ΠΑΤΡΑ : Θέατρο για τον λαό, με προοδευτικό περιεχόμενο και υψηλή καλλιτεχνική αξία



Άρθρο του Προέδρου του Δ.Σ.
του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Αντρέα Τερζή


Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στις 20 Ιουλίου, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν όπως ήδη έχουμε δημοσιοποιήσει, οι χειμερινές παραστάσεις μας.
Λειτουργώντας με αίσθημα ευθύνης προβλέψαμε τον κίνδυνο να μην ετοιμαστούν έγκαιρα οι παραγωγές μας, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης από τους αρμόδιους υπουργούς, για την προκήρυξη της πρόσληψης καλλιτεχνικών διευθυντών, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όλης της χώρας.

Η Δημοτική Αρχή που έγκαιρα προώθησε όλες τις διαδικασίες, για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή, δεν έμεινε με «σταυρωμένα χέρια», προσμένοντας το «μοιραίο» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που καθυστερούσε.
Αυτή η θετική πρωτοβουλία μας, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, και των εκπροσώπων των παρατάξεων, της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ  και των λεγόμενων «ανεξάρτητων».
Προφανώς, άλλες ήταν οι προβλέψεις και οι προσδοκίες τους…
Να μην προλάβουμε να ετοιμάσουμε τις χειμερινές παραστάσεις.
Έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα της πλειοψηφίας, να παρουσιάζει στο Δ.Σ. τις προτάσεις της, αν προηγούμενα δεν έχει συναινέσει η αντιπολίτευση!!!
Για τις συγκεκριμένες παρατάξεις δεν υπάρχει καμιά ευθύνη της κυβέρνησης, για το γεγονός ότι ακόμα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν μπορεί ν προκηρύξει την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Δεν αποτελεί πρόβλημα η συνεχιζόμενη προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το Θέατρο. Είναι ικανοποιημένοι μάλιστα που το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνει για «ξεκάρφωμα» λίγα ψίχουλα παραπάνω, καλύπτοντας το 6% (!!!) του συνολικού προϋπολογισμού του, από 4%, ενώ την ίδια στιγμή, η Δημοτική Αρχή επιλέγει, -παρά την μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης-, να επιχορηγεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., με σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. «περνάει» μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας του. Ανεβάζει μεγάλες, ποιοτικές παραστάσεις, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και προοδευτικού περιεχομένου, που τις παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες θεατές.
Ο λαός και η νεολαία της πόλης μας, αισθάνονται πια, το θέατρο δικό τους.
Το «Άρμα Θέσπιδος», μια πρωτοποριακή μορφή θεατρικής επικοινωνίας με τον κόσμο, καλύπτει μεγάλη έκταση της Αχαΐας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, φέρνοντας το θέατρο στο λαό.
Ο προσανατολισμός των δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού που διψάει για θέατρο, προκαλεί την αντίδραση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Τους προκαλεί αλλεργία που απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, πάτησαν το πόδι τους στο θέατρο και δεν αποτελεί πλέον, φέουδο μιας ελίτ.
Δεν μπορούν να ανεχθούν στα θεωρεία που είχαν μόνιμη πρόσκληση «οι παράγοντες και οι αρχές της πόλης», να κάθονται και να παρακολουθούν παραστάσεις εργάτες, άνεργοι, λαϊκές οικογένειες.
Προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση με ψεύτικες ειδήσεις, με κουτσομπολίστικες, προβοκατόρικες διαρροές και βαρύγδουπες ανακοινώσεις για ασήμαντα και συχνά ανύπαρκτα ζητήματα.
Επιστρατεύουν την πολιτική συκοφαντία. Σε αυτόν τον πολιτικό κατήφορο, δεν θα τους ακολουθήσουμε.
Αντίθετα, θα συνεχίσουμε με συνέπεια την δράση μας, στην ίδια σταθερή κατεύθυνση: Θέατρο για τον λαό, με γνήσιο προοδευτικό περιεχόμενο και υψηλή καλλιτεχνική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου