ΠΑΤΡΑ : Για την εκδημία του πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος, Κωνσταντίνου Γούδα,




Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών για την εκδημία του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος, Κωνσταντίνου Γούδα,  εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η είδηση της απώλειας του Κωνσταντίνου Γούδα, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών, προκάλεσε έντονη θλίψη στην Ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο εκλιπών, πρωτοπόρος επιστήμονας, ανήσυχος ερευνητής και εξαιρετικός Δάσκαλος, υπήρξε ένα από τα πλέον εμβληματικά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, που έχει συνδέσει το όνομά του  με την πενηντάχρονη ιστορία του Ιδρύματός μας.












 Ήταν από τα πρώτα στελέχη της Φυσικομαθηματικής Σχολής, του αρχικού κυττάρου του Πανεπιστημίου Πατρών, και υπηρέτησε την Εκπαίδευση και την Έρευνα με συνέπεια και ειλικρινή αφοσίωση. Υπήρξε από τους θεμελιωτές της Επιστήμης της Μηχανικής στα Τμήματα των Μαθηματικών και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο αλλά και μια πλειάδα φοιτητών, οι οποίοι διέπρεψαν στη συνέχεια σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έντονη και πολυσχιδής προσωπικότητα, δεν περιορίστηκε μόνο στα επιστημονικά του καθήκοντα, αλλά διετέλεσε και σε διοικητικές θέσεις του Ιδρύματος, με κορυφαία την Πρυτανική του θητεία το Ακαδημαϊκό έτος 1975-1976, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την εξέλιξη των ελληνικών πανεπιστημίων. Ένα από τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας και της δραστηριότητας του εκλιπόντος ήταν η διορατικότητά του να εμπνευστεί τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου  και οι αγώνες που έδωσε για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού. Ήδη από το 1977, διοργάνωσε στο νεότευκτο κτίριο της Πρυτανείας  «Διεθνές Συνέδριο για τη Ζεύξη», με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων από όλον τον κόσμο και παράλληλη έκθεση φωτογραφίας και μακετών, γεγονός που  συντάραξε τα δεδομένα της εποχής!
Ο Κωνσταντίνος Γούδας σημάδεψε με το υψηλό ακαδημαϊκό ήθος, την ευρεία παιδεία, την εξωστρέφεια και την εργώδη προσφορά του τη διαμόρφωση του Ιδρύματός μας.
Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του Πανεπιστημίου Πατρών στην οικογένεια, τους οικείους και τους μαθητές του.


Η ΠΡΥΤΑΝΙΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΑ Ε. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

*Φωτογραφίες του εκλιπόντος: (1) κατά τα εγκαίνια του κτιρίου της Πρυτανείας (2) σε ορκωμοσία φοιτητών τον Αύγουστο του 1976  (3) κατά την πρόσφατη βράβευσή του από την Πρύτανι, στην τελετή εορτασμού για τα πενήντα χρόνια του Πανεπιστημίου. Στη φωτογραφία αυτή ο εκλιπών συνοδεύεται από τον γιο του, Λεωνίδα. 


****H NOΔE Αχαίας εκφράζει θερμά συλλυπητήρια για τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και στελέχους του κόμματος (το 1986 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων κ΄ υποψήφιος βουλευτής Αχαίας) Γούδα Κων/νου, στην οικογένεια του και το συγγενικό του περιβάλλον. 
O Κων/νος Γούδας πορεύτηκε στη ζωή με κοινωνική ευαισθησία, ήθος, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, ευγένεια ψυχής, πνεύμα αγάπης, προσφοράς και ευεργεσίας,  Το ήθος και η ουσιαστική προσφορά του στην επιστήμη που διέπρεψε, πάντα θα μας επηρεάζει θετικά και θα τον θυμόμαστε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει...

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΑΧΑΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου