ΠΑΤΡΑ : Τρία δοκίμια για την Κλεοπάτρα Δίγκα

Παρουσιάζονται στο βιβλιοπωλείο «Το Δόντι» την Τρίτη 2 Ιουλίου
 Τρία δοκίμια του Χρήστου Λάζου αφιερωμένα στη ζωγραφική και την πεζογραφία της Κλεοπάτρας Δίγκα, συνθέτουν το βιβλίο «Το χέρι της Κλεοπάτρας» (εκδ. Γαβριηλίδης) που παρουσιάζεται στο αίθριο του Μέγαρου Πραπόπουλου, δίπλα στο βιβλιοπωλείο «Το Δόντι», την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019, ώρα 8.30 μ.μ. Μαζί με τον συγγραφέα και την Κλεοπάτρα Δίγκα, για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασίλης Λαδάς, συγγραφέας και Ανδρέας Τσιλίρας, πολιτιστικός διαχειριστής.
Τα τρία κείμενα του βιβλίου περιγράφουν μια σύγχρονη δημιουργό με πλούσιο και πολυσθενές έργο και πραγματεύονται την πορεία της στον κόσμο της τέχνης από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Το πρώτο δοκίμιο πραγματεύεται την εικαστική διαδρομή της, τις διαδοχικές αναζητήσεις, τα θέματα της δουλειάς και τη θέση της στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Τα άλλα δύο έχουν ως θέμα τους τα πρόσφατα πεζογραφήματα «Θέση 44 Παράθυρο» και «Το βιβλίο Νο 512». Το νήμα που συνδέει αυτά τα δοκίμια είναι το χέρι της Κλεοπάτρας, το χέρι που γράφει και ζωγραφίζει και με την ίδια κίνηση φτιάχνει το έργο και συγκροτεί την ταυτότητα του δημιουργού.


Ο Χρήστος Γ. Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1949. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ 1967-1972, και παράλληλα έλαβε ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Paris I, 1978-79) και παρακολούθησε προπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας, μεταξύ 1980-1982, στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Paris X).
Από το 2000 έως το 2004 διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Το 2003, εκλέχθηκε στη θέση του Γραμματέα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου εργάστηκε από το 2004 έως το 2007. Διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. του μη κυβερνητικού σωματείου για τη διάσωση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς «Διάζωμα» (2008-2016). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια για θέματα πολιτισμού, γλώσσας και λογοτεχνίας και έχει συμμετάσχει, με εισαγωγές ή κείμενά του, σε εκδόσεις τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου