρεπε να λυθεί, έγκαιρα και συναινετικά, με πολιτικούς όρους.
             Σε αυτή την κατεύθυνση καλέσαμε επανειλημμένα την παράταξη «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση για την Ήπειρο» να αναλάβει, ως πλειοψηφούσα δύναμη, πολιτικές πρωτοβουλίες και παρά την αρνητική της στάση επιμέναμε καταθέτοντας, πάντα, συγκεκριμένες προτάσεις.
            Δυστυχώς, προσωπικές φιλοδοξίες, παραταξιακές σκοπιμότητες και, κυρίως, έλλειμμα πολιτικής ωριμότητας, δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα να δοθεί κοινά αποδεκτή λύση. Ούτε καν τη συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής που θα εκδίκαζε την ένσταση για την κατανομή των εδρών, που οι ίδιοι κατέθεσαν, δεν επέτρεψαν. 
            Με την επίκληση, μάλιστα, της κρισιμότητας των καιρών, με τακτικισμούς, με αυθαίρετες ερμηνείες της νομοθεσίες και με αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την αυτοδιοίκηση, επιχειρείται η συγκρότηση σε σώμα του οργάνου, του οποίου η σύνθεση δεν έχει οριστικοποιηθεί, χωρίς την απαιτούμενη απαρτία.
            Εμείς, επειδή, ακριβώς,  αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα αυτής της περιόδου και την αναγκαιότητα για μια θεσμικά ισχυρή και πραγματικά ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την αλαζονική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της πλειοψηφούσας παράταξης, ούτε φυσικά να ακολουθήσουμε μια παράνομη και αντιδημοκρατική διαδικασία για τη συγκρότηση των οργάνων, που θα πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος και την αποτελεσματικότητα της Περιφερειακής μας ένωσης.
            Θέλουμε να τονίσουμε, κατηγορηματικά, ότι στην ΠΕΔ Ηπείρου δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από το σεβασμό στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας, την ουσιαστική συνεργασία των παρατάξεων και τη γόνιμη σύνθεση των απόψεων.
            Γι΄ αυτό, καλούμε όλες τις ψύχραιμες αυτοδιοικητικές φωνές στην παράταξη της πλειοψηφίας, να εγκαταλείψουν τις μονομερείς ενέργειες που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν και όλοι μαζί να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να καταλήξουμε συναινετικά – έστω και την ύστατη ώρα- στην καλύτερη δυνατή λύση για την επόμενη πενταετία.

                                                                    Γιάννενα 31 Οκτωβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου