ΠΑΤΡΑ : To ΥΦΑ στη ναυτιλία & οι προοπτικές ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα



Τα οφέλη της χρήσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) ως ασφαλούς και φιλικού στο περιβάλλον καυσίμου για τη ναυτιλία και για την τοπική κοινωνία της Πάτρας ήταν το κύριο αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II, την 19η Μαΐου 2017 στην έδρα του Ο.Λ.ΠΑ. Στην εκδήλωση, είχαν κληθεί και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης καθώς και στελέχη από αρμόδιους θεσμικούς φορείς.

Οι συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τα πλοία για την τοπική κοινωνία, σε αντιπαραβολή με τις φιλικές προς το περιβάλλον ιδιότητες του ΥΦΑ καθώς και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές της χρήσης του ως καύσιμο, τέθηκαν επί τάπητος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εταίροι του Poseidon Med II παρουσίασαν επίσης τις δυνατότητες του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας προσφέροντας εχέγγυα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και τα έργα υποδομής που μελετώνται από το Poseidon Med II για το λιμάνι της Πάτρας, δίνοντας έμφαση στις μελέτες ασφάλειας και στις διαδικασίες ανάπτυξης των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ., κ. Νίκος Κοντοές τόνισε ότι:
Αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τον Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ η εγκατάσταση μονάδας υποδοχής ΥΦΑ που, κατ’ αρχήν, σχεδιάζεται για να εξυπηρετεί ανάγκες διάθεσης φυσικού αερίου ως ναυτιλιακό καύσιμο, με δυνατότητα επεκτασιμότητας της μονάδας για βιομηχανική και αστική χρήση.
Η μονάδα θα κατασκευαστεί με βάση τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που επιβάλλει η συνθήκη Seveso. Πρόκειται για μια μονάδα, η οποία αφενός θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ και αφετέρου θα συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης και του αποκλεισμού της Δυτ. Ελλάδας από τα ενεργειακά δίκτυα. Θα συνεισφέρει, με αυτόν τον τρόπο, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που τόσο έχει ανάγκη, σε αυτήν την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει, η Περιφέρειά μας που είναι η τρίτη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας.
Τέλος, θα βελτιώσει τους περιβαλλοντικούς όρους του λιμένα και της πόλης μας καθώς το ΥΦΑ είναι από τα πλέον φιλικά και ασφαλή, προς το περιβάλλον, καύσιμα.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων δημοσιότητας και πληροφόρησης που υλοποιούνται από το Poseidon Med II σε όλα τα λιμάνια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τι είναι το πρόγραμμα Ρoseidon Med II;
Το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ευρεία υιοθέτηση του ΥΦΑ ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου στη  ναυτιλία, ωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο-, και συμμετέχουν έξι ευρωπαϊκά λιμάνια  (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) και ο Τερματικός σταθμός ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται κορυφαίοι ειδικοί από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας  ΥΦΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου