«Κυκλοφοριακή Αγωγή & Οδική Ασφάλεια: είναι ζήτημα Παιδείας!»


1.300 μαθητές, 900 φοιτητές και 500 εκπαιδευτικοί, ενημερώθηκαν και επιμορφώθηκαν για θέματα οδικής ασφάλειας από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε Λάρισα, Πάτρα, Πύργο, Μεσολόγγι και Αθήνα. Με αθρόα προσέλευση, ανταπόκριση και μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα Ευαισθητοποίησης και Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και μαθητών Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης και φοιτητών των ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε Λάρισα, Πάτρα, Πύργο, Μεσολόγγι και Αθήνα (Φεβ.-Μάιος 2015).


Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» έχοντας εδραιωμένη την πεποίθηση πως η Κυκλοφοριακή Αγωγή και η Οδική Ασφάλεια: είναι ζήτημα Παιδείας και λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν τα  τροχαία δυστυχήματα ως 1η αιτία θανάτου για την ηλικία των 15-29 ετών και 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5 έως 14, υλοποίησε τα προγράμματα ενημέρωσης με επίκεντρο το χώρο της εκπαίδευσης δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες να ευαισθητοποιηθούν μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.
Η συστηματική επιμόρφωση των νέων από μικρή ηλικία, αλλά και η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση αναφορικά με τον αριθμό και τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας. Σε μια περίοδο κρίσης που διαφαίνεται ο κίνδυνος αύξησης των τροχαίων συμβάντων, η ανάγκη ενίσχυσης των ενημερώσεων για την πρόληψη φαίνεται πλέον επιτακτική.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων η Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας και οι άνθρωποι του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» βρέθηκαν σε:

ü       Λάρισα (16-20/2) «Εβδομάδα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών και μαθητών  Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λάρισας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής» από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Ελληνογερμανική Αγωγή, την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» και το ΕΚΑΒ Ν. Λάρισας  στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Δείτε βίντεο από το πρόγραμμα εδώ

ü       Πάτρα (19/3) Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών  του Ν.Αχαίας  από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Σύλλογο Ελληνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Τμήμα Αγωγής Υγείας, στο Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών, κτήριο «Εκκρεμές του Φουκώ»

ü       Πάτρα (20/3) Ημερίδα «Οδική Ασφάλεια … Γνώση – Πρόληψη – Ζωή» για την ενημέρωση πολιτών και φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Πάτρας  από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Δυτικής  Ελλάδας στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ στην Πάτρα.

ü       Πύργος (27/4) Ημερίδα «Οδική Ασφάλεια … Γνώση – Πρόληψη – Ζωή» για την ενημέρωση πολιτών και φοιτητών του Τ.Ε.Ι. του Πύργου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ στον Πύργο.

ü       Μεσολόγγι (29/4) Ημερίδα «Οδική Ασφάλεια … Γνώση – Πρόληψη – Ζωή» για την ενημέρωση πολιτών και φοιτητών του Τ.Ε.Ι. του Μεσολογγίου από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Δυτικής  Ελλάδας  στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

ü       Αθήνα (4 & 5/5) Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής» σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή.


Υλικό από τα παραπάνω προγράμματα ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και μαθητών που υλοποίησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»  έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ODS.  


Συνημμένα: Φωτογραφικό υλικό 

Το σχετικό βίντεο από την «Εβδομάδα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών και μαθητών  Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λάρισας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής»  μπορείτε να το δείτε εδώ

Περισσότερες πληροφορίες: Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», τηλ.: 210-8620150, email: info@ioas.gr



Δείτε περισσότερα:

Κάποιοι μύθοι…
«Πηγαίνω εδώ κοντά και δε χρειάζεται να βάλω το κράνος», «είμαι καλός οδηγός και δεν υπάρχει περίπτωση να τρακάρω», «Τι να την κάνω τη ζώνη ασφαλείας; Θα με προστατεύσει ο αερόσακος».
Και κάποιες πραγματικότητες…
Όσο κοντά και να πηγαίνετε, το κράνος πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Ένας λόγος παραπάνω αν πηγαίνετε εδώ κοντά, μιας και η πλειοψηφία των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων συμβαίνει μέσα στην πόλη και με ταχύτητα κάτω των 60 χιλιομέτρων την ώρα. Είστε καλός οδηγός και μπράβο σας, όμως υπάρχει πάντα η περίπτωση να μην είστε μόνος σας στο δρόμο και να συναντήσετε έναν όχι και τόσο καλό οδηγό… Ο αερόσακος χωρίς τη ζώνη ασφαλείας μπορεί να σας τραυματίσει σοβαρά, επίσης δε σας προστατεύει καθόλου σε περιπτώσεις πλευρικής σύγκρουσης. Ο αερόσακος αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ζώνης ασφαλείας κατά 40%.

Η  ανάγκη να καταρρίψουμε τους μύθους και να εδραιώσουμε την πραγματικότητα μας έδωσε τη δύναμη να ξεκινήσουμε ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα.  Λάρισα, Πάτρα , Πύργος, Μεσολόγγι και Αθήνα ήταν οι πρώτοι σταθμοί του ταξιδιού μας με επίκεντρο τους δάσκαλους και τους καθηγητές αλλά και τους νέους στα σχολεία, τους φορείς στην τοπική κοινωνία, τους πολίτες στη χώρα μας.

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, διαχείριση και διόρθωση των λανθασμένων αντιλήψεων, επαφή και επικοινωνία με ανθρώπους ειδικούς σε ζητήματα οδικής ασφάλειας, διάθεση μεγάλη να ανατρέψουμε τις τραγικές στατιστικές και να προστατεύσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε αυτό που αποτελεί τη μεγαλύτερη αξία για τον άνθρωπο, την ίδια τη ζωή.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Πατρών και την Ελληνογερμανική Αγωγή ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση τοπικών φορέων και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ODS δοκίμασαν τη συνταγή της βιωματικής εμπειρίας και με προηγμένους μηχανικούς προσομοιωτές έδωσαν την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς να διαπιστώσουν τη χρησιμότητα της ζώνης ασφαλείας στην περίπτωση που το αυτοκίνητό τους αναποδογυρίσει, να οδηγήσουν σε δύσκολες συνθήκες αλλά πολύ πιθανές να συμβούν στους ελληνικούς δρόμους, να δοκιμάσουν την ταχύτητα της αντίδρασής τους με απόλυτη ασφάλεια, να συνειδητοποιήσουν απλά αλλά έμπρακτα τις καταστροφικές συνέπειες της υπερβολικής ταχύτητας, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με τη βοήθεια ειδικών «γυαλιών μέθης».

Οι παραπάνω φορείς, ο καθένας από τη δική του σκοπιά και με τις δικές του δυνάμεις, προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη: ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση αναφορικά με τον αριθμό και τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας είναι η συστηματική εκπαίδευση των νέων από μικρή ηλικία με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο, αλλά και η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Η συνεργασία, οι δράσεις σύμπραξης των φορέων, οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται σε σχολεία, οι ημερίδες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και απλών πολιτών, οι ομιλίες, οι ανοιχτές συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και τη φετινή χρονιά, κάποιες από αυτές στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, έχουν ένα και μόνο στόχο, να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης, να αλλάξουμε τις κακές νοοτροπίες στους σημερινούς οδηγούς, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους αυριανούς οδηγούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου